Allt fler i Skåne bor med osäkra hyreskontrakt

Skåne Antalet hyresgäster utan fullt besittningsskydd har mer än fördubblats i Skåne. Bakom siffrorna döljer sig flyktingar med en oviss framtid på bostadsmarknaden framför sig.
Ett av husen i Lomma där flyktingarna bor.

En hyresgästs rätt till den egna bostaden sträcker sig långt. Men den går att avtala bort.

I år har runt 2 000 hyresgäster i Skåne och Blekinge skrivit på avtal där de lagt över makten över sitt framtida boende i hyresvärdarnas händer. För tre år sedan var siffran 893.

Läs ocksåSå fortsätter bluffsajter lura bostadssökare med nytt knep – trots hot om böter"Kontakta hyresvärden" och tre dagars full tillgång. I själva verket är annonsen på bostadshub.se hämtad från Boplats Sverige och går att titta på gratis där, samtidigt som kunden efter tre dagar får betala för ett abonnemang för 299 kronor i månaden.

Bakgrunden till avtalen kan vara flera: flyktingar, personer med särskilda behov, rivningskontrakt, student- eller tjänstebostäder. Avtalen om ”avstående från besittningsskydd” ligger vid sidan av hyresavtalet och godkänns av hyresnämnden för fyra år åt gången. 

Ökningen av osäkra kontrakt kan förklaras med flyktingkrisen 2015. Kommunerna är nu skyldiga att ordna boende åt flyktingar som fått uppehållstillstånd och som behöver lämna asylboenden. Men de nyanlända kan via tilläggsavtalen sägas upp när de inte längre har rätt till etableringsersättning och inte klassas som nyanlända. Normalt sker det efter två till tre år. Flyktingarna, i vissa fall medlemmar i Hyresgästföreningen, fungerar som vanliga hyresgäster tills dess men med en oviss framtid när det gäller boendet. Läs mer här om livet för flyktingar som hamnat i skånska Lomma.

Läs ocksåNytt hopp för Doris efter 10 år med värstingvärden: "Tror knappt att det är sant"Luttrade hyresgästen Doris Bergqvist i Åmål ser äntligen ljust på framtiden. Efter år av vanskötsel fick Järnvägshusen en ny ägare som börjat rusta upp. "Jag trodde knappt att det var sant!", säger Doris Bergqvist.

Andreas Persson, jurist på Hyresgästföreningen i södra Skåne, gör tolkningen att de tusentals nyanlända precis som andra kan driva mål som rör hyresnivåer, brister eller uteblivet underhåll. Men han känner inte till några sådana ärenden som passerat hans skrivbord.
– De har egentligen rätt till samma saker som alla andra medlemmar. Förutom om de blir uppsagda på grund av det som står i tilläggsavtalet, säger han.

På samma sätt skulle Hyresgästföreningen kunna förhandla hyror för de villkorade bostäderna. Men förhandlingschefen Joakim Lundh har inte kommit i kontakt med ärenden som rör anvisade flyktingar med osäkra kontrakt.
– Vi är inte särskilt aktiva där. Inga har sökt upp oss i frågan och då måste vi söka upp dem själva. Hur får vi veta att de finns? Genom medlemsrekryteringar eller genom kontakter inom kommunen. Men då måste vi fokusera på detta, säger han.

Johan Perup, enhetschef för Hyresgästföreningens medlemsrekrytering i södra Skåne, menar att det är svårt att göra riktade insatser mot den växande gruppen av hyresgäster.
– Då måste vi få reda var de bor någonstans och det är mycket sekretess runt kommunens boenden. Många är nog glada bara att ha fått tak över huvudet, säger han.

Läs ocksåS-politikern bodde i villa – men lyckades behålla lägenhet i centrala Östersund i 25 årVänster sida av bilden visar en stadsbild, en gågata. Högra delen av bilden en förhandlingssal i Sundsvalls tingsrätt. Över dessa en bild på hyreslagboken med en domarklubba.
Läs också Fel namn på kontraktet – hyresgästen kräver gratis boende och ersättning för "mänskligt lidande" Värden satsar på nya fönster och dörrar – hyresgästen ville sova på hotell

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.