Allt fler svartkontrakt avslöjas i Västsverige
Antalet fall som når rättssalen har ökat kraftigt på kort tid. Det visar Hem & Hyras granskning av misstänkt otillåten andrahandsuthyrning i Västsverige.
År 2016 tog hyresnämnden beslut i 52 ärenden. När Hem & Hyra går igenom 2017 års beslut visar det sig att antalet fall nästan har fördubblats: 93 stycken.
– Ofta börjar de här ärendena med att fastighetsägaren kontrollerar vem som är folkbokförd på lägenheten. Ibland är det väldigt många på en adress. Då kan man undra varför.
Det säger Lise-Lotte Norén Wilkens. Hon är sedan många år hyresråd på Hyres- och arrendenämnden i Göteborg. I den rollen har hon även utbytt erfarenheter med Skatteverket, Kronofogden och Polismyndigheten i frågan.
– Det här är en ny trend. Den beror på att det finns få bostäder, mycket pengar att tjäna och många nyanlända som inte vet hur det fungerar. Det farliga är att det sätts i system. Det kommer att bli ett jätteproblem, och kosta samhället mycket pengar, säger Lise-Lotte Norén Wilkens.
Det främsta skälet till ökningen är att Göteborgs största hyresvärdar har blivit mer offensiva i sina kontroller. Det frigör i sin tur hundratals lägenheter till dem som tålmodigt köar i den vanliga bostadskön. Jakten på svartkontrakten ger även andra positiva effekter ute i bostadsområdena.
– Att människor bor olovligt i andra hand skapar otrygghet. Bor du svart så hör du inte av dig till polisen om du ser något brottsligt, för du vill inte att vi ska komma och ställa frågor till dig. Man är också mindre benägen att höra av sig till värden om det är problem med till exempel vägglöss, säger Fredrik Lennartsson, kommunpolis i Angered.
Men den hårdare kontrollen göder också grundproblemet. Förstahandshyresgästen som förlorar kontraktet har ofta sitt boende säkrat på annat håll. Men den som avslöjas med att bo svart tvingas för det mesta till en desperat jakt på nya, akuta lösningar med osäkra villkor. Utan godkänt andrahandskontrakt har man inga rättigheter gentemot värden.
– Många förstår inte att besittningsskyddet saknas, konstaterar hyresråd Lise-Lotte Norén Wilkens.
- Du behöver värdens tillstånd.
- Får du inte det kan du be hyresnämnden pröva saken.
- Ofta godkänns uthyrning för studier eller tillfälligt arbete på annan ort, längre utlandsvistelse eller för att prova att vara sambo.
- För en hyresrätt får du ta ut den hyra du själv betalar, plus ett påslag för eventuella möbler.
- Fler råd hittar du här.
- Försök få ett skriftligt kontrakt. Då vet båda parter vad som gäller.
- Är andrahandskontraktet inte godkänt av värden kan den som hyr i första hand bli av med lägenheten. Då åker även du ut.
- Se upp för ockerhyror. Det finns regler för hur mycket hyra man får ta ut i andra hand, även för bostadsrätter.
- Oavsett boendetid har du inte rätt till förstahandskontraktet.