Annons

Allt fler trygghetsboenden – men pensionen räcker inte alltid till

Jämtland En allt äldre befolkning ställer nya krav. Men de populära trygghetsboendena i södra Norrland är få, och ibland dyra. I Östersund kan en tvåa kosta 9 500 kronor i månaden.
Kartläggning i södra Norrland på medelinkomsten för människor över 70 år. Bruttolön.
Foto: Getty Images
Medelinkomsten för människor över 70 år i södra Norrland. (Bruttoinkomst per månad, siffror från 31/12 2018, Källa: SCB)

Vi blir allt fler i både Jämtland och Västernorrland, även om det skiljer sig kommunerna ­emellan. Främst är det skaran 65 år och ­uppåt som ökar konstant för varje år.

I ­Västernorrland väntas åldersgruppen växa från cirka 59 000 till drygt 62 000 på tio år. En trend som även Jämtland följer. Det här ställer krav på kommunerna, som ska arbeta för allas rätt till en bra bostad. Och för en pensionär som söker en mer bekväm tillvaro är inte ett eget hus alltid den optimala boendeformen.

Läs ocksåSå gör du om du får en felaktig faktura från värdenEn tudelad bild. Den till vänster föreställer en vänsterhand där bara tummen, med en rödmålad nagel, syns. Handen håller i ett tomt vitt papper där det står Inkasso högst upp. Den till höger är en porträttbild på en man med mörkt kort hår, kort svart skäggväxt och mustasch. Mörka ögonbryn. Han tittar in i kameran och ler svagt. Han har en gråblå tröja med snibbar, lätt uppknäppt i halsen. Bakgrunden är varmt gul.

Ett populärt alternativ på framväxt är trygghetsboende – ­funktionsanpassade hyreslägenheter för pigga ­pensionärer med smak för socialt umgänge och ­aktiviteter. Att satsa på trygghetsboenden har visat sig sätta snurr på flyttkarusellen eftersom fler ”vanliga” bostäder frigörs. Trycket på särskilda boenden med vårdpersonal minskar också, vilket ger ett plus i kommunkassan.

Hem & Hyras kartläggning visar att det idag finns 571 trygghetsbostäder i ­Västernorrland och 144 i Jämtland. Efterfrågan är fortfarande stor och fler planeras. Vakanserna är snudd på obefintliga.
Utom på nybyggda Stallmästaren i Östersund. I våras släpptes 72 lägen­heter med inflytt till hösten. I mitten på augusti var fortfarande 52 outhyrda. Problemet är de höga hyrorna, enligt Henrik Forsberg, tidigare ­kommunikatör på Östersundshem.
– Det kommer jättemycket folk till visningarna, men de säger det rakt ut: ”Vi kommer inte ha råd att bo här, ­pensionen räcker inte till”.

Annons

En tvåa på 58 kvadrat på Stall­mästaren kostar 9 336–9 530 kronor i månaden. På Skepparen i Sundsvall (byggår 2016) kostar en tvåa på 50 ­kvadrat idag från 7 615 kronor och på Fristad i Härnösand, byggt samma år, är hyran cirka 5 700 kronor för en boyta på 54 kvadrat.
– Det är ju en avsevärd skillnad, ­medger Östersundshems vd Peter ­Cedervall.

Läs ocksåHäng med på en guidad tur i folkhemmets spår: "25 barn i samma trappuppgång"

Någon förklaring på varför det är så kan han inte ge. I februari i år gick ­däremot dåvarande vd Christer ­Sundin ut med att enligt bostadsbolagets egna beräkningar så är produktions­kostnaderna 30 procent högre än i Umeå. Anledningen till det framkom inte och uppgiften har inte kunnat ­verifieras.

Vakanserna på Stallmästaren hindrar ändå inte ett fortsatt bygge av fler trygghetsboenden, anser Cedervall.
– I Eslöv och Höganäs har ­kommunen skjutit till pengar och det kanske kan vara lösningen även här. Då skulle man kunna tänka sig en sänkning av ­hyrorna.
För att locka hyresgäster till Stallmästaren erbjuder Östersundshem två gratishyror. Men det tycks inte ha haft någon större effekt.
– Vi måste se över prisbilden. För jag är fullt övertygad om att ännu fler trygghetsboenden behövs. Till rätt hyra.

Annons

I november hoppar Peter Cedervall av vd-stolen till förmån för Kenneth ­Karlsson. Han är idag vd för allmän­nyttan i Krokom, en av de kommuner som inte satsar alls på trygghets­boenden för sin växande kull pensionärer.

Läs ocksåListan på sakerna vi vägrar slänga: Hårtussar, kärleksbrev och mjölktänderEn toft från en närstående, en dagbok och familjefoton är populära saker att spara på.
Fakta: Trygghetsboende

→ För dig som är 70+ (eller 65+), partner kan vara yngre. Boendet riktar sig till äldre som är för friska för äldreboende och söker mer social gemenskap i vardagen. Du hyr (eller köper privat) din bostad. Biståndsbeslut krävs ej. Boendet har gemenskapslokaler och en värd finns på plats för att hjälpa till med aktiviteter. Investeringsstöd finns för både privata och kommunala byggen.

Fakta: Här finns det trygghetsboende i södra Norrland

Undersökningen baseras på Hem & Hyras enkät till Västernorrlands och Jämtlands kommuner och allmännyttor. Även dessa källor har använts: SCB: statistik, ”Demografins regionala utmaningar” SOU 2015:101, Boverkets ”Bostadsmarknadsenkät 2019” och ”Stöd till bostäder för äldre” (8 maj 2019), Länsstyrelsens ”Läget i länet” för 2016 och 2017 samt ”Bostadsmarknaden i Jämtlands län” (2018) och bostadsmarknadsanalyser för Västernorrland och Jämtland (2019).

Kommun Antal invånare 70+ Tryggh.lgh Planerar bygga Lediga
Bräcke 1 311 nej 17  –
Härjedalen 2 147 nej nej  –
Härnösand 4 787 20 nej nej
Kramfors 3 827 nej nej  –
Krokom 2 288 nej vet ej  –
Sundsvall 15 757 159 ja nej
Ragunda 1 147 nej vet ej  –
Sollefteå 4 012 244 ja ja
Strömsund 2 537 nej vet ej  –
Timrå 3 025 nej nej  –
Åre 1 412 38 nej nej
Östersund 9 800 106 kanske nej
Örnsköldsvik 9 992 148 15-20 nej
Ånge 1 868 nej 40  –
Berg 1 484 nej nej  –

Fotnot: Uppgifterna gällande lediga lägenheter är inhämtade under juni månad. Lägenheter på Stallmästaren i Östersund, som tas upp i artikeln, var vid den tidpunkten inte bokningsbara. Statistik över invånare från 70 år och uppåt (70+) är från 31 dec 2018 (SCB).

Läs också Hyresskulderna ökar kraftigt i Sverige – Marianne vräktes efter sonens olycka: "Får stå här med skammen" Solgården tickar pengar medan försäljningen drar ut på tiden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.