Allt fler tvingas bo trångt
Gardinerna är fördragna och på tjocka mattor framför tv:n sitter två av paret Robley Hussein och Huseen Nuurs elva barn och tittar på tecknat. Balkongdörren står på glänt och släpper in eftermiddagssolen och suset från Norrby långgata. Möblerna i rummet är få.
– När vi ska sova får vi lägga ut madrasser på hela golvet, förklarar Robley Hussein.
Hon och hennes man har många barn, elva totalt. Det finns få lägenheter som passar deras behov om man ska följa den trångboddhetsnorm som säger att alla barn ska ha var sitt rum. Familjen ser inga problem med att flera barn delar rum. Men den tvåa där de bor i dag är alldeles för liten.
– Vi får inte plats med några saker, barnen får inte ro att läsa läxor. Vi har svårt att passa tider på morgonen eftersom vi bara har ett badrum som alla vill använda, säger Robley.
Det här är ett exempel på den trångboddhet som blivit allt vanligare i regionen. När Hem & Hyra frågade om det ökade flyktingmottagandet hade påverkat bostadsbolagen uppgav var tredje värd i BohusÄlvsborg-Skaraborg att trångboddhet blivit vanligare. Totalt svarade 41 bolag på frågan. Många angav flera konsekvenser. En tredjedel svarade att de fått tidigarelägga byggplaner. Ett lika vanligt svar var att de kunnat hyra ut tidigare outhyrda lägenheter.
Två värdar berättade att det ökade mottagandet av flyktingar gjort att de fått ändra sina uthyrningsregler, bland annat för att undvika trångboddhet. Ett av dem är AB Bostäder i Borås. Reglerna innebär det att det finns en gräns för hur många som får bo i en lägenhet. Av säkerhetsskäl och av omtanke med människorna som ska bo där, menar bolagets vd, Anders Thorén.
– Slitage och ökad vattenanvändning kan vi hantera. Det är den mänskliga aspekten vi bryr oss om, säger han.
Men reglerna innebär i praktiken att familjen på Norrby blir fast i sin tvåa, trots att de stått länge i kö. För varje lägenhet de söker får de veta att de är för många för att söka den. Nu säger bolagets vd att normerna måste ses över.
– Det finns skäl att titta över detta, på grund av den här problematiken.
LÄS MER:
Hem & Hyra frågade de kommunala värdarna i BohusÄlvsborg-Skaraborg hur det ökade flyktingmottagandet, främt under hösten 2015, hade påverkat dem. Så här svarade de 41 värdar som deltog.
(Det var möjligt att ge mer än ett svar)
Ökad trångboddhet – 16
Kunnat hyra ut det som stått tomt – 11
Inte märkt av något – 11
Byggplaner har tidigarelagts – 9
Vi har ändrat vår uthyrningspolicy – 2
Ökad förslitning av lägenheter – 1
Ökad handel med svartkontrakt – 1