Allt fler värdar kräver saftig hyreshöjning – Gotlandshem vill höja med 9,95 procent
Medianinkomsten på Gotland är tio procent under snittet i landet. Som av en händelse så kräver det kommunala bostadsbolaget Gotlandshem nu att få höja hyran med ungefär lika mycket, 9,95 procent från första januari 2023.
Även om både bolagets vd Joakim Martell och Hyresgästföreningens talespersoner är överens om att det kommer att bli problem för många av hyresgästerna som bor i bolagets 4 700 lägenheter, så är bostadsbolagets vd fast besluten att höja hyran rejält. Och han är inte ensam.
Hem & Hyra har skrivit en rad artiklar om att Fastighetsägarna i så väl Stockholm som Göteborg som på andra platser i landet vill höja hyran med runt tio procent. Samma krav kommer från flera kommunala bolag.
Får Gotlandshem som de vill så skulle hyran för en trea med en hyra på 7 000 kronor höjas med 700 kronor. Men så kommer inte att bli fallet enligt Susanne Sjöblom, ordförande Hyresgästföreningen region Stockholm.
– Det är ett helt galet krav, vad tror dem. Jag tycker det är fräckt att kräva så mycket av hyresgästerna, man ser dem mer som en kassako än som människor. Vi kommer inte att gå med på det, säger hon.
Hon pekar på att många företag och människor har farit illa under pandemin, men hon tycker att hyresvärdarna har klarat sig bra.
– De har fått in sina hyror varje månad. I år får människor en reallönesänkning och då måste också fastighetsägarna ta sin del av ansvaret och inte höja hyrorna så mycket, menar hon.
Hon pekar också på det faktum att en så kraftig hyreshöjning skulle få stora konsekvenser för framtiden eftersom höjningen ligger till grund för nästa års hyreshöjning.
Har du någon förståelse för att hyresvärdarna behöver få täckning för sina ökade kostnader?
– Jag tycker att de måste spara och effektivisera och inte bara säga att de vill ha kompensation för sina kostnader av hyresgästerna, säger hon.
Joakim Martell, vd på Gotlandshem, motiverar kravet på nästan tio procents hyreshöjning med att bolagets kostnader för bland annat värme, vatten- och avloppskostnader och räntor har ökat rejält.
– Vi ligger konstant minus och sitter i en situation där vi måste ha de här nivåerna för att täcka våra kostnader. Vi kommer inte att kunna underhålla våra lägenheter på sikt annars, säger han.
Men vad tänker du kring att människor kommer att drabbas hårt av hyreshöjningarna?
– Jag har full förståelse för att det här slår hårt mot många hyresgäster men då måste samhället kliva in och stötta dem med till exempel bostadsbidrag.
Vissa tycker att ni ska ta ett större ansvar när kostnadsökningarna drabbar alla och spara och effektivisera, vad tänker du kring det?
– Vi jobbar ständigt med att effektivisera och kostnadsbespara. Ett exempel på det är vårat arbete med olika energibesparande åtgärder och bättre upphandlingar och avtal, bland annat inom energiområdet och genom att säkra våra räntor. Det är ett arbete som aldrig tar slut.
Vad har ni fått för reaktioner på hyreskraven?
– En del tycker att man ska halvera min lön och andra tycker att vi ska minska våran organisation för att spara pengar, säger
Manfred Klint, förhandlare på Hyresgästföreningen region Stockholm, förhandlar hyrorna för Gotland.
– Jag är inte förvånad, vi har sett nivåerna i en rad yrkanden. Det är inga nivåer vi accepterar och ska ha första mötet med Gotlandshem nästa vecka för att höra hur de resonerar, säger han.