Allt fler värdar säger nej till rökning – bostadsbolag försökte vräka 87-årig dement kvinna

Umeå En äldre dement kvinna rökte på balkongen – trots rökförbud i huset. Då ville värden vräka henne. Att hyresvärdar har förbud mot rökning blir allt vanligare. Men det är oklart vilken effekt förbuden har.
En kvinna i Umeå blev uppsagd från sin hyresrätt efter att hon rökt. I hyreskontraktet finns ett förbud mot rökning, men när ärendet prövades i hyresnämnden fick kvinnan bo kvar.
Foto: Oscar Broström
En kvinna i Umeå blev uppsagd från sin hyresrätt efter att hon rökt. I hyreskontraktet finns ett förbud mot rökning, men när ärendet prövades i hyresnämnden fick kvinnan bo kvar. (Bilden är en genrebild).

En 66-årig kvinna i Umeå sitter på sin balkong. Cigarettrök stiger uppåt, från lägenheten nedanför. Hon mår dåligt av cigarettröken och kontaktar sin hyresvärd, det privata bolaget Heimstaden. I ett mejl till hyresvärden skriver hon att situationen är hemsk, att grannens rökning försämrar hennes livskvalitet och att något måste göras.

I ett annat mejl till hyresvärden framgår att kvinnan nyligen genomgått behandling för en allvarlig sjukdom och att hon har sköra slemhinnor som påverkas av röken.
”Den här stressen påverkar min möjlighet till återhämtning negativt”, skriver hon till hyresvärden.

Läs ocksåFrån rökrutor på skolgården till rökförbud på balkongen – därför har synen på rökning ändrats så snabbt

Till Hem & Hyra beskriver kvinnan, som inte vill ställa upp på en längre intervju, sin boendesituation som ”en mardröm” som hon hoppas ska ta slut.

Den nämnda bostaden är ett så kallat trivsel­boende för personer som är 65 år och äldre. I hyreskontrakten framgår att fastigheten omfattas av ett förbud mot rökning, inomhus, på balkonger och uteplatser samt på gemensamma ytor som trapphus och vid entrén.

6 av 10 har förbud mot rökning

Rökförbud i hyreshus har blivit allt vanligare. Hem & Hyra skickade ut en enkät till alla Sveriges allmännyttiga bostadsbolag och ställde frågor kring hur det ser ut med förbud mot rökning i deras fastigheter.

Av dem som svarat uppger nära 6 av 10 att de har förbud mot rökning i någon form, alltså att rökning inte är tillåtet i antingen lägenheten, på balkong eller uteplats eller i gemensamma utrymmen. Endast 2 av 10 svarade att de hade någon form av förbud mot rökning 2015.

På tio år har alltså förbud mot rökning gått från att vara en mindre vanlig företeelse, till att vara något som majoriteten av allmännyttiga bostadsbolag har.

Lars Matton, chefsjurist på bransch- och intresseorganisationen Sveriges allmännytta, tror att den stora förändringen beror på ändrade attityder gentemot rökning i samhället.

Läs ocksåRöker trots förbud – nu vill värden vräka hyresgästenEn man med en cigarett i munnen och lagboken.

– Vi fick förbud mot rökning på krogen för ett antal år sedan, därefter på uteserveringar och på och vid entréer. De här förbuden följer den allmänna opinionen, säger han.

”Rökning är ett stort problem”

Många hyresvärdar uppger för Hem & Hyra att rökning är en svår sak att hantera.

Grannar blir ofta störda av röken och lägenheter som det har blossats mycket i kan bli väldigt dyra att sanera när rökaren väl flyttar. Samtidigt är det inte olagligt att röka i sin lägenhet eller på sin balkong, så länge man inte stör sina grannar i väsentlig grad. I norra Sverige är det många kommunala bolag som inte har förbud mot rökning. Arvidsjaurhem är ett av dem.

Att de inte har något förbud beror till stor del på att de saknar nyproduktion, alltså nya hyreshus, och att det är svårt att införa förbud i gamla hus, där hyresvärden i sådana fall måste skriva nya kontrakt med befintliga hyresgäster.

– Vi skulle vilja sätta någon form av förbud i vårt befintliga bestånd, men vi har förstått att det är krångligt, säger Hanna Nordgren, bostadsförmedlare på Arvidsjaurhem.

Läs ocksåRökförbuden ökar trots svagt lagstöd

Varför vill ni ha ett förbud?
– Rökning är ett stort problem som vi inte kan göra så mycket åt. Som det är just nu får man röka i sin lägenhet.

Hur är det ett problem för er?
– Det är grannar som klagar. Ibland är det så illa att de vägrar bo där. Det är ett stort störningsmoment.

Hur påverkar det era fastigheter?
– Vi får sanera. Ibland fungerar det att bara köra joniseringsmaskin och lukten försvinner, men om det är inrökt sedan flera år måste vi totalsanera lägenheten och det är väldigt kostsamt. Då får utflyttande hyresgäst betala en del av det.

I Skellefteå har det kommunala bostadsbolaget Skebo haft förbud mot rökning i flera år. Förbuden gäller, precis som hos många andra bolag, i nyproduktioner.

– Det blir ett tillfälle att göra det i nyproduktion för att alla kontrakt skrivs samtidigt och att det går att profilera huset som rökfritt, något som det finns en efterfrågan efter, säger Anna Ersson, kund- och marknadschef.

Enligt Sara Lundberg, kundservicechef på Skebo, ser majoriteten av hyresgäster det som en självklarhet att inte röka.

Sara Lundberg, kundservicechef på Skebo, säger att de flesta hyresgäster uppskattar förbud mot rökning.
Sara Lundberg, kundservicechef på Skebo, säger att de flesta hyresgäster uppskattar rökförbud

Hyresvärden: ”Viktig fråga”

Åter till den 66-åriga kvinnan och hennes rökande granne. Värden gick på kvinnans linje och sade upp 87-åringens hyreskontrakt. När hon fick besked om att hon skulle vräkas fick hon hjälp av sina ­anhöriga att protestera.

Ärendet hamnade i hyresnämnden, där 87-åringens son vittnade om att en flytt skulle vara krävande för hans mamma, samt att han aldrig känt av någon röklukt i ­lägenheten. Hyresnämnden stoppade vräkningen, men värden överväger att överklaga domen. De säger att rökningen i det här fallet är extra problematisk eftersom det rör sig om ett boende för 65-plussare vars syfte är att ”främja god hälsa”.

– Att våra avtal efterlevs är en viktig fråga, annars leder det till osäkerhet som missgynnar både hyresgäster och ­fastighetsägare, säger Robin Wilhelmsson, kommunikationschef på Heimstaden.

Hur har ni tagit i beaktande att ­hyresgästen i fråga är 87 år gammal och dement?

– Det är omständigheter som givetvis försvårade vårt beslut men frågan är principiellt viktig. Andra hyresgäster har ju valt att flytta till trivselboendet mot bakgrund att det bland annat skulle vara en rökfri plats.

Oklar effekt av förbud mot rökning

Den 87-åriga rökaren får alltså bo kvar, tills vidare. Och förbud verkar sällan stoppa den som vill fortsätta röka, i eller kring sin lägenhet. När ärenden prövats rättsligt har domstolar och hyresnämnder beslutat att individens rätt att röka väger tyngre än hyresvärdarnas förbud.

– Det finns inget rättsfall, i någon högre instans, där en hyresgäst har blivit uppsagd och måste flytta enbart för att den har rökt, säger Lars Matton på Sveriges allmännytta.

Vilken effekt har då ett rökförbud?
– Det är lite oklart. Om det finns ett rökförbud kan det göra det enklare för hyresvärdar att driva ett skadestånds­ärende eller en uppsägning, men jag vet inte hur långt det skulle hålla.

Hem & Hyra får kontakt med 66-åringen efter att domen fallit. Hon har tidigare övervägt att flytta, om den 87-åriga grannen skulle få bo kvar. Nu beskriver hon sig som knäckt och utmattad, vilket gör det ”helt omöjligt” för henne att flytta. 87-åringens anhöriga, som hjälpt henne med processen, vill inte kommentera ärendet.

Läs också Vad gäller för rökning i hyresrätt? Här är allt du behöver veta - som granne och rökare Skickade falska varningsbrev till sina grannar – nu förlorar kvinnan själv hyreskontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.