Annons

Allt längre underhållsperioder hos Familjebostäder

Stockholm Familjen Ibrahim fick en tusenlapp mindre i rabatt när perioden för målning och tapetsering blev längre. Deeqa Ibrahim undrar varför Hyresgästföreningen gick med på det.
Foto: Jakob Hultman
Har tapetserat själva. Deeqa Ibrahim tycker att Hyresgästföreningens överenskommelse med Familjebostäder är märklig men trivs bra i lägenheten. Med på bilden ser vi också Zakaria och lille Hamza Ibrahim.

I slutet av januari fick familjen Ibrahim ett brev från Familjebostäder. Tillsammans med Hyresgästföreningen hade bostadsbolaget beslutat att förlänga intervallen för målning och tapetsering från 12 till 15 år.

– Jag tycker det är konstigt att Hyresgästföreningen gör en sådan här överenskommelse. När jag har ringt och frågat blir jag bara kopplad till olika människor som säger ”det där har inte jag hand om”, berättar Deeqa Ibrahim.

Läs ocksåMimer höjer hyrorna med 5 procent – vice vd:n: ”Jag tycker att vi har landat på en nivå som är schysst”Tvådelad bild: till vänster: halvkroppsporträtt på Gustav Hanstad, Mimer, i grå kavaj. Till höger: sedlar i närbild som någon håller i. Mimer hyreshöjning 2025

Deeqas man Ali har bott i lägenheten i fyra år. För ungefär två år sedan gifte de sig och Deeqa flyttade in. Då tapetserade de om hela lägenheten. I dag är hyran på 7 272 kronor för de 79 kvadratmeterna. Enligt det gamla underhållsavtalet skulle familjen kunna ha valt ny målning och tapetsering gratis 2014. Eller fått en rabatt på 2 266 kronor. Nu blir rabatten i stället på 1 133 kronor fram till 2017.

Annons

Maria Palme, förhandlingschef Hyresgästföreningen region Stockholm, kan förstå besvikelsen.

– Det här är en del i en överenskommelse och det är tråkigt att vissa familjer kommer i kläm. Det är klart att det här är en liten försämring av underhållsvillkoren, men de flesta hyresgäster ute i landet har mellan 12 och 17 års intervaller. I en förhandling får man ge och ta, säger hon.

Även Familjebostäders pressansvarige Jenny Lundmark kan förstå besvikelsen.

– Därför förhandlade vi även fram övergångsreglerna med Hyresgästföreningen, berättar Jenny Lundmark.

Annons

Men Deeqa Ibrahim är inte imponerad. Vare sig över Familjebostäders skötsel av huset i Rinkeby eller hyreshöjningarna i stort.

– Jag tycker det är dåligt att Familjebostäder får höja hyran så mycket. I somras hade vi stopp i fyra veckor i vårt sopnedkast, det luktade jätteäckligt. Ändå hände ingenting när jag ringde för att felanmäla.

Fakta: Nya underhållsvillkor

Överenskommelsen att förlänga underhållsintervallerna för målning och tapetsering från vart tolfte till vart femtonde år gjordes redan i förra årets hyresförhandling med Familjebostäder. 

Då höjdes hyran mellan 1,05 och 2,7 procent. Men förändringen med att tidigareläggningsavgift och rabatt beräknas på 15 år trädde dock i kraft först 2014. 

I årets hyresförhandlingar med Familjebostäder höjdes hyran i snitt 1,5 procent.

Läs också Dubbelhöjning ger årets högsta hyreshöjning hittills: ”Vi låg lägre än andra förra året” Storvärd kontrollerar sina städtjänster efter Hem & Hyras granskning Deras hiss fastnar en gång i veckan – trots åratal av felanmälningar Marianne, Magnus och Mikael tvingas leva i förfallet hus – mitt i lyxområdet: ”Som att vi inte har människovärde”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.