Allt mindre boyta i storstäder – rymligare på landsbygden

Nyheter Den tilltagande trångboddheten i storstäderna är inte en myt. I mindre städer har invånarna däremot fått mer yta att bo på.

De senaste 40 åren har det skett en omfattande omflyttning i Sverige. Allt fler väljer att bosätta sig i de tre storstadsregionerna, samtidigt som många mindre kommuner brottas med sjunkande befolkningssiffror och att medelåldern för dem som bor kvar blir allt högre. Samtidigt har folkmängden i riket ökat från 8,2 miljoner 1975 till 9,4 miljoner 2010. 

Nu har Boverket analyserat vad det får för betydelse för bostadstätheten, alltså hur många bostäder som finns per 100 invånare.

Läs ocksåKommunerna mjölkar bostadsbolagen – över en halv miljard i värdeöverföringarPengar från allmännyttiga bostadsbolag går bland annat till övervakningskameror och simhall.

I Malmö har bostadstätheten minskat med 6,5 procent mellan 1990 och 2010. I Stockholm är samma siffra fem procent och i Göteborg 2,3 procent. Även om antalet bostäder i dessa regioner ökat under perioden så har folkmängden stigit desto mer. Antalet invånare Malmö och Stockholm har under dessa 20 år ökat med omkring 25 procent. Och trenden bara fortsätter. Mellan 2010 och 2012 ökar folkmängden mer än antalet bostäder.

Samtidigt får invånare utanför storstadsregionerna alltmer yta att bo på. Även boende på större högskoleorter har fått mer boyta, visar Boverkets siffror.

Läs Boverkets rapport här

Läs ocksåDärför kan det byggas rum utan fönster redan nästa år: "Sämre än poliscell"
Läs också Hyr för en spänn – ett erbjudande som inte gick hem: "Stolt att vi försökte" Tillbaka till klassrummet – Karina och Lars bor i en ombyggd skola: ”Står bara och förfaller annars” Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.