Allt svårare att få hyra bostadsrätter – Antonya fick inte hyra av sin mamma
I våras var Antonya Domeij på jakt efter en ny lägenhet i Norrköping. Samtidigt stod hennes mamma med en tom bostadsrätt som hon inte lyckades få såld.
– Vi hade flera visningar i två år och vi sänkte priset med 100 000 men det gick inte. Så när Antonya behövde en bostad så kändes det självklart att hon skulle få bo där, säger Marie Eriksson.
Kändes korkat
För att få hyra ut i andra hand måste bostadsrättsföreningen först godkänna uthyrningen. Men när Marie frågade sade föreningen nej.
– Jag kunde inte flytta in där. Det är min mammas bostad, men hon får inte hyra ut den till mig. Det känns väldigt korkat, säger Antonya Domeij.
Bostadsrättsföreningen svarade att de bara godkänner om uthyraren ska studera eller jobba på en annan ort i max ett år – vilket inte var aktuellt för Marie.
Trots att de nuvarande reglerna ger utrymme för flera andra skäl, som till exempel att bostaden är svårsåld eller att den behövs för en anhörig.
Går inte överklaga
– Vi har valt att ha en restriktivare policy för andrahandsuthyrning. Är man inte nöjd med det så kan man få det prövat i hyresnämnden, säger Urban Granlund, ordförande i bostadsrättsföreningen.
Varför är ni så restriktiva?
– Skälen är att vi har många små lägenheter, mycket ungdomar och det är många som flyttar in och ut. Det har förekommit en del uthyrningar där folk har varit störande och som inte har följt stadgarna. Vi kände att vi behövde tydliga riktlinjer om vad som gäller, säger Urban Granlund.
När frågan prövades i hyresnämnden fick föreningen rätt. En förutsättning för att få hyra ut är att personen fortsatt har ett rimligt behov att ha kvar bostadsrätten och enligt nämnden hade Marie inte tydligt visat det. Ett besked som förvånade henne.
– Folk som får höra om det här tror ju inte att det är sant. Beslutet går inte ens att överklaga. Jag tycker att det är helt galet, säger Marie Eriksson.
Många stoppas
Fallet är en av många tvister som rör bostadsrätter den senaste tiden. För tio år sedan ändrades reglerna för att göra det lättare att hyra ut bostadsrätter i andra hand. Syftet var att skapa fler lediga lägenheter under rådande bostadsbrist. Men trots lättnaderna är det många uthyrningar som blir stoppade.
Förra året hanterade landets hyresnämnder över 650 uthyrningsärenden för bostadsrätter, en ökning med 30 procent på tre år. I bland annat Jönköping har ärendemängden vuxit med det dubbla. En bidragande orsak är det höga ränteläget som gjort det svårare att sälja bostadsrätter – och ökat trycket på att få hyra ut dem i stället.
– Mängden uthyrningar med svårsålda lägenheter har ökat dramatiskt de senaste två åren. Men alla har inte riktigt klart för sig vilka regler som faktiskt gäller, säger Carl-Olof Nilsson Öhrnell, hyresråd i Jönköping.
Även om reglerna blivit mer generösa så finns det fortsatta begränsningar för när och hur man får hyra ut en bostadsrätt. Mycket beror på vilka skäl som används och det kan avgöra hur lång uthyrningen kan bli – om den godkänns.
Är det studier på annan ort kan det handla om fem-sex år – men är det för att bostadsrätten är svårsåld blir det normalt bara ett år. Men många föreningar har infört hårdare regler än vad lagstiftaren har tänkt sig.
– En del godkänner bara provsamboende i högst sex månader, men i hyresnämnden får man utan vidare ett år, säger hyresrådet Carl-Olof Nilsson Öhrnell.
Reglerna kan ändras
I dag kan bostadsrättsföreningarna neka uthyrningar om det till exempel kan orsaka störningar och att för stor andel hyrs ut – men det kan vara på väg att ändras. Regeringen vill göra det lättare att hyra ut bostadsrätter framöver – och utreder bland annat om det ska kunna göras utan att man behöver föreningens godkännande.
– Det är en av de saker vi ska titta på, säger regeringens utredare Thomas Edling, som ska presentera sitt förslag i maj nästa år.
Men förslaget har redan väckt kritik från flera bostadsrättsföreningar. Bland annat ser de en risk för ökad otrygghet och kriminalitet om de förlorar möjligheten att godkänna uthyrningar.
– Vi kommer att få svårt att ha kontroll och därför är vi oroliga. Vi kommer göra allt vi kan för att stoppa det här förslaget, säger Johan Nyhus, förbundsordförande i HSB, som är en organisation för cirka 4 000 bostadsrättsföreningar i landet.
Vill ha kontroll
Enligt Johan Nyhus går det inte att jämföra bostadsrätten med ägarlägenheter och villor, där det är fritt att hyra ut i andra hand.
– I en bostadsrätt har du besittningsrätten, men det är föreningen som juridiskt äger lägenheten. Det är den stora skillnaden och därför behöver föreningen ha kvar kontrollen, förklarar Johan Nyhus.
I Norrköping blev Antonya tvungen att gå in som delägare i mammans bostadsrätt för att till sist få flytta in – efter en process som tog närmare tre månader.
–Jag tycker det vore bra om man får bestämma mer själv om man vill hyra ut så länge det inte blir nåt problem. Problemet med störningar finns även hos grannar som äger sitt boende, säger Antonya Domeij.