Annons

Allvarliga olyckor med hissar

Stockholm Tio allvarliga incidenter i hissar inträffade under 2015. Under ett arbete fick en man armen avsliten när hissen plötsligt for neråt.
Hissen på Bengt Ekehjelmsgatan 1a på Södermalm i Stockholm är ett bekymmer för Familjebostäder. Under sex månader felanmäldes den 16 gånger.

Varje år sammanställer Boverket de incidenter som skett genom normal användning av hissar, motordrivna portar och rulltrappor. I den första kategorin, hissar, var det framförallt personal som arbetat med hissarna som råkade allvarligt illa ut 2015. I Malmö föll en 40-årig arbetare rakt ner i schaktet när han klev på en dåligt förankrad planka men klarade sig utan svårare skador. 

Värre gick det för den 60-åring I Skövde i mars i fjol som under sitt arbete med hissen hade armen utanför korgen. Hissen gick plötsligt ner, mannen fastnade i schaktdörren och armen slets av. 

Läs ocksåKommunerna mjölkar bostadsbolagen – över en halv miljard i värdeöverföringarPengar från allmännyttiga bostadsbolag går bland annat till övervakningskameror och simhall.

Utöver det beskriver Boverket ytterligare åtta händelser med privatpersoner i hissar, sex av dem i Stockholm, där förloppet visserligen varit obehagligt men i stort sett slutat bra. 

En incident berättar om hur linorna släppt i en personhiss i Stockholm och att hissen ska ha fallit okontrollerat men stoppats av fånganordningen. Att linorna gått av ställer sig Boverket sig tveksam till eftersom det inte hänt på de 22 år Boverket haft ansvaret. Möjligen kan det handla om att ett linlås varit felmonterat, skriver de.

Andra händelser: dörrar på fel plan har öppnats, folk har fastnat men det har bara lett till kroppslig skada i ett fall. En kvinna fastnade med en fot i springan mellan korggolv och schaktvägg. Hissen stannade till slut när en säkerhetsfunktion aktiverades men kvinnan uppges eventuellt ha fått nedsatt nervfunktion i foten. 

Annons
Läs ocksåKurt, 83, isolerad i över fyra månader – nu är en ny hiss på platsEn man som sitter i en rullstol vid ett bord. I bakgrunden en kvinna.

Andra riktigt otäcka händelser i rapporten är förknippade med rulltrappor, åtta stycken varav sex i Stockholm. Flera av fallen bevakades av media i fjol, framförallt händelsen då en 70-åring föll ner genom ett trappsteg i en rulltrappa på Östermalm. Hon satt fast i en timme och benet hotades av amputation.

Men det är personhissar som står för volymen av trassel och den pågår på daglig basis visar statistik som Hem&Hyra sammanställt. Det handlar om mindre allvarliga incidenter som däremot kan vara nog så irriterande för boende. Tusentals felanmälningar rapporteras årligen enbart i allmännyttan i Stockholm.

Stockholmshem har i snitt 5,7 fel per hiss sett över ett år i sitt bestånd av 581 hissar i sina nio distrikt. De vanligaste felen är att hissen helt enkelt står stilla eller att det är fel på dörren. 

Läs ocksåHyresvärden monterade bort dörrbromsen – Marianne, 88, föll och skadades allvarligtMarianne Nordhausen krossade armbågen och fick en fraktur på nyckelbenet när hon föll. Men värst av allt var att hennes höftprotes förstördes. "Jag har fått bestående men", säger hon.

I Svenska Bostäders felstatistik dokumenteras händelserna med några rader i rapportens marginal. Rullstolsburna, personer med barnvagn och äldre är de som drabbas först och allvarligast när hissarna inte går som de ska. De förekommer på flera ställen i rapporten. Den lille pojke som satt fast i hissen på Loviselundstorget 10 i augusti i fjol kan vi gissa blev orolig innan han fick komma ut. Det blev med största sannolikhet också den tjej vars hund inte hann med in i hissen på Crafoords väg när dörren slog igen. Kopplet klämdes fast och hon hade ingen mobil att kalla på hjälp med. Svenska Bostäder registrerade 1 820 fel under ett år fördelat på 442 hissar.

Annons

Familjebostäder rapporterade 826 fel på 322 hissar under sex månader i vintras. Bland de verkliga sorgebarnen kan Molkomsbacken 37 i Farsta räknas. Den har felanmälts 18 gånger på ett halvår. Bengt Ekehjelmsgatan 1a ligger inte långt efter med 16 felanmälningar. Lillian Lindberg  jobbar i hemtjänsten och hon bekräftar statistiken.

– Den här hissen är det ofta fel på, säger hon.

Läs också Därför kan det byggas rum utan fönster redan nästa år: "Sämre än poliscell" Tillbaka till klassrummet – Karina och Lars bor i en ombyggd skola: ”Står bara och förfaller annars”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.