Annons

Altanbyggen synas i Atrium

Norrköping Hyresgästen Juan Riviera fick krav på att riva sitt uterum eller bli uppsagd. Detta efter att Subnova börjat se över altanbyggnaderna i Atrium i Norrköping.
Foto: Jakob Kindesjö
Juan Rivera med sitt uterum i Atrium i Norrköping

Juan Riviera och hans familj flyttade in i ett av radhusen i Atrium i Norrköping för två år sedan. Inne på gården hade den tidigare hyresgästen byggt upp ett uterum som Juan erbjöds att köpa för tretusen kronor.

– Vi sitter gärna här ute och äter. I bland är det bra med ett extra rum, när familjen kommer och hälsar på blir det ofta fullt inomhus, förklarar Juan Riviera.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

När lägenheten besiktades vid inflyttningen tyckte den dåvarande hyresvärden Hyresbostäder att altanbygget kunde stå kvar. Men de nya ägarna till området, Subnova, hade inte samma uppfattning. I våras fick familjen plötsligt beskedet att uterummet saknade tillstånd och att det skulle rivas inom tre månader och byggmaterialet forslas bort. Annars hotade hyresvärden om uppsägning av kontraktet. 

– Det är ju flera här som har ombyggda altaner, det är inte bara jag. Varför är det bara jag som ska göra det, det förklarar de inte, säger Juan Riviera.

Hyresgästföreningen har reagerat på Subnovas krav.

Annons
Läs ocksåHyresgäster får inte köpa radhus

– För det första ska man väl behandla alla lika, säger Clas Rydgren, förhandlare på Hyresgästföreningen i Norrköping.

När tidningen kontaktar Subnova har bolaget beslutat att tillfälligt dra tillbaka sitt krav på rivning. I stället vill de avvakta och se över samtliga altanbyggnader i området. Men vad det innebär i praktiken är ännu oklart.

– Jag har haft en dialog med Hyresgästföreningen om det här och vi har kommit överens om att vi drar tillbaka det här varningsbrevet. Det vi ska göra är att vi försöka hitta några bra riktlinjer framgent för hur vi ska hantera det här för att få lite ordning och reda. På många ställen så ser det inte så trevligt ut, man har fått problem med mögel och fuktskador på en del håll, säger Greger Landstedt, vd på Subnova som förvaltar Norra Atrium.

Läs ocksåHyresgäster kan få köpa radhus

Kommer Juans altan få vara kvar?

– Det vet jag inte i dagsläget. Det vi nu gör är att vi vill få till en lösning som är bra för alla. Hur den ska se ut och finansieras det vet vi inte. Vi ska ta fram några olika vägar och att det ska göras så attraktivt som möjligt med hänsyn till att det ska se enhetligt ut, se snyggt och prydligt och följa den lagstiftning som finns. Vi kommer ta fram detta förslag i en dialog med hyresgästföreningen.

Annons

Så de som har en tillbyggnad kan komma behöva göra förändringar?

– Det vet jag heller inte i dagsläget utan vad vi måste göra är att inventera vad hyresgästerna har gjort för tillbyggnader utan tillstånd då det i grunden är hyresavtalet som är styrande. I avtalet finns en tydlig punkt där det klart framgår att man inte får göra några ingrepp i fastigheten som fastighetsägaren äger utan tillstånd, förklarar Greger Landstedt på Subnova. 

Läs också Hyresgäster vräks efter försäljning Rätt hyra var fel i två år "Vi har upptäckt en hel del fel"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.