Analys: Uppslutning och irritation kring Hyresgästföreningen
Hyreskommissionen har inte varit omtyckt i alla läger inom Hyresgästföreningen. På förbundsstämman för några veckor sedan fanns till och med en motion om att lägga ner den. Att anlita Stefan Attefall, kristdemokrat och före detta bostadsminister, var inte alldeles självklart för alla i en organisation som har starkast fäste inom det rödgröna blocket. Ett smart drag, skrev jag i ett försök att förutse hur förslagen skulle landa.
Med risk för att låta självgod så har Hyreskommissionens förslag generellt sett tagits emot positivt av såväl hyresvärdarnas organisationer som politiker och representanter för byggbolagen – även om både Fastighetsägarna och Sabo menar att idéerna ligger i linje med vad deras organisationer redan föreslagit. Exempelvis vill Sabos vd-grupp i sina förslag se ett oberoende tvistlösningsorgan när förhandlingarna kärvar.
Hyresmarknadskommittén (HMK), som finns i dag och består av representanter från Sabo och Hyresgästföreningen, tycks ha förlorat en del av sin legitimitet bland de kommunala bostadsbolagen. ”Halveringskommittén”, som en vd för ett större bostadsbolag kallade HMK, vid en telefonintervju för någon månad sedan.
Hyresgästföreningen beslöt redan i början av 1930-talet att förhandlingar är bättre än konfrontation. Om föreningen gör Hyreskommissionens förslag till sina egna så är det alltså en kristdemokrat som ligger bakom. Under veckan så har den förre bostadsministern varit minst lika synlig i debatten som hans efterträdare Peter Eriksson (MP).
Om Hyreskommissionen är ett sätt att hitta lösningar i stället för låsningar så tycks Hyresgästföreningens kampanj mot marknadshyror vara raka motsatsen. Den har renderat sura kommentarer från fastighetsägarsidan och borgerliga politiker. Nathalie Brard, chef hyresmarknad, Fastighetsägarna Stockholm, kallade vid ett seminarium anordnat av Hyresgästföreningen kampanjen för ”falsk propaganda” och menade att de skyltar med budskapet som kommit upp i en del bostadsområden skapar osäkerhet bland hyresgästerna.
Att även Socialdemokraterna kampanjar mot marknadshyror har fått almedalsfolk att ifrågasätta hur partipolitisk obunden Hyresgästföreningen är. Exempelvis nämnde Stefan Löfven marknadshyror i sitt tal. Skulle inte ”Vi tar parti för Partiet” passa bättre, muttrade någon efter att ha sett föreningens senaste kampanj om att ”Vi tar parti för människan”.
Debatten om marknadshyran för- och nackdelar har uteblivit. Å andra sidan har jag inte hört någon politiker i ledande ställning som nu säger sig vilja ändra nuvarande system att sätta hyrorna.
Ola Johansson, centerpartiets bostadspolitiske talesperson, sa vid ett seminarium arrangerat av Sabo att ”ska det vara kvar ska det reformeras”. Han har tidigare varit en av hyressättningssystemets främsta kritiker och förespråkare av betydligt friare hyressättning.
Så på sätt och vis har kampanjen tjänat sitt syfte för Hyresgästföreningen. Även om marknadshyror inte ser ut att bli någon valfråga.