Annons

Anders hade för mycket saker hemma – blev vräkt: ”Visste inte hur allvarligt det var”

Uppsala Hos Anders var det så fullpackat med saker att hyresvärden inte kunde avgöra om det fanns vägglöss i lägenheten eller inte. Efter pandemin upptäcker hyresvärdarna allt fler fall av vanvård.
Foto: Hyresnämnden
Anders i Uppsala blev vräkt från sin hyresrätt efter att ha belamrat den med skräp och föremål.

Det började med att en granne till Anders drabbades av vägglöss. Hyresvärden behövde få tillgång till samtliga lägenheter för att se om ohyran hade spridit sig.  Anders lägenhet visade sig vara så fullproppad av grejer och skräp att det inte ens gick att se om det fanns vägglöss där.

– Jag visste inte hur allvarligt det var, att Uppsalahem inte gillade hur jag hade det, säger Anders, som egentligen heter något annat.

Läs ocksåFörfattarens unika bostadsadress – en scen för flera brott: "Mordet skedde i mitt gamla vardagsrum"En man i 50-årsåldern med glasögon, kavaj och jeans står i en hotellkorridor utanför rumsdörrarna.

Några vägglöss hade han aldrig märkt av, eftersom det varken kliade på honom eller hans katt.

Enligt Anders fick han två veckor på sig att röja upp i lägenheten för att Anticimex skulle kunna göra en besiktning. Men trots att han enligt egen uppgift slängde 70 procent av sakerna och även fick hjälp av en granne, räckte det inte till utan han blev uppsagd. Av fotografierna som Uppsalahem skickat in till hyresnämnden att döma, var det dock bara en marginell skillnad före och efter att Anders gjort försök att röja upp.
Hem & Hyra har även träffat Gert i Dalsland som har svårt att sluta samla. 

Fler fall upptäcks efter pandemin

Vanvård av lägenhet kan enligt hyreslagen leda till att man blir av med hyreskontraktet. Hem & Hyra har tidigare rapporterat om en 84-årig kvinna i Uppsala som blev uppsagd efter att ha belamrat sin lägenhet så pass att det var svårt att ta sig in genom ytterdörren.

Anders och den 84-åriga kvinnan i Uppsala är bara några fall under det senaste året där hyresgäster har blivit uppsagda för att de misskött sina bostäder.

– Under pandemin kunde värdarna inte gå hem till folk, men nu kan de det igen och då upptäcks fler fall av vanvård, säger Martin Hansson, jurist på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle.

Martin Hansson, jurist på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle.

Hos socialtjänsten i Uppsala har antalet ärenden med vanvård av lägenhet ökat markant de senaste åren – från 19 stycken 2019  till  67 i fjol.

– Av de 67 var sex stycken rena hoarders, säger Elin Ohlsson, som jobbar med vräkningsförebyggande på socialtjänsten i Uppsala.

 

Svårt att slänga och göra sig av med saker

Vanvård kan bero på olika saker, som missbruk eller depression. Om man är en samlare, eller hoarder, har man ihållande svårigheter att slänga eller göra sig av med saker. Man har också svårt att sortera och prioritera sina ägodelar (se faktaruta).

Var går egentligen gränsen för hur stökigt man får ha det hemma? Det kan du läsa om här. Hem & Hyra har även träffat Carl som har lång erfarenhet av att sanera efter hoarders. 

Både hyresjättarna Uppsalahem och Gavlegårdarna vittnar om att fler fall av vanvård upptäckts efter att pandemin börjat klinga av.

– Vi har spekulerat i att ökningen har med pandemin att göra men det är ingen slutsats man kan dra. Däremot har flera hyresgäster som vanvårdat sina lägenheter uttryckt att de blivit mer isolerade och att social fobi förstärkts under pandemin, säger Linda Vilhelmsson, bosocial utredare på Gavlegårdarna.

Läs ocksåVärden måste fräscha upp köket – eller betala 40 000 kronor

Ökningen i Uppsala hänger samman med att Uppsalahem byter brandvarnare i alla lägenheter, en åtgärd som skjutits upp på grund av pandemin.

Annons

I samband med det har bostadsbolaget upptäckt fall av vanvård som tidigare gått under radarn.

Uppsalahem och Rikshem genomför dessutom stamrenoveringar och kommer därmed in i många bostäder.

Läs ocksåJamie fick ett hem till slut: "Jag gick runt och kände på saker för att försäkra mig om att det var mitt"En ung man i mörkblå jacka. rosa T-shirt och svarta mjukbyxor står i en port och håller upp dörren med högerhanden. Den andra har han i byxfickan. Dörren är vit och huset är ett grönmålat trähus. Han ler lätt och tittar i n i kameran. Rödlätt hår.

I de fall där hyresgästen riskerar vräkning brukar socialtjänsten kopplas in, vilket de är skyldiga enligt lag.

Vräkningshotade får hembesök

Elin Ohlsson på socialtjänsten i Uppsala berättar att första steget är att skicka ett brev hem till folk där det står ”Vi har fått information från din hyresvärd om att du riskerar att bli uppsagd”.

– Det behöver inte bara handla om vanvård utan kan också vara störningar och obetalda hyror. Vi prioriterar barnfamiljer, äldre och psykiskt sjuka.

Elin Ohlsson jobbar på socialtjänsten i Uppsala med att förebygga vräkningar.

Alla som har ett vräkningshot över sig får hembesök av socialtjänsten.

– Oftast får vi komma in, säger Elin Ohlsson.

Hur märker man om det är fråga om samlarsyndrom?

– Man märker det på hur man pratar om sina ägodelar och hur svårt man har att skiljas från dem. Det kan vara väldigt känslomässigt. En klient var vi hemma hos varje måndag i ett års tid för att hjälpa personen att rensa ut.

För att kunna hjälpa måste det finnas en vilja till förändring hos klienten, konstaterar Elin Ohlsson.

– Ofta kan man samverka med hyresvärden och få en tidsfrist. Hyresvärden brukar fråga om det går framåt med rensningen. Ibland gör det det, men ibland blir det bakslag men sen går det framåt igen.

Tveka inte att slå larm

Linda Vilhelmsson på Gavlegårdarna säger att en uppsägning på grund av vanvård i de flesta fall leder till att hyresgästen får bo kvar på korttidsavtal hos Gavlegårdarna eller övergångsavtal via socialtjänsten. Det är också vanligt att det framkommer att personen behöver bo på vård- och omsorgsboende eller annat gruppboende efter biståndsbeslut från socialtjänsten. Gavlegårdarna samarbetar med kommunens vräkningsförebyggare för att hitta en lösning för de berörda hyresgästerna.

– Vi försöker förmedla att det finns en möjlig lösning, ett hopp, samtidigt som vi är tydliga med vilka krav vi har. Det har hyresgästerna ofta förståelse för. Oftast uttrycker hyresgästerna tacksamhet över att ha blivit upptäckta, så att de kan ta tag i sin situation.

Gavlegårdarna samarbetar med kommunens vräkningsförebyggare för att hitta en lösning för de berörda hyresgästerna.

Hon tycker inte att man ska tveka att slå larm om man misstänker att någon vanvårdar sitt hem.

– Många kanske blundar när de ser sin granne må dåligt. Man är rädd för att personen ska bli vräkt om man anmäler. Men det är mycket viktigare att man gör en orosanmälan så att personen kan få hjälp.

Annons

Hyresgäster är skyldiga att vårda lägenheten

De fall vi har berättat om i artikeln är extrema. Men var går egentligen gränsen för hur stökigt och belamrat man får ha det hemma, utan att det räknas som vanvård?

Svaret går att hitta i hyreslagen. Som hyresgäst har man vårdplikt – vilket innebär att man måste se till att ta hand om lägenheten löpande- som att städa och hålla rent. Hyresgästen ska alltså se till så att det inte uppkommer onormalt slitage, och undvika att lägenheten blir skadad. Som hyresgäst är man dessutom skyldig att släppa in hyresvärden för att göra rutinkontroller och andra åtgärder.

– Det finns inget som säger att du inte får ha ett rum fullt med kartonger. Men du får inte skada lägenheten, och hyresvärden måste kunna komma fram för att göra arbeten. Det får inte vara så att man inte kan komma åt till exempel element, säger Birgitta Westerling, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle.

Det är inte bara ansamling av föremål och skräp som kan utgöra ett problem, enligt henne.

– Om du aldrig städar kan det göra att lägenheten försämras fort – ytskikten blir sämre. Har du plast, papper och kartonger framme är det en brandfara, likaså om det är överbelamrat kring kyl och frys.

Sparar på tonfiskburkar

Tillbaka till Anders. Han skulle inte själv kalla sig för en samlare, i alla fall inte en sådan som går ute på stan och plockar upp saker. Men däremot har han hjälpt grannar som har flyttat. Vid flera tillfällen har han fått saker av dem som han behållit. Och så är han mån om återbruk.

– Jag sparar på tomat- och tonfiskburkar, sådant som andra ser som skräp. Jag vill sortera och inte belasta miljön. Jag diskar ur dem och sorterar skruvar i dem, i stället för att köpa plastburkar, säger han.

I dag bor han i en etta på 25 kvadrat som han fått via socialtjänsten. Han är sjukskriven och väntar på besked om en diagnos inom autismspektrat.

Vill hjälpa andra

De flesta av hans ägodelar ligger fortfarande nedpackade i flyttkartonger trots att han bott här i snart två år.  Resten av tillhörigheterna, som inte slängdes i samband med vräkningshotet, har han i ett hyrt förråd.

Han vill gärna hjälpa andra som befinner sig i samma situation som han gjorde.

– Sortera saker i två veckor från morgon till kväll – då blir du inte vräkt. Antingen slänger du dem eller skänker bort dem. Om hyresvärden kommer kan den inte klaga. Du kan fota allt och lägga i mappar så du vet vad du har i kartongerna. Sakta men säkert kommer det gå framåt. Du måste rädda dig själv.

 

 

Fakta: Samlarsyndrom

Personer med samlarsyndrom kan inte förmå sig att göra sig av med sina ägodelar. Detta resulterar i att hemmet blir fullbelamrat. De samlar också på sig mer och mer saker, ofta med tanken att ”det kan vara bra att ha”. De köper nya saker, men samlar också på sig reklamblad, tidningar och sådant som andra har slängt. Hemmet fylls med föremål på ett oorganiserat sätt, tills rummen är fyllda och det ibland knappt går att röra sig i och mellan dem.

Lider du av samlarsyndrom – sök hjälp på din vårdcentral. Kognitiv beteendeterapi kombinerad med motiverande samtal och färdighetsträning har visat sig ge goda resultat.

Källa: OCD-förbundet

Fakta: "Extremt mycket spindelväv i vardagsrummet"

Exemplen är hämtade från beslut om vräkning i hyresnämnderna i ­Västerås och Sundsvall.

Trånga gångar. I hallen och in till vardagsrummet ledde trånga gångar, kantade av halvmeterhöga anhopningar av skräp. När hantverkare skulle in i sovrummet för att försöka göra ett fönsterbyte, fick de pressa upp dörren och tränga sig in genom en glipa. Efter tre skriftliga uppmaningar till hyresgästen att göra något åt situationen utan att något hände, skickade hyresvärden en ansökan till hyresnämnden om att få säga upp hennes hyreskontrakt. Hyresnämnden gick på hyresvärdens linje och kvinnan blev vräkt.

Parkbänk. Efter att ha fått ett tips om vanvård av lägenhet försökte Uppsalahem göra en besiktning hemma hos en äldre kvinna, men utan resultat. Vid ett av tillfällena satt en lapp på dörren om att personalen skulle möta upp henne vid en parkbänk i området. Väl där förklarade hon att hon inte tänkte släppa in dem. Eftersom kvinnan inte gjorde något åt hemsituationen blev hon vräkt.

Blev inte insläppta. Hösten 2021 skulle Uppsalahem göra en obligatorisk ventilationskontroll hemma hos en hyresgäst. Det visade sig att lägenheten var ”överbelamrad med saker, skadad, smutsig och i mycket dåligt skick”, enligt Uppsalahems ansökan till hyresnämnden. Kvinnan uppmanades städa, men eftersom hon aldrig gjorde det och inte släppte in hyresvärden, slutade det med att hon blev vräkt.

Utifrån kunde man se att mannens vardagsrum var täckt av spindelväv. Foto: Hyresnämnden

Spindelväv. Det luktade sopor i trappuppgången och hyresvärden kunde utifrån se spindelväv i fönstret till lägenheten. Vid en besiktning några dagar senare konstaterade Uppsalahem att det fanns högar av sopor i bostaden. I vardagsrummet var det extremt mycket spindelväv. Den äldre mannen slutade att ge hyresvärden tillträde till lägenheten, vilket i sig är ett skäl för uppsägning. Enligt ett beslut i hyresnämnden förlorade han hyreskontraktet. I dag bor han på en annan adress.

 

Läs också Kvinna spred skräck i huset – grannar fick söka vård för oro och ångest Hyreschock för ukrainska flyktingar i Uppsala: "Jag har varit jättestressad"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.