Annons

Ändrade adress tolv gånger – klen bevisning när Kfast försökte bryta kontrakt

Eskilstuna Eskilstunabon ändrade sin adress tolv gånger på två år. I hans lägenhet bodde en kvinna och hennes familj. Olovlig andrahandsuthyrning ansåg hyresvärden Kfast. Men klen bevisning gör att 33-åringen får behålla sin bostad.
Foto: Mattias Frödén

I juni förra året fick Kfast i Eskilstuna ett samtal från ett fastighetsbolag i Västerås som hyrde ut en lägenhet på korttidskontrakt till den 33-årige mannen.

Kontraktet gällde från den 24 maj. Ändå var mannen skriven på den adress i Eskilstuna där han hyrt en lägenhet av kommunägda Kfast sedan våren 2018.

Läs ocksåPolisfyndet på julafton: 18-åring tillverkade k-pist i lägenheten – med 3D-printerTre bilder. En på en maskerad person som riktar ett vapen mot kameran, en bild på en pistol och en bild på ett vitt halvfärdigt plastvapen med vissa metalldelar.

Samma dag folkbokförde mannen sig dock på adressen i Västerås – för att några månader senare åter ändra till adressen i Eskilstuna. Det var långt ifrån första gången han ändrade sin adress, men vi återkommer till det senare.

Oanmält besök

Kfast fattade misstankar om att 33-åringen olovligen hyrde ut sin lägenhet i andra hand, något som kan vara olagligt.

Samma dag som bolaget fick telefonsamtalet gjorde man därför ett oanmält hembesök på adressen. En pojke öppnade dörren – och berättade att han bodde där tillsammans med sin familj. Han sa också att 33-åringen bodde i Västerås.

Läs ocksåAllt svårare att få hyra bostadsrätter - Antonya fick inte hyra av sin mammaKvinna framför flerbostadshus.
Bostadsmarknaden i Eskilstuna är tuff och det kommunala bostadsbolaget Kfast jobbar hårt med att stoppa svartuthyrningen. Men i fallet med 33-åringen gick bolaget på pumpen hos hyresnämnden.

Det här räckte för att Kfast två dagar senare skulle skicka en uppsägning till 33-åringen.

I december avgjordes ärendet i hyresnämnden. Bostadsbolaget tryckte då på att mannen vid elva tillfällen ändrat sin folkbokföringsadress under 2020 och 2022.

Ett dygn på en adress

När Hem & Hyra kontaktar Skatteverkets folkbokföringsregister så visar det sig stämma. Lägger man sedan till adressändringen i juli förra året, då han åter skrev sig på lägenheten i Eskilstuna, blir det tolv gånger.

Annons

Han ska ha bott på flera ställen i Sverige för att sedan återkomma under kortare perioder till lägenheten i Eskilstuna. Till exempel var han i endast ett dygn folkbokförd i en Stockholmsförort innan han ändrade till en ny adress i en annan förort till huvudstaden.

– Det här beteendet är inte normalt. Det är inget vi ser ofta, säger handläggaren på folkbokföringsregistret spontant till Hem & Hyra.

Men i hyresnämnden förklarade mannen att han hade arbetat på flera olika ställen i Sverige – och att arbetsgivarna krävde att han bodde på orten där han jobbade. Han hade även bott hos vänner och släktingar efter att ha separerat från sin flickvän och varje gång hade han ändrat folkbokföringsadress.

Läs ocksåKronofogden öppnar familjens hem – efter fyra månader: "Mina gamla leksaker är som födelsedagspresenter"En ung flicka med långt brunrött hår i förgrunden, på väg att kliva över tröskeln till ett hus tillsammans med andra.
När en ny hyresgäst flyttar in i en lägenhet brukar namnskylten på dörren ändras. Om 33-åringen fick sitt namn på dörren på alla adresserna där han folkbokförde sig är dock oklart.

Bor ihop med mamma – eller?

Till saken hör också att en medelålders kvinna och hennes tre barn var – och är fortfarande – skrivna på 33-åringens adress. Men även här hade han en förklaring: Det var hans mamma och syskon.

Fast enligt folkbokföringen har kvinnan bara tre barn varav det äldsta är fött i början på 00-talet. 33-åringen finns alltså inte angiven som kvinnans son – något han avfärdade med att det var fel på personbeviset.

Som stöd för sin sak lade Kfast fram personbevis, registerutdrag på mannens adresser och hyresavtalet med bostadsbolaget i Västerås. Andrahandsuppgifter och egna påståenden ansågs också vara bevis. Det skriver hyresnämnden i sitt beslut – där man avfärdar Kfasts begäran om att avsluta hyresavtalet på grund av otillåten andrahandsuthyrning.

Påståenden räcker inte

Hyresnämnden anser att 33-åringen har gett rimliga förklaringar till sina familjeförhållanden och varför han har folkbokfört sig på så många olika ställen. ”… det finns ingen åberopad utredning som visar något annat enligt nämndens bedömning.”, står det i beslutet.

Annons

Utgångspunkten i sådana här fall är att folkbokföringen korrekt återspeglar var en person bor. Annars måste det finnas omständigheter som talar emot det. Det lyckades inte Kfast bevisa.

Hyresrådet Anders Gustavsson ledde förhandlingen i hyresnämnden. Han vill inte säga rakt ut att bostadsbolagets bevisning var klen, men formulerar sig i stället så här:
– Hyreslagen är en skyddslagstiftning och man kan inte bara genom blotta påståenden avsluta kontraktet med en hyresgäst.

Glenn Karlsson, jurist på Hyresgästföreningen.

Många frågetecken

Glenn Karlsson som är jurist på Hyresgästföreningen har på Hem & Hyras begäran läst beslutet. Han håller med om att det finns många frågetecken i ärendet men understryker att det är hyresvärden som har bevisbördan.

– Visst, det här ser märkligt ut. Men hyresvärden har ju inte gjort några egentliga utredningar mer än att de har gjort ett hembesök. Utifrån det utgår man från att den här mannen aldrig är på plats i bostaden. Sedan knyter bolaget ihop det med det man ser i folkbokföringen och får bilden att det rör sig om olovlig andrahandsuthyrning.
– Men hyresnämnden avgör ärenden på de bevis som läggs fram, inte på antaganden om hur det kanske kan vara. Därför tycker jag att hyresnämndens beslut är rätt, säger Glenn Karlsson.

Kfast valde att inte överklaga beslutet. Bolaget vill inte kommentera ärendet.

Fakta: Svartuthyrning kan ge fängelse

Sedan den 1 oktober 2019 har lagstiftningen kring andrahandsuthyrning och överhyra stramats åt.
Du kan bland annat bli uppsagd direkt utan att först varnas om du hyr ut i andra hand utan värdens tillstånd.
Om uthyrningen är olovlig OCH andrahandshyran för hög, kan hyresgästen dömas till böter eller fängelse i högst två år.
För att få hyra ut i andra hand måste du i första hand ha hyresvärdens tillstånd. Säger värden nej kan du få din sak prövad av hyresnämnden.
För att få lov att hyra ut din lägenhet måste du ha så kallade beaktansvärda skäl. Sådana kan vara sjukdom, tillfälligt arbete eller studier på annan ort, längre utlandsvistelse eller särskilda familjeförhållanden.
Att ha inneboende i sin lägenhet kräver inte hyresvärdens tillstånd.

Läs också Få kommuner erbjuder hyresgaranti – men Sofia och barnen fick hjälp att bo kvar: "Jag hade tur" Övikshem efter hovrättsdomen om illaluktande matos: "Vi har gjort vad vi kan"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.