Annons

Andrahandshyresgäst länsade lägenhet på möbler – därför döms hon inte för stöld

Helsingborg Det var inte stöld, när lägenheten länsades på möbler och prylar. Andrahandshyresgästen dömdes först för stöld. Då valde hon att överklaga domen. Nu frias hon från anklagelserna om stöld – men döms för ett annat brott.
En tvådelad bild. Den ena halvan visa ett skåp, den andra utdrag av skickade sms med meddelande som "Snälla mina möbler", "Snälla ring mig" och "tillbaka mina möbler".
Foto: Helsingborgs tingsrätt
Trots förstahandshyresgästens vädjande om att få tillbaka sina möbler fick hon inget svar från den kvinna som senare dömdes för tilltaget. Först dömdes hon för stöld, men sedan ändrades detta till olovligt förfogande.

En kvinna i Helsingborg hyrde ut sitt hem till en person som hon kände från jobbet. När hon kom tillbaka till lägenheten var den länsad på allt från möbler till bestick. ”När jag kom dit och den var tom så blev jag väldigt chockad, trodde inte det var sant”, sa hon i ett polisförhör.

Andrahandshyresgäst lämnade länsad lägenhet

Hem & Hyra har tidigare berättat om andrahandsuthyrningen som slutade i tingsrätten. Kvinnan i Helsingborg som skulle bo på prov med sin pojkvän hyrde ut sin lägenhet i andra hand. Men ganska snart blev det problem med andrahandshyresgästen, som slirade med hyresinbetalningarna, och förstahandshyresgästen valde att säga upp kontraktet. När hon kom tillbaka möttes hon av en länsad lägenhet. Allt från bestick och en kaffebryggare till en soffa värd 13 000 kronor saknades.

En tvådelad bild. En del visa ett dokument med titel "Möbel och inventarielista" och följande innehåll: Säng, köksbord + tre stolar, bokhylla vit sovrum, tv-bänk, mattor vardagsrum x2, bokhylla string vardagsrum, taklampor (hall, kökx2, sovrum), golvlampor (vardagsrum x1), Tavlor (kök x3, vardagsrum x7), skåp vardagsrum, soffa vardagsrum, fåtölj vardagsrum.
Avgörande bevis. När andrahandshyresgästen flyttade in skrev hon på en inventarielista. Det spelade roll när hon senare dömdes.

Andrahandshyresgästen dömdes av Helsingborgs tingsrätt för stöld, och påföljden blev en villkorlig dom och 60 dagsböter på sammanlagt 4 800 kronor. Domen innebar också att kvinnan som hyrde i andra hand skulle betala skadestånd på 40 000 kronor till förstahandshyresgästen.

Sa att hon slängt möbler på soptippen

Tingsrätten köpte inte den 31-åriga kvinnans förklaring, att hon blivit tillsagd av förstahandshyresgästen att tömma lägenheten på allting innan hon flyttade ut, och att hon slängt möblerna på soptippen.

Annons
Läs ocksåHyresgästen länsade kvinnans lägenhet på möbler och saker: ”Trodde inte det var sant”En tvådelad bild. Den ena halvan visa ett skåp, den andra utdrag av skickade sms med meddelande som "Snälla mina möbler", "Snälla ring mig" och "tillbaka mina möbler".

Andrahandshyresgästen överklagade domen, och nu har Hovrätten över Skåne och Blekinge kommit med sitt avgörande. Den 31-åriga kvinnan hade krävt att bli frikänd helt – men så blir det inte. Inte heller sätts skadeståndssumman ner, som kvinnan hade velat. ”Hovrättens ändrade bedömning i skuldfrågan föranleder ingen annan bedömning än den tingsrätten har gjort i frågorna om straffvärde, påföljd och skadestånd”, står det i domen.

Döms för olovligt förfogande

Det enda som hovrätten ändrar är vilket brott som andrahandshyresgästen döms för. I stället för stöld har hon enligt domstolen gjort sig skyldig till olovligt förfogande.

Felicia Holme är kammaråklagare och den som åtalade 31-åringen från början. Hon säger att hon är nöjd med hovrättens dom, som inte innebär någon ändring när det gäller straffvärdet, alltså hur allvarligt brottet anses vara. Enligt tingsrättens dom så hade kvinnan varit inlåst i tre månader, om hon fått fängelse istället för den villkorliga dom som hon fick. Där ändrar hovrätten ingenting.

Läs ocksåAtt hyra ut i andrahand – så fungerar nya lagen
Ett vardagsrum i en möblerad lägenhet med soffa, skåp, matta, tavlor på väggarna och en stringhylla.
Ett foto som förstahandshyresgästen hade tagit i sitt hem strax innan hon hyrde ut det blev avgörande bevisning efter att lägenheten länsats.

Felicia Holme förklarar hur hovrätten har kommit fram till att det handlar om olovligt förfogandet, och inte en stöld, som tingsrätten först kom fram till.

– I detta fallet disponerade hon ju lägenheten och hade tillgång till alla de här sakerna och då menar hovrätten att det inte kan bli en stöld. Hon har sakerna hos sig, även om det inte är hennes egna saker. Däremot så har hon omöjliggjort för ägaren av sakerna att få tillbaka dem, så det är fortfarande så att hon har begått ett brott fast ett annat brott.

Annons

Kommer inte att överklaga

Kammaråklagaren Felicia Holme säger att det fortfarande är bevisat att det finns ett uppsåt att begå brott, även om det inte handlar om en stöld.

– Hon har gjort något med sakerna som hon inte har rätt att göra och sett till att ägaren inte fått tillbaka dem. Om hon nu ville göra det för att göra sakerna till sina eller av någon annan anledning menar hovrätten inte spelar någon roll.

Hovrätten fattade beslut utan att hålla en ny huvudförhandling – och gick i stora delar på tingsrättens linje.

Kvinnan som nu dömts för olovligt förfogande säger till Hem & Hyra att hon inte kommer att överklaga beslutet, men vill i övrigt inte kommentera domen. För att Högsta domstolen ska ta upp frågan krävs ett prövningstillstånd, och ett sådant meddelas bara i omkring 100 fall per år. Hem & Hyra har också varit i kontakt med förstahandshyresgästen, som avstår från att medverka.

Fakta: Olovligt förfogande
  • Olovligt förfogande är ett brott som innebär att en person utan lov använder någon annans egendom som personen har hand om.
  • Ett exempel är en person som säljer något som är köpt på avbetalning och som ännu inte är färdigbetalt.
  • Påföljden för den som har gjort sig skyldig till olovligt förfogande är böter eller fängelse i högst ett år. Handlar det om ett grovt brott är på påföljden fängelse i lägst sex månader och som högst fyra år.

Källa: Åklagarmyndigheten, Svensk författningssamling

Fakta: Tips för dig som vill hyra ut i andra hand
  • Skriv ned vad som finns i lägenheten, ta bilder. Om något går sönder eller försvinner måste du driva frågan i tingsrätten.
  • Skriv ett löpande kontrakt om du är osäker på hur länge du vill hyra ut. Då kan du säga upp hyresgästen med tre månaders varsel.
  • Betala hyran själv och ta in pengarna av andrahandshyresgästen.
  • Be fastighetsägaren att kontakta dig om det förekommer störningar från andrahandshyresgästen.
  • För att få hyra ut i andra hand måste du i första hand ha hyresvärdens tillstånd.
  • Nekar värden dig att hyra ut kan du vända dig till hyresnämnden för att få din sak prövad.
  • Om du hyr ut din hyresrätt utan lov och tar ut för hög hyra kan du dömas till böter eller fängelse i högst två år.
Läs också Hockeyspelare åtalas – här är svartuthyrarna som åkt fast med nya lagen Popsångerska anklagas för skenkontrakt – blir av med sin lägenhet Förbundsjuristens varning för att hyra av mellanhänder: ”Liknar bulvanupplägg”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.