Andrahandsuthyrning med täppt golvbrunn slutade i chockdyr nota på 159 000 kronor
Vattnet strömmade ut från badrummet och vidare in i lägenheten. Enligt ett senare utlåtande från en saneringsfirma var orsaken en tilltäppt och kladdig golvbrunn under badkaret. Den akuta läckan orsakade skador främst på parkettgolven i lägenheten men fukten letade sig även in i väggarna och ut i trapphuset.
Lägenheten, en hyresrätt som tillhör det kommunala bostadsbolaget MKB, ligger i stadsdelen Gullviksborg i östra Malmö. Vid tiden för översvämningen bodde det en andrahandshyresgäst i bostaden. Kvinnan hade, helt enligt reglerna och med värdens godkännande, hyrt den av 34-åringen som stod på förstahandskontraket. Avtalet visar att hon bodde där under fjorton månader och det var under perioden som brunnen i golvet svämmade över. Enligt handlingar från ärendet rapporterade de boende aldrig in händelsen till bostadsbolaget.
Fastighetsägaren MKB har senare gjort bedömningen att det är 34-åringen med förstahandskontraktet som är ansvarig för lägenhetens skick och för vad som har hänt. Detta oavsett om han bott där själv eller inte, eftersom inget annat hade avtalats i samband med andrahandsuthyrningen. MKB har tolkat den täppta golvbrunnen och översvämningen som följde som ”vårdslöshet” och har krävt skadestånd för reparationer och uteblivna hyresintäkter under renoveringen.
Värden sökte upp hyresgästen i Danmark
34-åringen har inte alls velat betala och har i stället lagt skulden på kvinnan som vid tillfället bodde i tvårummaren. Efter att vattenskadan hade upptäcks av värden flyttade mannen tillbaka till Danmark där han är medborgare. En delgivningsman spårade upp honom där och informerade om att tvisten runt golvbrunnen nu var ett domstolsärende. Men mannen dök aldrig upp under förhandlingen i rätten och bemötte aldrig MKB:s krav där.
Nu har Malmö tingsrätt kommit fram till att 34-åringen ska ta hela kostnaden för översvämningen. Det handlar om 159 000 kronor i ersättning till värden samt drygt 8 000 kronor i rättegångskostnader. Nu har den före detta hyresgästen en månad på sig att agera mot tredskodomen om han inte vill betala.
Hem & Hyra har tidigare rapporterat om en rad liknande fall då hyresgäster drabbats av stora krav på pengar efter olyckor eller skador som upptäckts av fastighetsägare. Det finns andra fall som också rör vatten men även bränder eller påverkan av tobaksrökning.
Diskmaskiner och tätskikt som läcker. Översvämmade golvbrunnar och regn som sipprar in. Vatten är inte riskfritt.
Förutom att ligga steget före är det viktigt att agera snabbt vid fuktskada. Du är skyldig att meddela värden direkt. Har du orsakat en vattenskada själv genom vårdslöshet kan du bli ersättningsskyldig.