Andreas, 22 år – Vill bli hyresvärd och bygga upp en förmögenhet
Eller mött och mött. Intervjun fick ske på distans för just nu befinner sig Andreas Blidberg i den schweiziska huvudstaden Bern.
– Jag är här och studerar i en termin som en del av min finansutbildning, säger Andreas.
Samtidigt annonserar han på Facebook efter flerbostadshus Bohuslän. För Andreas vill bli fastighetsägare.
– Mitt mål är att bygga upp ett eget investmentbolag. Det är så oerhört spännande att placera pengar. Det började redan på gymnasiet. Jag och en vän startade var sin aktieportfölj och började handla på rasterna. Ja, kanske ibland även på lektionerna. Sen dess har jag investerat i aktier, fonder och råvaror.
Och nu vill du alltså köpa ett hyreshus och bli hyresvärd i Bohuslän. Varför då?
– Jag kan inte bara kan förlita mig på aktiemarknaden när jag bygger min förmögenhet. Hyresbostäder på bra orter kommer aldrig bli värdelösa. Tvärtom, människor måste ha någonstans att bo och hyran är oftast det första som betalas när lönen kommer in.
Andreas menar att ett hyreshus kan ge honom stabila och förutsägbara hyresintäkter som till låg skatt kan hållas inom samma koncern som hans investmentbolag. Och att detta, i sin tur, kommer ge honom goda möjligheter att investera ytterligare i aktier.
Hur förbereder du dig på att bli en hyresvärd?
– Jag läser på, jämför objekt och försöker knyta kontakter med mäklare, fastighetsägare och fastighetsskötare. Kontakter är allt. Att kunna bolla idéer och utmaningar kommer att bli ovärderligt.
En bra hyresvärd måste, enligt Andreas, förstå hyresgästernas behov och försöka tillfredsställa dem så kostnadseffektivt som möjligt.
– Med kostnadseffektiv menar jag inte snål. Men om man kan göra hyresgästen lika nöjd till en mindre peng som till en större, så är man en skicklig hyresvärd som tänker utanför boxen, säger Andreas, som redan hunnit fundera på vikten av att tänka igenom vilka investeringar som ska göras och när.
Han menar att den bästa hyresvärden inte är detsamma som den mest generösa värden.
– Om man till exempel ersätter en spis eller ett kylskåp så fort en hyresgäst ber om det kan man tvärtom vara en oansvarig hyresvärd. För att ha råd med större framtida renoveringar och standardhöjningar måste man ha en bra ekonomi, och är man dålig på att hantera den så kommer det att slå tillbaka på hyresgästerna.
Husen han annonserar efter får kosta mellan 2,5 och 5 miljoner kronor. De kan ha upp till tio lägenheter och inga större renoveringsbehov. Andreas säger att han fått några svar som varit intressanta. Men att det tyvärr inte varit tillräckligt lockande för att gå vidare med.
Hur kommer det sig att du annonserar efter hyreshus på en lokal köp- och säljsida på Facebook?
– Objekten som ligger ute på den öppna marknaden är få och dyra. När man, som jag, är 22 år och saknar kontakter får man prova idéerna som dyker upp i huvudet. Först började jag med att ringa runt och mejla till olika fastighetsbolag för att höra om de hade något hus att sälja. När det inte lyckades kom jag att tänka på Facebook. Många mindre hyreshus ägs av personer i övre medelklassen. Och var kan man hitta dem om inte på Facebook. Dessutom är det ju gratis att annonsera där, så vad hade jag att förlora?
När du väl köpt ditt hyreshus. Hur ser dina drömhyresgäster ut?
– De perfekta hyresgästerna är enligt mig lite händiga. Att en fastighetsskötare ska behöva rycka ut för något så enkelt som att byta en glödlampa är inte särskilt effektivt. Sen vill jag förstås att hyran ska betalas i tid och att man är trevlig och respekterar båda sina grannar och mig som hyresvärd.
Ålder: 22 år
Familj: Flickvännen Matilda
Uppvuxen: I Skredsvik utanför Uddevalla
Aktuell: Annonserar efter att köpa hyreshus
Gör: Studerar ekonomi i Bern, Schweiz
Mål: Bygga upp ett investmentbolag
Fritidsintressen: Båtliv, fiske, löpning och golf
Samlar på: Reservoarpennor. ”Det är mycket roligare att skriva när man har en riktig penna och ett bläck man är bekväm med.”