Andreas stred för bytet – och vann

Nyheter Stundande giftermål och planerad familjebildning. Ändå sa kommunala Mimer i Västerås nej när Andreas Björnström och Ayda Abedini ville byta sig till en större lägenhet. Men hyresnämnden ger dem rätt och snart går flyttlasset.
Foto: Privat
Hyresnämnden sa också ja. Stundande bröllop och planerad familebildning gjorde att Ayda Abedini och Andreas Björnström fick rätt att byta.

Allt kändes rätt. Lägenheten, läget, hyran. När resurspedagogen Andreas Björnström och läraren Ayda Abedini var och tittade på trean så kändes den som nästa naturliga steg i bostadskarriären och livet.

De hade hittat lägenheten via kommunala Mimers interna bytestorg. Nuvarande lägenhetsinnehavare var äldre och ville komma ner i både bostadsyta och hyra, så det passade bra för båda parter.

Läs också80-åring nekades lägenhetsbyte

Andreas Björnströms och Ayda Abedinis lägenhet i centrala Västerås är en tvåa på 60 kvadratmeter med en hyra på 6 800 kronor i månaden. Trean på Viksäng är på 106 kvadratmeter med en hyra på ungefär 9 000 kronor i månaden.

– Den kändes perfekt för oss. Mycket större, inte så mycket högre hyra och bra skolor i närheten, säger Andreas Björnström.

Men hyresvärden, kommunala Mimer, sa nej. Främsta anledningen. Att familjen än så länge bara består av två personer och att det därför inte har beaktansvärda skäl att byta. ”När par kan uppvisa att de är gravida är det en annan sak”, argumenterade Mimer i hyresnämnden.

Läs ocksåFår rätt till lägenhetsbyte efter prövning

Andreas Björnström förde sin egen talan i hyresnämnden. Han berättade om det stundande bröllopet och att Viksäng är ett bättre område för småbarnsföräldrar än centrala Västerås.

– Jag är 27 år och min sambo är 31 år. Är det så konstigt att man planerar framåt, frågar sig Andreas Björnström.

Anette Jansson, chef för Mimers kundcenter försvarar beslutet. Familjen är i dagsläget inte större än två och det är hyresgästen som ska bevisa att man har aktningsvärda skäl. Är man gravid går det att få ett intyg från mödravården.

Läs ocksåBetalningsanmärkning stoppar inte lägenhetsbyte

– Jag kan förstå om det kan kännas kränkande, men det är ett lätt sätt att visa att man behöver en större bostad, säger Anette Jansson.

Om bostadsbolaget tillåter byten för lättvindigt ökar risken att svarta pengar blir inblandande, även om Anette Jansson betonar att Mimer att de inte misstänker något sådant i det aktuella fallet.

Hyresnämnden i Västerås gör inte en lika strikt tolkning av lagen som Mimer. Det finns inget som tyder på att Andreas och Aydas planer för framtiden inte är korrekta. Paret har varit tillsammans i mer än fem år och då kan det anses naturligt att man vill ha en större lägenhet än en tvåa på 60 kvadrat. Därför godkänns bytet. Beslutet går inte att överklaga.

– Vi skrev på kontraktet i dag, det känns jätteskönt, säger Andreas Björnström.

Om en månad går flyttlasset och i samma veva ska Andreas Björnström och Ayda Abedini gifta sig. Det blir en enkel vigsel i stadshuset på grund av coronapandemin.

Läs också Kvinna spred skräck i huset – grannar fick söka vård för oro och ångest Mimer höjer hyrorna med 5 procent – vice vd:n: ”Jag tycker att vi har landat på en nivå som är schysst”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.