Anebys ”skamfläck” utreds av kommunen

Aneby Den har kallats en "skamfläck", den nedgångna fastigheten Linden 2 i centrala Aneby. Fastigheten ägs idag av kommunen, som just nu utreder om huset ska renoveras eller rivas.

I februari 2014 började fastigheten, som ligger på Köpmansgatan 3 och 5,  tvångsförvaltas av Anebys kommunala bostadsstiftelse Aneby bostäder, efter beslut i hyresnämnden. Fastigheten var då i uruselt skick, vilket drabbade hyresgästerna. För drygt ett år sedan köpte Aneby kommun fastigheten för 1 750 000 kronor på exekutiv auktion.

Kommunstyrelsen ordförande Lars-Erik Fält beskrev då fastigheten som en ”skamfläck mitt i centrala Aneby”.

Läs ocksåBoende blev utan el och värme – ändå vägrar kommunala värdar ta ansvar för tvångsförvaltningHyresgästen Jan-Åke Ek drabbades när hyresvärden slutade betala räkningarna.

Sedan dess har delar av fastigheten renoverats, berättar Lars Skeppås, teknisk chef på Aneby kommun:

— Vi har dragit om avlopp i ena byggnaden som fortfarande används och även installerat fjärrvärme. I nuläget har vi sex lägenheter med hyresgäster, lägenheterna är helt ok men även i behov av fortsatt renovering.

Övriga lägenheter är i så dåligt skick att de är utrymda. Kommunen håller just nu på att undersöka om byggnaderna är värda att restaurera, eller om rivning är ett bättre alternativ.

Läs ocksåAllt fler hyresvärdar går i konkurs - 80-årige Roger blev utan el i en månadNär hyresvärden slutade betala räkningarna stängdes elen av i en månad hos Roger Nyström.

— Vid en första anblick kan man ju tycka att det är läge att riva alltihop. Men det är ju en kostnadsfråga, det kostar ju även att riva, säger Lars Skeppås.

Enligt Skeppås ska utredningen vara klar i augusti.

— Då kommer jag att presentera ett förslag om hur vi ska gå vidare, och även en budget.

Läs ocksåFå försök med nya verktyget mot värstingvärdar – juristen som testat: "Fungerar bra"Halvkroppsporträtt på Susanne Lindmark, som har långt brunt hår som ligger över axlarna och en mörkblå skjorta. I bakgrunden i oskärpa ser man två fönster med gardiner, några ljusa bord och röda stolar, en grön växt, en tavla. Hyresgästföreningen i region Norrland är den region av Hyresgästföreningen som använt förvaltningsföreläggande mest hittills. Men totalt användes det juridksa verktyget bara mot 13 hyresvärdar under de tre första åren efter lagändringen.
Läs också Två decennier med skandalhusen i Tobo – hyresgästen Kintu: ”Ingen ska bo så här” Fukt och byggfel i Jessicas lägenhet – ändå vill värden höja hyran efter renoveringen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.