Hyresgäst angav falska uppgifter – uppsagd efter en vecka
I sina uppgifter på sajten Boplats Göteborg hade mannen skrivit att han bodde inneboende. Han hade över sex års kötid och blev erbjuden en lägenhet i Hammarkullen, som han tackade ja till.
LÄS MER: Denna artikel finns även på arabiska.
Handläggaren på Boplats kollade att inkomsten var tillräcklig och ringde sedan upp mannen. Då upprepade han att han bodde inneboende. Eftersom det då inte fanns någon hyresvärd att kolla referenser med så fick mannen skriva kontrakt.
Men i samband med att mannen och hans familj flyttade in så upptäckte den nya hyresvärden, kommunala Bostadsbolaget, att detta inte stämde. Familjen hade i själva verket precis lämnat en lägenhet där de bott som förstahandshyresgäster hos Poseidon, ett annat av Göteborgs kommunala bostadsbolag.
Just blivit uppsagd
Anledningen till flytten var att mannen blivit uppsagd hos Poseidon. Detta efter att det uppdagats att han olovligt hade installerat ett trinettkök i ett av rummen och sedan hyrt ut den delen av lägenheten till ockerhyra.
Boplats Göteborg kollade sina loggar. Där kunde handläggarna se att mannen ändrat status från hyresgäst till inneboende. Ändringen hade skett mindre än två veckor efter att han fått uppsägningen av Poseidon.
En koll hos Poseidon visade även att mannen ringt dem för att höra om bolaget skulle ge honom dåliga referenser hos framtida hyresvärdar. Poseidon hade informerat att de tänkte berätta att han blivit uppsagd på grund av misskötsamhet.
”Vilseledande”
Bostadsbolaget anser att mannen agerat vilseledande och medvetet kommit med osanna uppgifter. Därför vill de nu säga upp hans kontrakt.
I hyresnämnden försvarar sig mannen med att han, hans fru och barn hade tänkt flytta in till en bekant och bli inneboende där när han ändrade sin status. Sedan blev det inte av.
Han tycker inte heller att han misskött sig så som Poseidon hävdar. Han blev visserligen ålagd att betala tillbaka 1 500 kronor i månaden till sin tidigare inneboende, men det är inte en tillräckligt stor summa för att kunna kallas ockerhyra, anser mannen.
Värden får rätt
Men hyresnämnden går på Bostadsbolagets linje. Mannen verkar ha varit medveten om att han inte skulle fått hyra en lägenhet av Bostadsbolaget om de verkliga förhållandena varit kända. De kommunala bostadsbolagen i Göteborg nekar sökande som har misskött sig hos en annan värd de senaste 12 månaderna. Mannen har därför agerat vilseledande.
Hyresgästföreningen har inte varit iblandade i fallet. Men Ellinor Rapp som är jurist på Hyresgästföreningen Västra Sverige säger att vilseledande kan vara en grund för uppsägning.
Vanligast vid byten
Det är vanligast att vilseledande åberopas i samband med byten och skenbyten, men ibland kan det förekomma när nya hyreskontrakt tecknas.
– Vilseledande kan handla både om att man lämnar oriktiga uppgifter eller att man förtiger något. Det viktiga är att man ska ha förstått att det rör sig om information som har betydelse för hyresvärden, säger Ellinor Rapp.
I hyresnämnden argumenterar mannen för att han inte misskött sig på något vis på den nya adressen och att det är fel att han ska stämplas för att han tidigare blivit uppsagd.
”Inte preskriberat”
Ellinor Rapp menar att om händelsen legat längre bak i tiden hade det sannolikt varit en annan situation, rent juridiskt.
– Det är klart att man inte ska vara stämplad för all framtid. Har något hänt för många år sedan går det att förstå att en person inte tycker att det är relevant att ta upp. Men det här rörde sig om ett färskt, pågående ärende, det var inte något som var preskriberat, säger Elinor Rapp.
Hyresnämnden tar hänsyn till att mannen har familj och att det är svårt att hitta bostad i Göteborg. Han får därför uppskov med att flytta ut fram till årsskiftet.
Beslutet har överklagats.
LÄS MER: Hos kommunala Förbo blir du spärrad för dåliga referenser – i tio år: ”Inte proportionerligt”