Ängelholmshem utreds för ekobrott

Ängelholm Anställda berättar om ”militär toppstyrning” och det finns uppgifter om mutor. I projekt efter projekt slår en rapport fast att Lagen om offentlig upphandling inte har följts. Nu utreds om ekonomiska brott har begåtts av Ängelholmshems ledning.
Foto: Petra Martinsson
Det blåser kring Ängelholmshem. Robin Holmberg (M) och hans kollegor i stadshuset har förutom en polisanmälan till Ekobrottsmyndigheten påbörjat en egen fördjupad utredning tillsammans med KPMG.

På måndagen skickas två rekommenderade brev. Ett till det allmännyttiga bostadsbolaget Ängelholmshems vd Peter Scharff, ett annat till hans kollega före detta vd Benth Jensen som jobbar kvar i bostadsbolaget som rådgivare. Breven innehåller uppsägningar. Efter ett kort besök på sitt kontor lämnar vd Peter Scharff sin mobil och andra arbetsredskap och lämnar arbetsplatsen. Benth Jensen syns inte till och enligt Ängelholms kommun har de sedan dess inte lyckats nå honom.

Efter att ha avskedat sin vd avgick styrelsen. Senare på dagen tillsattes en ny styrelse av kommunfullmäktige. Den tillsatte en ny vd, Mikael Bornandersson.

Läs ocksåExtopp i USA:s Centralbank misstänkt för brott i svensk port – falska underskrifter i mystiskt bolagDen 61-åriga mannen har stått misstänkt för bokföringsbrott i Sverige, i ett bolag som startats med misstänkt falska namnteckningar, med bas i Estniska huset i Stockholm.
Nye vd:n Mikael Bornanderssons uppgift blir nu att reda upp i organisationen och skapa ny tilltro till Ängelholmshem och Ängelholmslokaler. En ny bygg- och fastighetschef har också anställts. Den ”gamla” företagsledningen har tills vidare arbetsbefriats.

Slutligen gjordes denna dag en anmälan till Ekobrottsmyndigheten och Konkurrensverket. Polisanmälan innehåller en revisionsrapport och en kort sammanfattning med olika brottsalternativ: Trolöshet mot huvudman, mutor och Brott mot lagen om offentlig upphandling, LOU.

Bakgrunden till de dramatiska åtgärderna är en revisionsrapport av KPMG som innehåller allvarliga brister i tio granskande renovering- och nybyggnadsprojekt. Enligt Ängelholms kommun är det allvarligaste i rapporten att ledningen i Ängelholmshem och dotterbolaget Ängelholmslokaler medvetet har struntat i Lagen och offentlig upphandling, LOU. De granskade projekten omsatte totalt cirka 100 miljoner kronor.

Rapporten bygger på dokument, intervjuer och analyser. Flera av de som har intervjuats berättar om en toppstyrd och ”militärisk” organisation och anställda som kan gråta och ha ont i magen. Flera före detta anställda säger också att de misstänker mutor och andra oegentligheter.

Läs ocksåSå tvättade ekobrottslingarna 180 miljoner i lyxiga hyreshuset: ”Medhjälp till bedrägerier”Brottslingar från olika länder har använt Estniska huset som bas för penningtvätt och skattebrott för hundratals miljoner kronor.

Hur mycket kommunen och skattebetalarna har förlorat när inga upphandlingar har gjorts kan kommunen idag inte säga. Det framkom under en presskonferens på torsdagen i Ängelholms stadshus. Kommunens företrädare kan inte heller svara på varför de inblandade ska ha agerat enligt det som sägs i rapporten, vad syftet har varit och hur länge ledningen ska ha handlat på eget bevåg. Kommunstyrelsens ordförande Robin Holmberg (M), som nu också har tillträtt som Ängelholmshems styrelseordförande, vill inte spekulera i orsakerna men konstaterar:
– Vi kan inte utesluta att brott har begåtts.

För Robin Holmberg (M) och hans kollegor i stadshuset har det varit dramatiska dagar. Nu vill de upprätta ett förtroende för sina kommunala bolag igen.

Också oppositionsråd Lars Nyander (S), säger att många frågetecken kvarstår.
– Vem har förlorat på detta och hur mycket? Det vet vi inte idag och det måste vi få svar på.

På frågor om vilket ansvar kommunen själv har för bristerna svarar företrädarna att kommunen länge och på olika sätt har försökt att få information, kontroll och få till en bättre dialog men utan att det inte gått. Därför beställde de till slut genomsynen som KPMG nu har genomfört. KPMG fortsätter nu också med en fördjupad utredning.

Läs ocksåEstniska husets vd: "Den här kopplingen är besvärlig"Taave Sööt Vahermägi har varit särskild delgivningsmottagare för kriminella bolag som haft sin bas i Estniska huset, där han är vd.

Före detta vd Benth Jensen har arbetat på Ängelholmshem i 19 år. Har var vd fram till första mars i år då vice vd Peter Scharff tog över. Han har i sin tur i flera år arbetat på olika poster inom Ängelholmshem.

Hem&Hyra når Peter Scharff via mejl. Han svarar inte på tidningens frågor men skickar ett uttalande där han bland annat skriver:

” Först som VD övertog jag ansvaret för upphandlingsfrågor. De brister som kom fram efter hand som utredningen fortlöpte, informerade jag dock löpande till såväl vissa kommunala företrädare som styrelsens presidium om. Som ny VD lät jag sjösätta ett omfattande skarpt åtgärdspaket. Delar av mitt åtgärdspaket återges i utredningen och i utredarens rekommendationer.”

Peter Scharff har ett avtal om ett avgångsvederlag på 12 månader som ska lösas ut om han blir uppsagd. Enligt avtalet gäller det dock inte om han ”grovt bryter” mot anställningsavtalet. Vad som nu kommer att gälla är oklart. Enligt kommunstyrelsens ordförande Robin Holmberg har Scharff begärt en förhandling, som ännu inte inletts.

Hem&Hyra har också sökt Benth Jensen.

Läs också: Ängelholmshems före detta vd polisanmäld

Läs också Kriminell miljonrullning i lyxiga porten – med hyresvärdens hjälp: "Ekobrottsfabrik" Sparkade vd:n får miljonfallskärm – nu rasar hyresgästerna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.