Anhörig fotade vanvårdad lägenhet – nu blir hyresgästen av med kontraktet
Vanskötta, ostädade och överbelamrade hyreslägenheter – i bland i kombination med psykisk ohälsa – är vanligt förekommande uppsägningsskäl när hyresvärdar vänder sig till hyresnämnden.
Det är också just med hänvisning till vanvård, som en privat hyresvärd sa upp kontraktet för en kvinna som hyr en lägenhet i Helsingborg, som Hem & Hyra tidigare kunnat berätta om. Nu har Hyres- och arrendenämnden i Malmö fastslagit uppsägningen.
I detta fall tog det ett år från det att hyresvärden fattade misstanke om att någonting inte stod rätt till, till dess att rätten beslutade att kontraktet skulle rivas.
Kom inte in i lägenheten
Värden har inte kunnat komma in i lägenheten för att se hur den ser ut, och det har gjort det mer invecklat att för hyresnämnden kunna bevisa att det handlar om vanvård. Dessutom har hyresgästen själv inte dykt upp i rätten trots att hennes kontrakt stått på spel.
När hyresnämnden i januari i år höll sammanträde fanns hon inte på plats, och likadant var det i december året innan.
Eftersom hyresvärdens trots flera försök och påringningar inte kunnat komma in i lägenheten, har bolaget istället fått använda andra sätt att bevisa att den är vanvårdad.
Det finns visserligen bilder som är tagna inifrån lägenheten, som visar hur badrummet är täckt med avföringspåsar och drivor av vinkartonger i sovrummet. Men hyresvärdens juridiska ombud Max Goldman ville först inte berätta varifrån dessa kom, och detta fick rättens ordförande att reagera och ifrågasätta att de verkligen visade lägenheten eller bevisade att den var vanvårdad. Senare tog processen en oväntad vändning, när det visade sig vara en anhörig till kvinnan som tagit bilderna.
– Personen som skickat bilderna till hyresvärden har gjort det som ett försök för att [namn] ska få den hjälp hon faktiskt behöver, sa Max Goldman.
När hyresnämnden hade sammanträde tidigare i år lade hyresvärden därför stor vikt på att koppla ihop bilderna inifrån lägenheten med andra som tagits in genom ett fönster vid ett senare tillfälle.
– En röd tråd av samtliga bilder på sovrummet är de här svarta vinboxarna och den nedfläckade sängbeklädnaden, sa ombudet Max Goldman.
Han menade att detta var ett bevis för att vanvården fortsatt, och till och med blivit värre.
Vittne berättar om sopor
Hyresvärden hade också kallat ett vittne, för att ytterligare stärka sin sak. Det var Martin Åhrén, som jobbar för ett företag som gör inspektioner på uppdrag av fastighetsföretag. Det är han som har tagit bilderna utifrån genom ett fönster. I rätten berättade han om hur han knackade på i slutet av november förra året, men att ingen öppnade och han därför fotograferade utifrån.
Han berättade om drivor av sopor och öppna matförpackningar i sovrummet.
– Det börjar ju mögla och ruttna och jag kan bara föreställa mig hur det luktar där inne, sa han.
Han säger att det handlar om samma lägenhet som finns på bilderna tagna inifrån, och gör även han bedömningen att vanvården har fortsatt och till och med blivit värre.
– Jag har tittat på en hel del lägenheter genom åren och jag blev faktiskt rätt illa berörd av att ser hur det såg ut, sa han.
Även enligt en representant för hyresvärden som Hem & Hyra pratat med är det ”ganska ovanligt” att en lägenhet är så pass vanvårdad som denna. Han kan inte svara på om hyresgästen faktiskt bor kvar i lägenheten eller inte, eftersom hon inte gått att nå.
Ombudet Max Goldman berättar att kommunens socialförvaltning besökt hyresgästen för att erbjuda ett nytt boende eller hemvård, men inte blivit insläppta.
Rätten går på värdens linje
Nu blir kvinnan i vilket fall som helst alltså av med hyreskontraktet. Hyresnämnden meddelade sitt beslut under tisdagen, och går med på det som hyresvärden har krävt: ”Hyresrätten är därmed förverkad och hyresavtalet ska upphöra”.
Rätten skriver vidare i sitt beslut att det är svårt att ta sig fram i den belamrade lägenheten och att det finns risk för brand och ohyra på grund av skräpet.
Hyresnämnden kan inte säga säkert om lägenheten faktiskt blivit skadad av allt avfall, men kan heller inte utesluta att det blivit så.
Just eftersom vanvården är så pass omfattande och att hyresgästen inte släppt in hyresvärden har hyresnämnden också gått med på att beslutet får verkställas direkt, innan det vunnit laga kraft.
I praktiken innebär det att hyresvärden har möjlighet att gå in i lägenheten redan innan tiden för att överklaga beslutet har tagit slut.
Hem & Hyra har utan framgång sökt hyresgästen.
- En hyresgäst är skyldig att väl vårda lägenheten under hyrestiden och hålla den ren. Den ska vara i gott skick och hyresgästen är skyldig att ”bevara sundhet och ordning inom fastigheten”. Det kallas vårdplikt.
- Vårdplikten kan förenklat sammanfattas så att hyresgästen har en skyldighet att vid användningen av lägenheten handla på ett sådant sätt att det inte uppkommer ett större slitage än vanligt och undvika att det uppstår risker för skador.
- Om detta inte görs handlar det om vanvård.
- Det är hyresvärden som ska bevisa att lägenheten är vanvårdad.
Källa: lagen.nu
- Drygt 33 000 personer i Sverige befinner sig i någon form av hemlöshet.
- Av dem bedöms cirka 8 000 personer behöva stöd för psykisk ohälsa.
- Cirka 2 000 personer, en fjärdedel av landets hemlösa med psykisk ohälsa, uppger att de förlorat bostaden till följd av sin sjukdom.
Hem & Hyra har i en rad artiklar synat livet för den hyresgäst som är för sjuk för ett hem.
Källa: Socialstyrelsen