Annons

Änka i slott fick värmen avstängd – ersätts med 150 000 kronor

Eslöv I totalt tio månader var den 82-åriga änkan utan värme i våningen på 1300-talsslottet. Samtidigt saknade hon tillgång till det tornrum hon enligt testamentet hade rätt till. Värden vägrade betala ersättning – eftersom kvinnan bodde gratis.
Foto: Wikimedia commons/Jorchr
Trollenäs slott i Skåne är en fröjd för ögat, samt bostad för den tidigare ägarens änka.

Trollenäs slott utanför Eslöv är en av Skånes riktiga kronjuveler, med anor ända tillbaka till 1300-talet. Slottsbyggnaden består av tre våningar samt flyglar, två torn och en borggård och är sedan en tid tillbaka öppet för allmänheten.

Men alla slottets skrymslen och vrår går inte att beträda.

Läs ocksåSlarvade konstant med hyran – barnkonventionen räddar mannen från att vräkasTvådelad bild: Ena halvan visar ingången till hyresnämndens lokaler i Västmanlands tingsrätt. På den andra bilden, som är en genrebild, ser man en liten pojke bakifrån. Han tittar ut genom ett stort fönster.

Sedan åtta år tillbaka har en utdragen arvstvist pågått mellan barnen till den bortgångne friherren Nils Trolle och barnens styvmor. Den nu 82-åriga kvinnan hade bott tillsammans med sin make i den privata slottsvåningen i över två decennier när han avled år 2010. I testamentet gav slottsherren sin änka rätten att bo kvar i våningen under resten av hennes livstid – en önskan som barnen bestridit.

För två år sedan stängdes både vatten och värme av i samband med ett misstänkt läckage i slottet. Därefter kom varken varmvatten eller värme tillbaka. Enligt en anmälan till tingsrätten uppger änkan att hon inte haft tillgång till den skäliga inomhus- och varmvattentemperatur som kan förväntas om man ska kunna bo i slottsvåningen. Änkan hade heller inte fått fri tillgång till det tornrum som hon enligt testamentet hade rätt att förfoga över, vilket även saknade ett fungerande badrum.

Strax efter att ärendet togs upp i tingsrätten slogs både värmen och vattnet på igen. Målet kom då att handla om hur änkan skulle kompenseras för de totalt tio månader hennes nyttjanderätt som hyresgäst i slottsvåningen varit inskränkt samt vilken ersättning hon skulle få för de totalt 50 månader som hon inte haft tillgång till tornrummet.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Hyresvärden, det vill säga aktiebolaget som numera äger slottet, ansåg att 1 000 kronor i månaden var ett skäligt skadestånd, då kvinnan genom sin testamentariska rätt inte behövde betala någon hyra och därför inte lidit någon ekonomisk skada. Änkan hävdade i sin tur att hon visst lidit skada, eftersom hon inte kunnat använda en bostad som för henne har ett ekonomiskt värde. Om hon inte hade löst sitt boende på annat sätt under den tio månader långa perioden skulle hon ha behövt betala motsvarande 18 000 kronor i månaden för en likvärdig lägenhet. Hon yrkade därför att värden skulle ersätta henne med 150 000 kronor plus ränta.

Annons

I höstas levererade tingsrätten i Lund sitt domslut, som gick helt på änkans linje. Rätten bedömde att änkan inte kunnat nyttja slottsvåningen och tornrummet fullt ut för sig själv och för eventuella gäster. Att den 82-åriga kvinnan haft tillgång till ett annat boende – ett hus på 250 kvadratmeter som hon också fått i arv – gjorde inte att hennes intresse av att bo på slottet hade minskat.

Hyresvärden överklagade beslutet och nu har Hovrätten över Skåne och Blekinge avgjort fallet en gång för alla. Domslutet är bara fem sidor långt och fastställer kort och gott tingsrättens beslut utan några ändringar. Hyresvärden blir därmed skyldig att betala den 82-åriga änkan totalt 150 000 kronor plus ränta för tiden hon inte kunnat nyttja bostaden på slottet till fullo.

Läs ocksåKvinna kapar lägenhet – trots sju vräkningsförsök vägrar hon flytta: "Jag har ingenstans att ta vägen"Kollage med tre bilder. Örebrobostäders skylt i rött. En siluett av en kvinna med långt hår och en blå lagbok.

Fastighetsägaren står fast vid att det är orimligt att betala ett så stort skadestånd till en hyresgäst som inte haft några egentliga utgifter mer än resor till och från sin extrabostad. Därtill hävdar han att värmen aldrig stängdes av, utan endast sänktes till 15 grader i besparingssyfte när ingen befann sig i slottet.

Likväl beslutar man nu att lägga ner stridsyxorna och avsluta den åtta år långa fejden.

Fastighetsägarens advokat Peter Bengtsson berättar för Hem & Hyra att han bara har en kommentar till hovrättens bedömning.

– Det är ett konstigt resonemang att man väljer att ge en ”hyresgäst” som inte betalar något i hyra en ersättning som motsvarar vad hon skulle ha behövt betala för ett annat boende. Särskilt eftersom hon har ett testamenterat åretrunthus på 250 kvadratmeter som hon också kan utnyttja gratis. Men vi släpper det här nu.

Annons

Kvinnan avfärdar i sin tur fastighetsägarens resonemang som ”trams”. För Hem & Hyra berättar hon att värdens agerande inneburit att hon tvingats bo växelvis mellan sin son och hos en vän utomlands.

– Det här var en fruktansvärt onödig sak. Man gör inte på det viset, stänger av vatten och värme. Det är beklagligt.

När hon får veta att värden inte planerar vidare rättsliga åtgärder blir hon en aning lättad.

– Ja, det får man verkligen hoppas. De har ju redan förlorat i alla instanser, så det fanns väl inte så mycket att göra.

Läs också Lättare för värden få komma in i din lägenhet – "Rättssäkerheten kan vara hotad" Här är värdarnas metoder för att upptäcka svartuthyrning - röda kalsonger bevis när Arman skulle vräkas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.