Annons

95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: ”Stor påfrestning”

Stockholm Hyresvärden tyckte att den 95-åriga kvinnan på Östermalm störde sina grannar, och ”tog över” innergården. Hyreskontraktet sades upp, men kvinnan får nu bo kvar, beslutar hovrätten. "En flytt hade kunnat försämra hennes hälsoläge," säger Jens Waldenström på Hyresgästförening.
Foto: Linnea Bergman/Getty Images
En 95-årig kvinna fick sitt hyreskontrakt uppsagt eftersom hennes hyresvärd menade att hon stört sina grannar och kallat dem nedsättande saker.

På en attraktiv adress på Östermalm i Stockholm, ett stenkast från Historiska museet, bor en 95-årig kvinna i en lägenhet som ägs av hyresvärden SH Pension.

Efter att kvinnan flyttade in i lägenheten började det komma in klagomål om störningar från grannar, enligt hyresvärden. Kvinnan ska ha hämtat saker i grovsoprummet och ställt på gården, ryckt upp blommor och ställt ut byttor med uppblött bröd, vilket riskerat att ge problem med fåglar och råttor.

Läs ocksåUppgav falska uppgifter – måste flytta och blir av med all kötid

”Ockuperade innergård”

”Det var liksom créme fraiche-burkar överallt med blommor”, uppger en granne i hyresnämnden.

Kvinnan ska även ha stängt av tvättmaskinen under grannarnas tvättid, och slängt ett skydd som tillhör en trapphiss.

Fastigheten består av två trapphus, med ett hus mot gatan och ett gårdshus. På innergården finns bord och stolar som alla hyresgäster får använda. Men den äldre kvinnan har enligt hyresvärden ”tagit över” och ”ockuperat” innergården som hon betraktar som sin egen. Något som har gjort att en del grannar inte känt att de kan vistas där.

Läs ocksåHyresgäst gav grannens besökare parkeringsböter – får ändå bo kvarBilden visar en bok av hyreslagen, en silhuettbild av en man och en skärmdump från mannens p-bot. Bilden är ett montage.
95-åringen kallar grannarna för saker som de inte ska behöva höra i sin hemmiljö, enligt hyresvärden.

”Levande och glad gård”

Den 95-åriga kvinnan ska även ha betett sig illa mot grannar, och kallat dem saker som ”hora”, ”fitta” och ”jävla utlänning”, enligt de två rättelsebrev som hyresvärden skickade ut i september 2021 och juni 2022.

En granne uppger att hon inte vill sitta på innergården när hon får besök. I stället går de till ett café för att inte riskera att mötas av ”skurar av fula ord och angrepp”, skriver hon till fastighetsförvaltaren Einar Mattsson i ett mejl.

”Tidigare var det en levande och glad gård med mycket middagar och glad levande grannsämja,” skriver grannen.

Läs ocksåHemlös dömd till fängelse – tog sig in i tom lägenhet: "Vad ska man göra – ska man dö?"Krossat glas med blod på fönsterkarmen och två hander i handfängsel där en hand är i ett bandage med blod på.

Sommaren 2022 eskalerade kvinnans beteende med fler störningar, enligt hyresvärden. Värden uppger att kvinnan då kunde ringa värden uppemot tio gånger på en förmiddag och skrika och svära i telefonen.

Åldern kan inte påverka

Den 31 augusti 2022 sade hyresvärden upp kvinnans hyreskontrakt på 1,5-rummaren på 66 kvadratmeter. Värden menade att man under flera år fått ta emot klagomål gällande störningar, och att varningsbreven inte gett effekt.

”Till slut såg man ingen annan utväg än att säga upp avtalet vilket är den skarpaste markering man som hyresvärd kan ta till. Hyresgästens ålder kan inte tillåtas påverka bedömningen av vad grannar och övriga ska behöva bli utsatta för,” skriver hyresvärden SH Pension i ett mejl till Hem & Hyra via sitt juridiska ombud.

Jens Waldenström, jurist på Hyresgästföreningen, har varit ombud åt den 95-åriga kvinnan som fick sitt lägenhetskontrakt uppsagt.

Enligt Jens Waldenström, jurist på Hyresgästföreningen som företrätt 95-åringen, började allt men en konflikt kring just innergården och trädgårdsskötseln där.

Annons

– Kvinnan menar att hon fått tillstånd av hyresvärden att sköta trädgården. Hon hade ett stort trädgårdsintresse och pysslade om planteringarna. Sedan fanns det några grannar som inte uppskattade det. Då blev det en konflikt kring hennes skötsel av trädgården. Det var den konflikten som låg till grund för allting, säger han.

Stämmer det att kvinnan sagt de här sakerna till sina grannar? 

– Som hyresnämnden säger, så har kvinnan uttryckt sig olämpligt mot de här grannarna.

Fick påminnelselappar på dörren

I början av september hölls ett möte hemma hos kvinnan för att försöka hitta en lösning. Kvinnan fick stora påminnelselappar på ytterdörrens insida, för att bli påmind om att inte störa grannarna och att inte sköta trädgården.

Efter det förbättrades beteendet, enligt hyresvärden. Men i december samma år ökade antalet klagomål igen. Hyresvärden valde då att ta uppsägningen till hyresnämnden.

Enligt hyresnämnden är det belagt att kvinnan har riktat skymford mot grannar, och även varit oönskat kontaktsökande. Men de oönskade kontraktförsöken kan bara ses som ringa, enligt hyresnämnden. Dessutom är hyresvärdens talan om störningar i boendet är inte tillräckligt specificerad, bedömer instansen.

Enligt hyresvärden har 95-åringen ”tagit” över en innergård till hyreshuset där hon bor. Det har gjort att en del grannar har känt att de inte kan och vill vistas där.

95-åringens kontaktsökande beteende kan inte heller betraktas som hotfullt eller kränkande i sådan grad att det innebär ett allvarligt åsidosättande av förpliktelser som hyresgäst, resonerar rätten.

Hyresnämnden tar även hänsyn till kvinnans ålder, och menar att det inte vore skäligt att låta henne förlora lägenheten. Hon får därför bo kvar.

Hovrätten konstaterar i sin prövning att situationen nu har blivit bättre. Även i den instansen – som är den sista – kommer man nu fram till att kvinnan får behålla sitt lägenhetskontrakt.

Hur har kvinnan reagerat på beskedet att hon får bo kvar? 

– Hon tyckte att det var väldigt skönt. Det var väldigt befriande för henne att veta att hon kan bo kvar tryggt i den här lägenheten, säger Jens Waldenström.

Oro för förkortad livslängd

Den 95-åriga kvinnan har en del minnessvårigheter och tar sig fram med rullator. Enligt Jens Waldenström är hennes önskan är att få leva resten av sitt liv i den lägenhet som hon betraktar som sitt hem.

Annons

Om hon hade förlorat sitt hyresavtal hade det varit katastrofalt och kunnat resultera i förkortad livslängd, menar Waldenström.

– En flytt för henne hade kunnat försämra hennes hälsoläge, var bedömningen som gjordes. Det är ganska vanligt att personer som flyttar till boende vid hög ålder blir sämre i sina sjukdomar just eftersom det är en så stor påfrestning.

Enligt Jens Waldenström kan kvinnans ålder till viss del förklara situationen som har uppstått, där kvinnan har blivit anklagad för störningar mot grannar.

– Det kan ju hända att man med åldern får en försämrad impulskontroll. Minnet kan bli sämre så att man ringer fastighetsskötarna flera gånger om dagen eller knackar på hos grannar fast man egentligen inte borde, säger han.

Den 95-åriga kvinnan fick hyreskontraktet på Östermalm i Stockholm 2011. Hyresvärden har nu drivit att kvinnan ska bli tvingad att flytta från lägenheten på grund av störningar.

Ofta tragiska omständigheter

Den 95-åriga kvinnan på Östermalm är snäppet äldre än de flesta klienter som Jens Waldenström har. Men det är inte ovanligt att just äldre personer får sina hyreskontrakt uppsagda.

– Ofta kan man upptäcka ganska tragiska omständigheter som ligger bakom. Personer vars partner har dött och som inte orkar ta tag i sitt liv och börjat vanvårda sin lägenhet, personer med begynnande demens som råkar vattenskada sin lägenhet eller glömmer att betala hyran, säger han.

Vad tänker du om det, att man kan riskera att förlora sitt boende på grund av omständigheter som har med ålderdom att göra? 

– Det är väldigt tragiskt att det ska behöva gå så långt. Ofta när vi kommer in upptäcker vi vad som har hänt, och kan se till att personerna får den kontakt de behöver med vård och hemtjänst, och att de hamnar på rätt köl igen och får lägenheten utstädad. I de fallen där vi kan rycka in, det är också de hyresavtalen som vi kan rädda.

Hem & Hyra har tidigare berättat om flera fall där äldre fått sina lägenhetskontrakt uppsagda.

En 80-årig kvinna i Stockholm fick sitt hyreskontrakt uppsagt efter att ha ringt på hos grannarna sent på kvällarna. En annan kvinna i 80-årsåldern med psykisk ohälsa och demenssymptom tvingades 2022 att flytta från sin lägenhet i Malmö efter att ha missat att betala hyra. En 85-årig kvinna i Majorna i Göteborg blev 2019 tvingad att flytta från sitt hem eftersom lägenheten var belamrad med saker, och skadedjur flyttade in.

Fakta: Störningar
    • En hyresgäst som orsakar störningar kan förlora sitt hyreskontrakt. Vid störningar är hyresvärden skyldig att agera, ge hyresgästen en tillsägelse och se till att störningarna upphör.
    • Vid särskilt allvarliga störningar kan en hyresgäst tvingas flytta omedelbart, utan att ha fått en varning innan. Störningarna ska då vara särskilt allvarliga, med exempelvis inslag av hot och våld.
    • Handlar det om inte lika allvarliga störningar och där hyresgästen anses ha åsidosatt sina skyldigheter kan personen få uppskov med att flytta.
Läs också Viktigt brev går inte att hitta - vd tvingas betala anställds hyror Så gör du om du får en felaktig faktura från värden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.