Annons

Trodde grannarna var KGB-agenter som stal och rullade svarta föremål – tvingas flytta

Stockholm Kvinnan trodde att alla grannar som flyttade in i lägenheten ovanför henne var KGB-agenter, och trakasserade dem under fler år. Nu förlorar hon sitt hyreskontrakt. Men hyresvärden borde ha agerat tidigare för att få stopp på störningarna, anser Hyresgästföreningens jurist Jens Waldenström.
Foto: Getty images
Kvinnan har bland annat skickat lappar till sina grannar där hon beskyller dem för att ha koppling till underrättelsetjänsten KGB.

Den i dag 74-åriga kvinnan hade bott i samma lägenhet i Solna i nästan 25 år när hon började anklaga sina grannar för att vara spioner.

2019 anmälde grannen en trappa upp – en kvinna i 75-årsåldern – för första gången till sin hyresvärd att hon blev trakasserad.

Läs också95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning"

Kvinnan vittnade om att hon blev beskylld för att vara agent för underrättelsetjänsten KGB.

74-åringen var övertygad om att grannen hade tagit sig in i hennes lägenhet med kopierade nycklar, stulit hennes saker och sprayat hennes kläder med ett kemiskt medel.

Kvinnan skickade även brev till sin granne med anklagelser, ringde på hennes dörr och skrek saker ni i brevinkastet.

Läs ocksåVärd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”Text med ordet skadestånd. Kvinna som tittar rakt fram.
Jens Waldenström, jurist på Hyresgästföreningen, är kritisk till att tre omgångar grannar i Solna hann bli spionanklagade innan hyresvärden gjorde något åt störningen.

När grannarna möttes i trapphuset tog 74-åringen tag i grannens tröja och skrek att hon skulle ge tillbaka det hon stulit. En händelse som grannen upplevde som obehaglig, uppgav hyresvärdens ombud när ärendet nyligen blev prövat i hyresnämnden.

Flyttade efter spionanklagelserna

I april 2021 valde grannen att flytta på grund av trakasserierna.

I stället flyttade ett par i 35-årsåldern in. Men 74-åringen fick snabbt för sig att den tidigare grannen värvat dem, och att de också var ryska spioner.

Läs ocksåPengar till skyddade boenden gick till anställd – åtalas för åratal av privata inköpEn tvådelad bild som visar en byggnad med texten "Helsingborgs tingsrätt Sveriges domstolar", samt ut utdrag ur en lista med poster som "strumpbyxor, "kjol", "blus", "väst", "elspark", "hudvård" samt en siluett av en kvinna.

Att grannar blir anklagade för att vara spioner är inte så ovanligt som man skulle kunna tro, enligt Hyresgästföreningens jurist Jens Waldenström.

– Det är inte helt sällan man stöter på att de uppger att grannar spionerar, försöker förgifta dem med gaser och använder ljudvågor för att påverka dem. Vi ser en del sådana ärenden, säger han.

Den typen av ärenden är dock väldigt svåra att arbeta med, fortsätter han.

– Ofta finns det skillnader i verklighetsuppfattningen. Det är svårt att övertyga en person om att det personen upplever inte är på riktigt.

Annons
Både hyresnämnden och Svea hovrätt gick på hyresvärdens linje, och ansåg att kvinnan skulle förlora sitt hyreskontrakt efter störningarna som hon utsatte sina grannar.

Skickade julkort med dottern

I Solna blev det nyinflyttade paret anklagade för att stjäla saker och spreja in kemikalier i kvinnans lägenhet.

74-åringen påstod även att de var spioner som störde henne genom att rulla svarta föremål på golven och manipulera ventilationen så att det kom in sot i hennes lägenhet.

Anklagelserna om att paret var spioner blev värre och värre. När paret fick barn kopplade de ur sin ringklocka till lägenheten för att inte bli störda av allt ringande på dörren.

Paret kontaktade sin hyresvärd, som sa att han inte var orolig för att grannkvinnan skulle skada dem, uppgav paret i hyresnämnden.

Kvinnan skrev även ett brev om att de borde akta sig, något de tog som ett hot. 22 december 2022 skickade kvinnan ett julkort, med en bild på paret och deras lilla dotter. Något de upplevde som obehagligt.

Paret polisanmälde kvinnan för ofredande, och gjorde även en orosanmälan till socialtjänsten. Sommaren 2023 flyttade de till en annan ort, och ett nytt par i 35-40-årsåldern flyttade in i lägenheten.

Den 74-åriga kvinnan hade bott i samma lägenhet i Solna i nästan 30 år. Nu förlorar hon sitt hyreskontrakt efter spionanklagelserna mot sina grannar.

Satte upp lapp med anklagelser

Snabbt började även de utsättas för trakasserier, och anklagelser om att de var spioner.

Kvinnan började med att knacka på och begära att få tillbaka stulna lägenhetsnycklar som skulle finnas i lägenheten. Men paret hittade inga nycklar. Kvinnan satte därefter upp en lapp på deras dörr där hon anklagade dem för brottsliga handlingar.

Även det paret gjorde en orosanmälan till socialtjänsten. Om de hade känt till problematiken vet de inte om de hade bytt till sig lägenheten, uppgav paret i hyresnämnden.

Den 31 mars 2023 skickade hyresvärden, som är en mindre privat värd, ut en rättelseanmodan, alltså ett brev där kvinnan uppmanades att upphöra med störningarna. I juli samma år sade hyresvärden upp kvinnans hyresavtal på grund av trakasserierna och hoten.

Nu har ärendet prövats i både hyresnämnden och hovrätten. Båda instanserna kommer fram till att 74-åringen utsatt sina grannar för störningar som inte skäligen bör tålas, i form av trakasserier genom anklagelser om bland annat brottslighet.

Annons

”Har bara låtit det vara”

Kvinnan måste nu lämna lägenheten omedelbart.

Jens Waldenström är kritisk till att tre omgångar grannar i samma lägenhet har råkat ut för störningar och anklagelser om att de är spioner, utan att hyresvärden gjort mer. Om grannar klagar på störningar i hyreshuset där de bor har man som hyresvärd skyldighet att vidta åtgärder, förklarar han.

– Man måste utreda att det finns en grund för klagomålet. Om det finns det så ska man skicka en rättelseanmodan.

I det här fallet har kvinnan först fått en sådan rättelseanmodan i mars 2023, trots att första klagomålet kom in redan 2019. Hyresvärden borde ha agerat tidigare, tycker Waldenström.

– Jag uppfattar det som att man bara har låtit det vara under en lång period. Det är beklagligt. Hyresvärden har ett ansvar för boendemiljön för alla som bor i huset. Alla störningar måste ju heller inte lösas med en uppsägning. Man kan även vidta andra åtgärder.

74-åringens grannar uppger bland annat att hon skrikit saker till dem genom brevinkastet på dörren. Bilden kommer från en annan fastighet.

Även värden kan orosanmäla

Den privata hyresvärden borde även ha gjort något åt situationen innan en ny hyresgäst flyttade in i samma lägenhet, fortsätter Waldenström.

– Det bästa hade varit att lösa det här innan någon ny flyttade in, eller åtminstone upplysa att det finns en problematik och erbjuda hyresnedsättning. Som hyresvärd ska man tillhandahålla en lägenhet utan brister, och störningar är en form av brist.

Flera av grannarna som blivit utsatta för trakasserierna valde att göra en orosanmälan till socialtjänsten. Något som även hyresvärden kan göra när denne ser att en hyresgäst riskerar att förlora sitt kontrakt.

– Om jag var hyresvärd och stötte på ett sådant här fall, där jag uppmärksammat att det kan finnas en personlig tragedi bakom, då skulle jag som privatperson göra en orosanmälan, säger Jens Waldenström.

I Hem & Hyras guide får du hjälp med tips på vad du som hyresgäst och din hyresvärd kan göra om du blir utsatt för störningar av en granne.

Fakta: Det gäller vid störningar

En hyresgäst som orsakar störningar kan förlora sitt hyreskontrakt. Vid störningar är hyresvärden skyldig att agera.

Hyresvärden måste normalt skicka ett eller flera varningsbrev innan en uppsägning är aktuellt. I brevet ska hyresgästen informeras om att personen orsakat störningar och varnas om att kontraktet kan sägas upp. Även socialtjänsten måste informeras om ärendet.

Om störningarna fortsätter kan värden säga upp hyresgästen. Uppsägningen prövas i hyresnämnden. Där måste hyresvärden lägga fram tillräckliga bevis för att hyresgästen orsakat störningarna och att de fortsatt trots varningar.

Om det handlar om särskilt allvarliga störningar kan personen tvingas flytta omedelbart. Om störningarna inte är lika allvarliga men där personen anses ha åsidosatt sina skyldigheter kan hyresgästen få uppskov med att flytta.

Läs också Hyresgästerna betalar för trygghet men får klotter och inbrott: Så bemöter värden kritiken Polisfyndet på julafton: 18-åring tillverkade halvautomatisk kulspruta i lägenheten – med 3D-printer

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.