Annons

Anklagar hyresvärden för skitig sophantering

Malmö Soprummet på Hermodsdal i Malmö är äckligt. Det tycker hyresgästen Anki Bengtsson som hävdar att det inte städats på tre år. Hon har klagat hos hyresvärden Victoria Park, men utan framgång.
Foto: Anders Paulsson/Kristina Wahlgren
Anki Bengtsson tycker att hyresvärden missköter soprummet.

På botten av de nytömda sopkärlen ligger en slemmig brunaktig massa blandat med sopor som fastnat. Hyresgästen och ordföranden i den lokala Hyresgästföreningen, Anki Bengtsson, vill helst inte lyfta på locket till kärlen alls. Det är smutsigt och klistrigt. Och framför allt stinker det. Gång på gång har hon påpekat för den privata hyresvärden Victoria park att både soprum och sopkärl borde städas. Men inget händer, enligt henne. Faktum är att hon hävdar att ingen har städat här ordentlig sedan Victoria park tog över husen för tre år sedan.

Anki Bengtsson, hyresgäst och ordförande i den lokala hyresgästföreningen på Hermodsdal i Malmö.

– Man vill ju sätta upp en stor skylt på dörren, ”sanitär olägenhet – gå inte in”, säger Anki Bengtsson.

För över en månad sedan var cheferna på Victoria park på plats i området för en inspektion inför årets hyresförhandlingar. Men det har inte ändrat rutinerna i och kring det fristående soprummet, som hör till fyra rödteglade fyravåningshus i Malmöområdet Hermodsdal.

– Jag vill att hyresvärden ska byta ut varenda tunna och sätta hit nya och fräscha för de här är så gamla. Sen vill jag att de ska tvätta golven, säger Anki Bengtsson.

Annons
Hyresvärden Victoria Park menar att man visst städar soprummet på Hermodsdal.

Hon har en lång lista med antecknade brister i handen när hon visar soprummet och utemiljön utanför.  Det har även dykt upp råttor utanför huset och det kopplar hon till brister i sophanteringen.

– Det är mycket som inte funkar, säger hon.

Enligt hyresvärden Victoria Park har företaget tydliga rutiner för hur soprummen ska skötas. Och Evert Rydell, regionchef på Victoria Park, håller inte med om bilden att det inte städas. Tvärtom.

– Vi kontrollerar våra miljöhus dagligen. Men just sophantering är en utmaning för de flesta fastighetsägare. Det är en uppförsbacke som till stor del beror på beteendet hos våra boende. Även om vi städar och håller ordning blir det snabbt smutsigt igen om inte de boende slänger soporna på rätt sätt, säger Evert Rydell, områdeschef på Victoria Park.

Annons
Läs ocksåHyresgästerna får betala för dålig sophantering - hyrorna höjsSopslarv

Men hyresgästen menar att det blivit sämre sedan ni tog över och att kärlen aldrig tvättas ur.

– Det är beklagligt att hon tycker det har blivit sämre. Det instämmer jag inte med, men då finns det utrymme för förbättring. När det gäller tvätt av sopkärl så sker det naturligtvis, med jämna mellanrum, säger Evert Rydell.

Fakta: Sopor - en smutsig historia
  • Fastighetsägaren är skyldig att tillhandahålla sopkärl.
  • I vissa kommuner måste det dessutom finnas hantering för grovsopor intill husen. Men det bestämmer kommunen.
  • Det finns i övrigt inget i Hyreslagen som reglerar sophantering. Är du som hyresgäst missnöjd – soporna samlas på hög eller det finns råttor – kan det vara bättre att vända sig till miljöförvaltningen i kommunen som i sin tur kan förelägga hyresvärden.
  • Som hyresgäst är du skyldig att sortera dina sopor.
  • Det mesta avfallet som slängs i Sverige kommer från industrin. Men i snitt slänger vi 466 kg hushållssopor per person och år.
  • På 1800-talet fungerade gator och rännstenar som soptipp. I bästa fall hade man en grop på innergården som man slängde sina sopor i. För att förhindra smittspridning av sjukdomar började man bygga soptippar utanför städerna. 1868 blev det förbjudet i lag att slänga avfall på gatan.
Läs också Boende kräver sopsortering på gården Bar kilovis med knark förbi barnen på gården – avslöjad av polisens kamera i trapphuset Prestigehus i Stockholm – Misär i Skövde – Oscar Properties har övergett sina hyresgäster Fyra generationer som skapar trivsel i bostadsområdet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.