Annons

Anklagas för åratal med svartuthyrning – kontraktet rivs

Malmö Kollektivet kan under flera år ha fungerat som en kassako för förstahandshyresgästen. Det hävdar personer som har bott i lägenheten. Hyresgästföreningen har tidigare drivit fall mot mannen. Nu har man bytt sida och i stället försökt rädda kvar hans kontrakt.
Foto: Anders Paulsson/montage

Ord står mot ord.

Förstahandshyresgästen: En man i 40-årsåldern, småbarnsförälder och sedan flera år delvis bosatt och yrkesverksam utomlands. Han har barn och är gift i ett annat land men menar att han har behov av sexrummaren i centrala Malmö. Han hyr inte alls ut i andra hand. Däremot har han tre inneboende i lägenheten för att få hjälp med hyran. Mannen och hans familj delar sin tid mellan Sverige och det andra landet.

Läs ocksåUtpekad svartuthyrare kan ha tjänat över en halv miljon kronor

Hyresvärden MKB: Menar att mannen ägnat sig åt svartuthyrning. Han har hyrt ut utan tillstånd och han har över huvud taget inget behov av lägenheten. Som bevis har man bland annat intyg från Skatteverket som gjort bedömningen att mannen inte alls ska vara folkbokförd i Sverige. Dessutom har mannen redan två lägenheter i det land han i första hand bor i. Lägenheten i Malmö ser ut som och fungerar som en studentkorridor.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om kollektivet i Malmö. Hyresgäster berättade då att sex personer delade på lägenheten och betalade hyra på vardera 4 500 kronor i månaden, vilket gav en sammanlagd hyresinkomst på 27 000 kronor i månaden. Samtidigt var den förhandlade hyran 12 500 kronor i månaden. Stämmer de uppgifterna är det en vinst på 175 000 kronor. Enbart under ett år. Och lägenheten har mannen haft sedan 2011.

Hyresnämnden i Malmö.

Hyresgästföreningen drev för ett par år sedan fall mot mannen. Då handlade det om överhyra. Tidigare hyresgäster, som hyrde rum i kollektivet, ansåg att de betalade alldeles för hög hyra för rum med tillgång till kök och bad. Hyresnämnden prövade fallet men parterna förliktes innan nämnden hann ta ställning. Juristen från Hyresgästföreningen, som stod på hyresgästernas sida mot förstahandshyresgästen sade vid det tillfället att det var ”bedrövligt att bostadsmarknaden ser ut som den gör och att förstahandshyresgäster kan hyra ut på det här sättet. Vi är alltid emot oskäliga hyror”.

Att Hyresgästföreningen drev ärenden mot mannen var aldrig något som kom till MKB:s kännedom. MKB, det kommunala bostadsbolaget i Malmö, fick upp ögonen för mannen först efter att det kommit in ett tips våren 2018. Då hamnade fallet på den särskilda utredningsgrupp som har hand om just otillåtna andrahandsuthyrningar. Sedan dess har MKB besökt lägenheten ett flertal gånger. De flesta gångerna har de som öppnat dörren vägrat att släppa in hyresvärden. När nu mannen sagts upp, anklagad för svartuthyrning, står Hyresgästföreningen plötsligt på mannens sida.

Annons

Eftersom mannen inte alls vill ge upp lägenheten har MKB vänt sig till hyresnämnden för att kunna riva hyreskontraktet och sparka ut honom från lägenheten för gott. Två gånger har parterna mötts i nämnden under vårvintern. Båda gångerna har mannen stått på sig. Han, hans hustru och ett av de tre barnen är numera folkbokförda i lägenheten. De har visst behov av att bo där, menar de. Under en av förhandlingarna vittnade hustrun och intygade mannens uppgifter.

– Lägenheten i Malmö är min dotters trygga punkt, sade hon i rätten, via en tolk.

Läs ocksåKollektiv i Malmö kassako för andrahandsuthyrare

Men MKB köper inte mannens version. Under den senaste förhandlingen var inte någon i paret på plats utan hustrun förhördes via telefon från landet där de för närvarande befinner sig och där de har ytterligare två lägenheter och två av de mindre barnen bor permanent.

Hyresnämnden går på MKB:s linje. Att mannen dessutom tagit ut oskäliga hyror bidrar till hyresnämndens beslut: hyresavtalet ska sägas upp. Nämnden menar att mannens och hans hustrus uppgifter om hur de använder lägenheten är ”vaga”. Lägenheten används inte i tillräcklig utsträckning.

Malou Gamborn, jurist på Hyresgästföreningen.

– Jag har fått beslutet och meddelat familjen som är chockade. Nu ska vi fundera igenom om det finns förutsättningar att överklaga fallet, säger Malou Gamborn, jurist på Hyresgästföreningen, och som företrätt mannen i hyresnämnden.

Ni har tidigare drivit fall mot mannen som förlorar lägenheten. Varför står ni på hans sida nu?

Annons

– Jag ser detta som ett avgränsat ärende. Han är medlem och då företräder vi honom i just det här ärendet, säger Malou Gamborn.

I sitt beslut har hyresnämnden vägt in de fall som ni drivit mot honom tidigare och som gäller överhyra.

Läs ocksåNy strategi: MKB i Malmö ska jaga svartuthyrare

– Ja, jag noterade också det, men jag har just nu inget ytterligare att kommentera när det gäller det, säger Malou Gamborn.

Hem & Hyra har försökt nå hyresgästen.

Fakta: Tuffare tag mot svartuthyrning med ny lag
  • Sedan den 1 oktober 2019 har lagstiftningen kring andrahandsuthyrning och överhyra stramats åt.
  • Du kan bland annat bli uppsagd direkt utan att först varnas om du hyr ut i andra hand utan tillstånd.
  • Om uthyrningen är olovlig OCH andrahandshyran för hög, kan hyresgästen dömas till böter eller fängelse i högst två år.
  • För att få hyra ut i andra hand måste du i första hand ha hyresvärdens tillstånd. Nekar värden dig att hyra ut kan du vända dig till hyresnämnden för att få din sak prövad.
  • För att få lov att hyra ut din lägenhet måste du ha så kallade beaktansvärda skäl. Sådana kan vara sjukdom, tillfälligt arbete eller studier på annan ort, längre utlandsvistelse eller särskilda familjeförhållanden.
  • Att ha inneboende i sin lägenhet kräver inte hyresvärdens tillstånd.

Svart överhyra
Läs också Båda sidor överklagar historisk Airbnb-dom Han för en ojämn kamp mot bostadsfusket: ”Hela samhället har sovit i den här frågan”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.