Anmälde grannar för störningar och barnmisshandel – sägs upp
Händelserna som ledde till att hyresgästen i Göteborg nu förlorat sitt hyreskontrakt började i september 2018. Då ringde hon för första gången till Störningsjouren med klagomål på störande ljud från grannarna, en barnfamilj.
Under ett drygt år därefter följde ett stort antal kontakter med olika myndigheter och instanser som alla rörde kvinnans problem med grannfamiljen.
Hon vände sig till socialtjänsten med orosanmälningar om barnmisshandel. Under det närmaste halvåret gjorde hon det vid ytterligare sex tillfällen, så många att det skapade problem inom myndighetens organisation.
Socialtjänsten bedömde inte anmälningarna som trovärdiga. Inte heller andra larm från kvinnan visade att det fanns något att larma om.
Vid ett tillfälle rycket polis och ambulans ut vid en påstådd pågående misshandel av grannbarnen. Men det fanns ingen skadad och inget annat som tydde på att det fanns fog för anmälan.
Samma sak gällde vid flera av samtalen till Störningsjouren; väktare som kom bedömde att inga störningar pågick.
Däremot står det klart att kvinnan har utsatt sin omgivning för störningar. Hon har själv berättat för Störningsjouren att hon brukar banka i väggar och tak och ropa högt när grannarna stör.
Värden har varnat skriftligt och informerat om risken för kontraktet kan sägas upp. Ändå har inte läget förbättrats. Till slut vände sig bostadsbolaget till hyresnämnden för att få ett beslut i tvisten.
Där ställde sig hyresgästen frågande till värdens uppgifter. I många fall tyckte hon att sanningen var precis tvärtom – till exempel har grannfamiljen uppgett att de är rädda för att hon ska tända eld på deras lägenhet. Själv anser kvinnan att det är hon som har fog för den skräcken.
Hon anser också att hon klart och tydligt hört att barnen blivit slagna. Dessutom har hon själv blivit trakasserad av både barnen och föräldrarna. De har bland annat bankat med dammsugaren i golvet och spottat på henne.
Grannfamiljen vittnade om hur kränkta och rädda de blev av poliser som stormade in i lägenheten och det stora antalet orosanmälningar till socialen. Familjen har upplevt situationen så outhärdlig att de inte anser sig kunna bo kvar.
Hyresnämnden bedömer vittnesmålet som mycket trovärdigt. Vid bedömningen av fallet framstår samtidigt kvinnans många anmälningar om störningar och misshandel som obefogade. Dessutom har kvinnan fått flera chanser att rätta sitt beteende.
Hyresnämnden går på värdens linje: kontraktet får sägas upp.
Men än är inte sista ordet sagt. Hyresgästen har överklagat beslutet till Svea hovrätt.