Därför drabbas Ann-Charlotte, 71, så hårt när hettan slår till
– Här är väldigt hett på sommaren. Det är fruktansvärt. Man får dra ner överallt, och öppna alla fönster. Men ändå står det still.
Det säger hyresgästen Ann-Charlotte Jernstig, 71. Eftersom hon lever med MS är hon extra känslig för höga temperaturer. Hon minns värmeböljan 2018 med fasa.
– Då var det hemskt. Jag kände mig sjuk hela sommaren. Som om jag hade 40 graders feber. Kroppen blir så påverkad. Jag blir helt utslagen. Orkar inte stå på benen nästan.
Hur gör du då?
– Antingen får jag ligga ner, eller sitta still. Benen fungerar inte när det blir sådan värme. Jag har flyttbara fläktar, och en stor air conditioner i sovrummet. Tyvärr kan jag inte ha på den på natten för den väsnas så. Men hade jag inte haft den vet jag inte hur jag hade stått ut. Man får duscha så kallt man kan, och gå ut och sätta sig i skuggan. Tack och lov har vi en bra gård, grönt och fint, jag kan inte gå så långt.
Allt talar för att vi går ett varmare klimat till mötes. Hem & Hyra har tillsammans med SVT Nyheter granskat hur hyresvärdarna möter en upphettad framtid. Forskare varnar för att våra hem måste anpassas nu. Men det visar sig att få hyresvärdar planerar åtgärder i hus som redan finns.
I det jättelika hyreshuset på Beväringsgatan i Kviberg bor drygt 450 hushåll. Ann-Charlotte har bott här i 40 år nu, och vet att även många grannar har ont av värmen sommartid.
– Jag är så glad att jag har min trea, då kan man i alla fall öppna tvärdrag. I eftermiddagssolen på balkongen blir det över 40 grader. Då går det inte att sitta där, det är som en bastu. Jag tycker väldigt mycket om min lägenhet, men somrarna är jag orolig för. Varje år när sommaren ska börja undrar jag hur det ska bli.
De senaste åren har husets ventilation dessutom inte fungerat. Nu har hyresvärden Poseidon borrat upp luftintag, satt in nya ventiler för självdrag och bytt ut fläktarna på taket. Ann-Charlotte Jernstig vill gärna tro att det ska hjälpa, men vågar inte hoppas på för mycket.
– Det är första sommaren, så jag kan inte uttala mig än. Men om det blir 30 grader så blåser ju den varma luften in. Det vore bedrövligt.
Hittills har hon inte kontaktat värden när lägenheten blivit för varm.
– Nej, för jag har tänkt att vad ska de göra åt värmen, de kan ju inte stoppa den? Jag vet inte vad de skulle göra på de här äldre husen. Men om somrarna blir på sikt varmare så måste de försöka. Då kommer folk må ännu sämre.
Mer omfattande åtgärder räknas som standardhöjande. Det gäller exempelvis om självdrag byts ut mot ett mekaniskt fläktsystem, så kallat FTX. I slutändan är risken stor att hyresgästerna får stå för notan via hyresavin.
Ann-Charlotte Jernstig vore ändå beredd att överväga det om erbjudandet kom, säger hon.
– Ja. Beroende på hur mycket de skulle höja, naturligtvis. Men när värmeböljorna kommer, då hade jag gärna gått med på en hyreshöjning. Då står man nästan inte ut.
- Sommartid: Kortvarigt 28 grader, varaktigt 26 grader. Vintertid något lägre.
- Värden ansvarar för att maxtemperaturen inte överskrids. Kommunens miljöförvaltning kan ställa krav på åtgärder.