Annons

Ann-Christins saker försvann – värden lyckas inte ta reda på vad som hänt: ”Vi har ingen aning”

Lund När lägenheten renoverades försvann mängder med saker. Hyresgästen Ann-Christin Hartelius har beräknat värdet till 113 000 kronor men värden Franshill tänker bara ersätta en bråkdel. ”Jag tycker det här är ett skambud”, säger Ann-Christin.
Ann-Christin Hartelius
Foto: Anders Paulsson
Ann-Christin Hartelius

Det började med en vattenskada i fastigheten, ledde vidare till en renovering och slutade i en katastrof för 76-åriga Ann-Christin Hartelius

I slutet av förra sommaren upptäckte hon att någon hade tömt hennes lägenhet. Hon bodde vid tillfället i en ersättningslägenhet på en annan adress i Lund eftersom hyresvärdens hantverkare arbetade i hennes eget hem. Ann-Christin Hartelius hade lämnat kvar saker i garderober i hallen och ute på balkongen. Men plötsligt var allt borta.

Läs ocksåVärd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”Text med ordet skadestånd. Kvinna som tittar rakt fram.

Det handlar om mängder med saker och minnen som hon samlat på sig under ett långt liv. Listan är lång: mattor, utemöbler, LP-skivor, akvarelltavlor, pälsjackor, skor, böcker och en ny skrivare. Klänningar och kjolar, hyreskontrakt, bankpapper och viktiga dokument. Ann-Christin Hartelius har tidigare beskrivit sina känslor i Hem & Hyra.

–  Detta här har orsakat så mycket skada och oro och allt det emotionella går inte att ersätta.

Värden tömde hyresgästs lägenhet - försvunna saker
Ann-Christin Hartelius visar hon förvarade sina försvunna saker. Garderoberna är nya då de gamla försvann tillsammans med hennes saker.

Fastighetsägaren menar att det har skett ett missförstånd men anser samtidigt att det varit tydligt att lägenheten skulle tömmas. Ann-Christin Hartelius håller inte med. Hon menar att värden aldrig lämnade ett sådant besked och i den mejlkonversation som Hem & hyra tagit del av nämns inte heller att lägenheten måste vara tom vid någon speciell tidpunkt.

– Man måste ge klara besked om vad som ska hända. Man kan inte bara utgå från saker. Det här har bara varit hipp som happ, säger Ann-Christin Hartelius.

Hyresvärden tänker inte ersätta allt

Hon har beräknat värdet av förlusten till 113 000 kronor och Franshill har tidigare gått med på att betala ersättning. Nu har bolaget meddelat en summa, 25 000 kronor beräknat efter andrahandsvärde, men samtidigt berättat att man inte tänker ersätta allt.

”Det är en anmärkningsvärt hög summa för egendom som ska ha fått plats i fyra garderober. Franshill har själv gjort en uppskattning av värdet på egendomen. Värdet av egendomen som varit på balkongen är inte fastighetsägaren beredd att utge ersättning för då denna egendom inte kan anses ha något större värde i och med att sakerna förvarades på balkongen”, har hyresvärdens jurist meddelat via mejl.

Läs ocksåPengar till skyddade boenden gick till anställd – åtalas för åratal av privata inköpEn tvådelad bild som visar en byggnad med texten "Helsingborgs tingsrätt Sveriges domstolar", samt ut utdrag ur en lista med poster som "strumpbyxor, "kjol", "blus", "väst", "elspark", "hudvård" samt en siluett av en kvinna.

– De har lovat ersättning tidigare och sagt att pengarna ska vara på väg. Men det har bara varit prat utan något äkta bakom, säger Ann-Christin Hartelius.

En stor fråga kvarstår.

Var tog alla saker vägen?

Läs ocksåHissterroristen tryckte på alla knappar samtidigt – skapade kaos för grannarnaMannen tryckte på alla hissknappar. OBS! Bilden är inte från tillfället.
Försvunna saker
Exempel på några av de många försvunna sakerna: utemöbler, väska, skor, julprydnader, marmorskiva och matta.

Det kan inte ha skett helt obemärkt. Sett till Ann-Christins långa lista måste det ha krävts ett släp eller en skåpbil för att få plats med allting samtidigt. Det bör ha skett någon gång mellan början av mars och början av maj 2023 på Dag Hammarskjölds väg 6 i Lund. Det enda spåret som fanns kvar var en urdrucken läskförpackning som låg i en påse tillsammans med några av Ann-Christins dvd-skivor.

Värdens utredning har misslyckats

Franshill har tidigare berättat om en teori –  att en ”entreprenör” som arbetat i lägenheten på uppdrag av hyresvärden kan ha transporterat bort föremålen. Hyresvärden anlitade en advokatfirma som skulle lösa gåtan. Men detta visar sig nu ha misslyckats.

Annons

– Vi har inte sett några saker och entreprenören har inte sett några saker. Hyresgästen säger att saker är försvunna men vi kan inte reda ut det, säger Franshills vd Maria Widenstedt.

Är det inte märkligt att så pass många saker kan försvinna under en period då ni haft ansvar för lägenheten, utan att ni kan förklara exakt vad som har hänt?

–  Ja, absolut. Men vi har inte sett något. Det är ett bekymmer.

Franshills vd Maria Widenstedt
Franshills vd Maria Widenstedt

Vet ni vilka personer som har befunnit sig i lägenheten?

–  Ja, det vet vi absolut.

Hur ska era andra hyresgäster bete sig i framtiden, när ni släpper in hantverkare eller annan personal, om saker kan försvinna spårlöst på det här sättet?

–  Det ska finnas skriftligen om lägenheter ska tömmas och inte bara muntligt. Bekymret här är att vi inte vet om vi har gjort fel. Vi vet inte om det här är ett problem eller inte. Hade vi vetat det hade vi sagt att  “vi har gjort fel och vi står för detta”. I detta fall kan varken hon eller vi bevisa något.

Franshills  nya besked: ”Vi har ingen aning”

Maria Widenstedt anser att Franshill nu har gjort allt som går att göra.

– Saken är så här. Om vi skulle betala ut 113 000 kronor utan att vi vet om vi har gjort fel, om det är sant eller inte. Då kommer nästa hyresgäst och säger ”det har försvunnit saker i vår lägenhet”. Ska vi betala dem också då?

Det låter som att ni lämnar öppet för att Ann-Christin kan ha tagit sakerna?

– Vi har ingen aning. Det är det jag försöker säga. Vi har haft en person utifrån som har granskat fallet och vi vet inte. Polisen har också varit där, vet inte heller och har lagt ner fallet. Vad ska vi göra?

Polisen har mycket riktigt varit inkopplade i frågan, men i en väldigt begränsad omfattning och har aldrig varit på plats.

Annons

I höstas ringde Ann-Christin Hartelius in en anmälan till polisens kontaktcenter (PKC) , den rubricerades som stöld men lades snabbt ned. Polisen fattade beslutet utan att hålla förhör med personer som kunde ha sett något. De genomförde inte heller en brottsplatsundersökning i lägenheten eller vidtog någon annan typ av åtgärd för att ta reda på var de försvunna sakerna hade tagit vägen.

Polisen
PKC, Polisens kontaktcenter, tar mot icke-akuta anmälningar om brott via telefon

”Det är uppenbart att brottet inte går att utreda. Det finns inga spår eller annat som kan antas leda till att brottet klaras upp”, står det i beslutet.

– Problemet i det här ärendet är tiden och att anmälan är gjord lång tid efter brottet, säger Camilla Linklint, polisinspektör och förundersökningsledare på PKC.

– Tidsfaktorn gör att det blir svårt att se en framgångsfaktor i att vi ska lyckas knyta någon gärningsman till det här.

 Vad krävs för att ni ska göra en omprövning?

– Om det kommer in nya uppgifter som gör att man kan se en framgångsfaktor och att man kan knyta någon till brottet. Skulle man till exempel hitta sakerna så kan man ta upp det igen.

Polisens uppmaning – var noga med detaljerna

Hon uppmanar samtidigt alla som råkar ut för liknande händelser att lämna så detaljerade uppgifter som möjligt till polisen om det man har blivit av med. Detta kan vara avgörande för möjligheterna att lösa ett brott längre fram, om polisen exempelvis skulle hitta saker under en husrannsakan eller en kontroll av ett fordon.

– Anträffar man det stulna är det inte ovanligt att man åtminstone kan misstänka någon för häleri. Sen kanske man inte kan knyta någon till grundbrottet, vem som har stulit det från målsägande, men det är också olagligt att befatta sig med stöldgodset, säger Camilla Linklint.

Ann-Christin Hartelius har tagit hjälp av Hyresgästföreningens jurister för att driva kravet på ersättning gentemot hyresvärden. Hon är besviken över bemötandet från hyresvärdens sida.

– Ingen har sett något och ingen vet någonting. Det här har blivit som en följetong som inte har något slut, säger hon.

Fakta: Vet du mer om vad som har hänt med Ann-Christins saker?

Hem & Hyra, print och sajten.

Kontakta Hem & Hyras reporter och lämna ditt tips:

Mejl: anders.paulsson@hemhyra.se

Tel: 072-207 98 35

Du har rätt att vara anonym om du vill: Så tipsar du Hem & Hyra säkert

Läs också Tiptapp-förarna vittnar – tvingas flytta pianon utan hiss: "Jobbar 18-timmarsdagar" Tiptappande kändisar efter Hem & Hyras avslöjande: ”En ögonöppnare”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.