Anna stod inte på kontraktet – blev utkastad av exmannen: ”Alla mina saker är kvar därinne”

Stockholm När Annas man vill skiljas kastar han ut henne och byter lås. Han står på hyreskontraktet och i väntan på bodelning är hon utan fast bostad. Att stå två på kontraktet kan underlätta vid en uppslitande skilsmässa. Men flera bostadsbolag säger nej till det.
collagebild på mamma med barn i trapphus
Foto: Getty Images/collage
När Anna och hennes man fick lägenheten var det han som skrev på kontraktet. Att det skulle få konsekvenser senare var inget som hon tänkte på då. Att två står på hyreskontraktet är ovanligt, visar Hem & Hyras kartläggning.

Det är sent en augustikväll och Anna har just kommit tillbaka från en semesterresa med sina barn. Hon är trött och letar efter hemnyckeln i handväskan. Hon hittar den och slappnar av. Men nyckeln passar inte. Det visar sig att hennes man har bytt dörrlåset.
Han meddelar att han vill skiljas och att hon inte har rätt att komma in i bostaden.

– Alla mina kläder, möbler och mina smycken finns där. Alla mina tillgångar, säger Anna, som vill vara anonym och egentligen heter något annat.

Läs ocksåSvårt för våldsutsatt att få förtur till lägenhet: "Få uppfyller kriterierna"Vd för Bostadsförmedlingen i Stockholm

Får ingen hjälp

Hon kontaktar polisen och sin hyres­värd, men de kan inte hjälpa henne att komma in i lägenheten, med argumentet att hon inte står på hyreskontraktet.

När Anna och hennes man fick lägenheten var det han som skrev på kontraktet. Att det skulle få konsekvenser senare var inget som hon tänkte på då.

Bilden visar en hyresgäst som skriver på ett hyreskontrakt.
När Anna och hennes man fick hyreskontraktet var det han som skrev på avtalet. (Genrebild)

I väntan på att skilsmässan ska gå igenom och att bodelningen ska bli klar, står hon utan fast bostad.

– Jag har inte stått tillräckligt länge i bostadskön för att få någon lägenhet. Jag är ledsen och gråter mycket, det är en mycket hopplös situation.

”Mår väldigt dåligt”

Till en början bodde hon med barnen hos en nära vän, men nu hyr hon en liten lägenhet i andra hand för 10 000 kronor i månaden. Barnen bor med henne varannan vecka.

– Jag är arbetslös just nu och mår ­väldigt dåligt, så det är svårt att få ­ekonomin att gå ihop med så hög hyra, säger Anna.

Läs ocksåSå får du rätt till lägenheten när ni går skilda vägar – oavsett vem som står på kontraktetBilden visar en hyresgäst som skriver på ett hyreskontrakt.

Hon har tagit hjälp av en advokat via sin kommuns relationsvåldscentrum för att få rätt till sina saker och till lägenheten. Utestängningen är polisanmäld.

Bodelning tar tid

Även om man inte står på hyreskontraktet kan man få rätt till lägenheten efter en bodelning om man har störst behov av den.
Men en bodelning kan ta lång tid, ibland flera år om man inte kommer överens och måste ta hjälp av domstol.

– Under den väntan blir det ett ­mycket sämre läge för den som inte står på hyreskontraktet. Det finns exempel där den partner som står på kontraktet har sagt upp det, och då står man plötsligt där på gatan utan bostad, säger Zeljko Kranjec, chef för juridiska enheten på Hyresgästföreningen region Stockholm.

bild på chef över juristerna på Hyresgästföreningen region Stockholm
Zeljko Kranjec, enhetschef på Juridiska, Hyresgästföreningen region Stockholm.

”Det finns exempel där den partner som står på kontraktet har sagt upp det, och då står man plötsligt där på gatan utan bostad.”

Många bostads­bolag tillåter inte att två ­personer står på hyres­kontraktet.

Zeljko Kranjec ­tycker att det borde vara standard.

– Det skulle underlätta för den som inte står på kontraktet, som oftast är kvinnan. Då kan man inte lika lätt bli utkastad eller plötsligt stå med ett uppsagt kontrakt. Hyresvärdarna borde även tillåta att man lägger till make eller maka i efterhand om någon av dem begär detta, säger han.

Ovanligt med två på kontraktet

Hem & Hyra har frågat 34 ­kommunala och privata bostadsbolag i Stockholms län hur många som får stå på deras ­kontrakt. Majoriteten av dem som ­svarat, 17 av 28, accepterar att två står tillsammans. Men bland dem som ­tillåter två är det ändå en ovanlig lösning – endast runt 1 av 10 av deras hyresgäster har kontrakt tillsammans.

Bara en av värdarna tillåter att man i efterhand lägger till en person på ­kontraktet.

Svenska Bostäder är ett av bolagen som tidigare tillät att två personer står på kontraktet, men sedan ett par år tillbaka är de mycket mer restriktiva och tillåter det bara i enstaka fall.

”Likabehandling av bostadskön”

Av Svenska Bostäders 28 800 lägenheter har de cirka 4 200 kontrakt där två personer skrivit på.

– Ett viktigt ansvar för oss är lika­behandling av bostadskön. När två ­personer står på kontraktet har en ­persons kötid förbrukats, men den ­andra har lika stor rätt till lägenheten. Får den personen lägenheten, ­behåller den både kötid och bostad och den ­andra förlorar kontrakt och kötid. På så sätt kan ­systemet missbrukas, säger Ida Södersten, chef för uthyrning på ­Svenska Bostäder.

Ha koll på rättigheterna

Även om man inte står på hyreskontraktet kan man få rätt att bo i lägenheten trots att bodelningen inte är klar. Men det gäller att känna till sina juridiska rättigheter – och det är det inte alla som gör.

– Oavsett om båda står på kontraktet eller om man inte står med alls kan man ansöka om kvarsittningsrätt. Det har man rätt att göra både om man är gift ­eller sambo. Då får tingsrätten ­bestämma vem som får bo i lägenheten fram tills att bodelningen är klar, säger advokat Rebecca Lagh, som är särskilt inriktad på bland annat våld i nära relationer.

”Oavsett om båda står på kontraktet eller om man inte står med alls kan man ansöka om kvarsittningsrätt.”

Advokat Rebecca Lagh
Företräder våldsutsatta. Advokat Rebecca Lagh har specialiserat sig på brott i nära relationer.

Hon säger att det är ganska vanligt att kvinnor ger med sig och flyttar ut under en skilsmässoprocess om mannen står på hyreskontraktet.

– Man kanske känner sig hotad och rädd. Men flyttar man ut på en gång blir det mycket svårare att få kvarsittningsrätten.

Dyrt att ta juridisk hjälp

Att ta juridisk hjälp kan bli kostsamt och alla har inte den möjligheten.

– Att driva en process om kvar­sittningsrätt i domstol kan bli dyrt om man förlorar och inte får rättshjälp. Det kan vara värt att konsultera en advokat för att ta reda på sina rättigheter.

– För den som har det svårt ekonomiskt erbjuder många advokatbyråer och även kvinnojourer kortare gratis juridisk rådgivning via telefon eller chatt. Det är dock viktigt att veta att den kortare rådgivningen ofta är generell och inte kan ge en djupare bedömning i det enskilda fallet, säger Rebecca Lagh.

Både för- och nackdelar

Det finns både för- och nackdelar med att stå två på ett hyreskontrakt när man går skilda vägar, menar hon:

– Det händer att den som står själv på kontraktet säger upp det bara för att ­jävlas innan bodelningen är klar. Då hade det varit bättre om två står tillsammans.

Men det kan också bli problematiskt om båda står på kontraktet:

– Till exempel om en våldsutsatt kvinna lämnar och kanske placeras på ett skyddat boende ett tag. Om mannen som bor kvar struntar i att betala hyran måste kvinnan göra det trots att hon inte bor där för att inte riskera uppsägning, säger Rebecca Lagh.

anonym kvinna sitter på trappsteg i trapphus
”Att utsättas för ekonomiskt våld och eftervåld är en del av problematiken när man utsätts för våld i nära relationer. Under relationen ser mannen till att det finns konsekvenser för henne den dagen hon ska lämna”, säger Adine Samadi, ordförande i Roks. (Bilden är arrangerad)

Adine Samadi, ordförande i Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks, säger att det finns många exempel där mannen fortsätter våldet efter att relationen upphört. En del som de kallar för eftervåldet.

– Under relationen ser mannen till att det finns konsekvenser för henne den dagen hon ska lämna. En del av hans strategi kan vara att han står på hyreskontraktet. Eller att han använder sig av långvariga och kostsamma bodelningsprocesser för att trötta ut henne så hon inte orkar kämpa för sina rättigheter längre.

”Under relationen ser mannen till att det finns konsekvenser för henne den dagen hon ska lämna. En del av hans strategi kan vara att han står på hyreskontraktet.”

Porträtt på en kvinna, Adine Samadi, ordförande i Roks
Adine Samadi, ordförande i Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks.

Svårt för skuldsatta

Det är inte heller ovanligt att kvinnor är skuldsatta när de försöker lämna en relation.

– Om mannen sköter ekonomin kan han sett till att övertrassera hennes kort till exempel. Då kan det vara svårt för kvinnan att få ett nytt kontrakt eller ta lån om hon vill köpa en bostadsrätt. Om kvinnan redan står på kontraktet ger det henne en del makt under bodelningsprocessen. Men det är mycket som spelar in, och man måste se till helheten och genomföra alla åtgärder som krävs för att underlätta för en kvinna som vill lämna. Oavsett om det handlar om bostadsbolagens regler eller på statlig nivå med utredning om bodelningsprocessen, säger Adine Samadi.

Starkare skydd för hyresgäster

Den 1 juli förra året började nya regler ­gälla som ska ge starkare skydd för hyresgäster som utsätts för brott av en när­stående. Bland annat stärks rätten att få ta över ett hyresavtal, även om man inte står på kontraktet.

– Vi vet ännu inte effekten av den nya lagen förrän den prövas i någon ­rättslig instans. När man blir utsatt för våld i nära relation är det mycket som går ­sönder, bland annat ekonomin. Enligt nya lagen ska försörjningsstöd godtas som inkomst för den som vill ha kontraktet, vilket är bra, säger Roger Höög, Hyresgästföreningens förbundsjurist.

Anna önskar att hon hade fått rätt hjälp från början från myndigheterna.

– Hade jag fått rätt råd direkt hade jag kanske fått bo kvar i lägenheten.

Fakta: Ovanligt att två står på kontraktet i Stockholm
Bolag Tillåter två på kontrakt Antal kontrakt med två Antal lägenheter totalt
Armada Ja 198 1 453
Balder Ja 507 3 900
Botkyrkabyggen Ja 1 132 10 780
Ekerö Bostäder Ja 164 912
Familjebostäder Ja 3 000 21 300
Förvaltaren Ja 956 6 633
Haningebostäder Nej strax under 2 500
Heimstaden Ja 1 500 8 210
Huge Bostäder Nej 8 000
Järfällahus Ja 557 5 601
Micasa Ja 186 1 955
Nykvarnsbostäder Nej 670
Nynäshamnsbostäder Ja 300 2 477
Olov Lindgren Ja Ingen statistik 3 500
Signalisten Nej 4 073
Sigtunahem Nej 4 800
SKB Nej 8 484
Sollentunahem Nej 4 825
Stockholmshem Ja 3 700 28 200
Svenska Bostäder Nej 4 200 28 800
Telge Bostäder Nej 10129
Tyresö Bostäder Nej 3 600
Upplands Brohus Ja 525 2 100
Värmdöbostäder Nej 2 302
Väsbyhem Ja 447 4 899
Wallenstam Ja 636 5 800
Willhem Ja Ingen statistik 4 200
Wåhlin Fastigheter Ja 269 3 900

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.