Annons

Anna vet hur äldre slipper bli fångar hemma

Mjölby Äldre och rörelsehindrade riskerar att bli fångar i sina egna hem. Anna Tönnesen har fått pris för sina förslag om hur det kan undvikas.
Foto: Annika Wallsson
Alla hyresvärdar borde inventera tillgängligheten i sina hus, för att bli mer medvetna om vilka problem som finns, tycker Anna Tönnesen.

I takt med att allt fler äldre bor hemma längre ökar behovet av bostäder som är anpassade för människor med ben och ögon som inte är lika pigga som förr. Men många bostadsområden byggdes när kraven såg annorlunda ut.

– Jag tycker att det är en viktig fråga. Det handlar om ifall alla medborgare ska ha samma tillgång till alla funktioner där de bor.

Läs ocksåDe har hela kvarteret inomhus - Inger träffar grannarna på Härliga grändPå Härliga gränd finns inte bara Inger Svenssons lägenhet utan även bastu och jacuzzi som hyresgästerna får använda.

Anna Tönnesen är intresserad av allt som har med hus att göra, från tekniska bitar till inredning. Och inte minst bryr hon sig om hur de som bor i husen har det.

Intresset avgjorde hennes yrkesval. Anna, som växte upp i Linghem utanför Linköping, utbildade sig till byggnadsingenjör i Jönköping. När det var dags att göra examensarbetet ville hon titta närmare på just tillgänglighetsanpassning. Valet föll på att granska Tunet i Mjölby från 1966, som är ett typiskt miljonprogramsområde.

Anna har undersökt hur tillgängligheten är i dag och hur den kan förbättras.

Annons
Läs ocksåSå svårt är det för funktionsnedsatta att byta lägenhet: "Ett boende på nåder"Bilden visar Stefan Sundquist, ombudsman på föreningen DHR,

– Det största problemet är att det inte finns hiss. Bor du på tredje våningen och tvättstugan är i källaren och du inte kan gå så har du ett stort problem. Det är i stort sett omöjligt att tvätta själv. Du kan bli fånge i din egen lägenhet.

Samtidigt är hissar dyra, medan det finns en rad andra åtgärder som inte kostar lika mycket. Annas uppsats resulterade i en prioriteringslista som överlämnades till Bostadsbolaget i Mjölby, som äger Tunet. På den finns förslag som automatiska dörröppnare, förlängda ledstänger och sittplatser i trapphusen och förbättrad belysning.

– Det är inte jättestora investeringar, men de gör skillnad om du har nedsatt rörelseförmåga, menar Anna.

Läs ocksåStrulet på seniorboendet tog knäcken på Kristina - flyr och förlorar 27 års ködagarKristina Lundgren, i svarta kläder, glasögon och långt hår i en fläta, sitter sedd i profil vid ett stort vitt skrivbord med papper, kalender i läsplatta. I bakgrunden syns flyttkartonger i hörnen. Flytten till seniorboendet blev en besvikelse.

Några saker har redan genomförts och Anna hoppas att hennes undersökning kan få betydelse inte bara för hyresgästerna på Tunet utan också på andra orter.

Hyresgästföreningen anser att Annas uppsats är så viktig att hon belönats med ett stipendium på 5 000 kronor. Pengarna gick till en resa för henne och pojkvännen.

Annons

I dag arbetar Anna med hus, som fastighetsförvaltare på Ljungby kommun.

– Det känns helt perfekt för mig, säger hon.

Här kan du läsa Annas examensarbete!

Fakta: Anna Tönnesen

Ålder: 23 år.

Bor: Lägenhet i Ljungby men flyttar snart till hus på landet.

Yrke: Byggnadsingenjör och fastighetsförvaltare på Ljungby kommun.

Familj: Sambon Kristian. Föräldrar och bror i Linghem.

Övrigt: Tycker om att dansa bugg, vilket tar en stor del av fritiden i anspråk.

Läs också Radhusens dåliga brandskydd fixas inte - Hyresgästen Ida: "Det är katastrof" Ingelas jobb: se till att färre förlorar sina hem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.