Annas hem kontrolleras flera gånger i veckan
Hem & Hyra har tidigare skrivit en artikel om socialtjänstens roll som hyresvärd i Svalöv. Anna Karlsson är en av dem som hyr en lägenhet av socialen.
I november förra året flyttade hon till en av socialtjänstens möblerade lägenheter. Hon kunde inte bo kvar hemma längre av personliga skäl. I avtalet ingår att hon har en boendestödjare som gör hembesök tre gånger i veckan. Utöver det gör även socialtjänsten hembesök för att kontrollera att hon sköter lägenheten.
− Jag tror inte jag hade fått en lägenhet om inte socialen ställt upp. Jag har ingen inkomst och jag har strulat med CSN. Jag kan absolut stå ut med boendestödjare och kontroller men jag hoppas att de blir mindre efterhand som de inser att jag kan sköta ett hem.
Vad betyder det för dig att du fått en lägenhet?
− Det betyder allt. Jag har psykiska problem och sedan jag flyttade hemifrån mår jag mycket bättre och kan fokusera på mina studier. Det är inte det att jag inte har kontakt med min familj. Jag träffar min mamma nästan varje dag. Men jag klarade inte av att bo under samma tak som dem.
Anna har en provlägenhet som hon hyr i andra hand av socialen och har inget besittningsskydd. Socialen hyr i sin tur ett förstahandskontrakt av Svalövsbostäder. I kontraktet står att båda parter det vill säga Anna Karlsson och socialen har en veckas uppsägningstid.
− Jag bor väldigt osäkert. Om någon skulle klaga på mig eller om någon annan skulle behöva den här lägenheten mer än jag åker jag ut. Det är väldigt stressande att veta att jag kan tvingas lämna med kort varsel. Om det skulle ske vet jag inte var jag ska ta vägen. Jag antar att jag får flytta hem igen.
Lägenheten är möblerad och allt utom tv:n och stereon tillhör socialtjänsten. Anna Karlsson berättar att det till och med fanns toalettpapper när hon flyttade in. Hon är nervös när det är dags för kontrollerna och beskriver det som att halvtimmen före och efter en kontroll är det som att lägenheten inte är hennes.
− Jag har full förståelse för att de kommer och kontrollerar mitt boende. Det var en förutsättning för att jag skulle få lägenheten. Nu har jag lyckats få ned kontrollerna från tre gånger till två gånger i veckan. Jag vill ha det fint. Det är inte det jobbiga. Det svåra är när jag får kritik för att jag har strumpor på golvet eller för hur jag städar. Ibland blir jag ledsen över hur de säger det. Jag känner mig dålig. De poängterar det negativa och inte det positiva. Det kan jag må dåligt över.
− Men det riktigt svåra är att jag inte får ha vänner som sover över. Inte ens min pojkvän får sova över och jag får inte ha några husdjur. Jag skulle vilja ha en fisk. Det gör mig lugn att titta på fiskar som simmar. Jag har inget förråd som jag kan förvara mina saker i och jag får inte ta hit en enda möbel. Jag skulle vilja ha ett skrivbord och ta hit lite fler böcker. Men när jag frågar får jag alltid nej.
Både Anna Karlsson och hennes mamma Annicha Karlsson, är aktiva inom Hyresgästföreningen i Svalöv. De anser att alla borde ha rätt till en bostad på samma villkor.
− Jag ser boendet som en mänsklig rättighet, säger Annicha. Det jag reagerar på är socialtjänstens regler. Det är jättebra att min dotter har fått en bostad och att hon har en boendestödjare men räcker inte det? Måste socialen göra ytterligare kontroller av lägenheten? Jag tycker hon ska få ha övernattande vänner och jag tycker inte hon borde leva med oron att hon kanske måste flytta med kort varsel. Det är inte socialen som betalar hennes hyra. Den betalar hon själv. I grunden tycker jag att min dotter ska ha samma rättigheter och skyldigheter som alla andra hyresgäster. Idag har hon inget skydd.
Läs även: ”Socialen är Svalövs näst största hyresvärd”
Läs även: ”Socialen en allt större hyresvärd – ökning med 66 procent”