Ännu en fällning för Arkeka
Avstängt vatten, ingen el, mögel i källaren. Hemhyra.se har tidigare skrivit om problemen på Norra Kungsvägen i Tidaholm.
Hyresgästföreningen vände sig till hyresnämnden med krav på tvångsförvaltning.
Ända tills beslutet kom var föreningens jurist Lena Walther osäker på utgången.
– Jag tyckte att det borde bli tvångsförvaltning eftersom det fanns kraftiga brister i förvaltningen. Men hyresnämnden verkade inte tycka att värdens skulder var tillräckligt höga.
Arkeka är skyldig Tidaholms Energi drygt 15 000 kronor.
Bolaget köpte fastigheten i Tidaholm i april 2007. Enligt hyresnämndens utredning har ingen löpande skötsel skett under åtminstone de två senaste åren.
På ett antal punkter krävs underhållsåtgärder. Enligt nämnden är ett flertal inte särskilt brådskande, men den fullständiga avsaknaden av löpande tillsyn är oacceptabel som förvaltningsform.
Nämnden är inte heller imponerad av hyresvärdens ekonomiska filosofi. Ägarna har inte bara struntat i att betala el och vatten utan också gått med på att hyresgästerna inte betalar in hyrorna.
”Allt ger närmast bilden av en fastighetsägare som lagt fastigheten i malpåse, dessvärre med hyresgästerna kvar i huset. Det enda hållbara är att förvaltningen tills vidare överlåts på en särskild förvaltare”, skriver hyresnämnden i sitt beslut.
Nu tar kommunala Tidaholms Bostads AB över den löpande skötseln.
Hyresgästföreningens jurist Lena Walther är lättad.
– En sten föll från mitt bröst. Jag tyckte synd om hyresgästerna som bott så länge utan el och vatten, säger hon.
Hyresnämndens beslut innebär att Arkeka Fastigheter AB hamnar på Hem & Hyras Svarta lista dubbelt upp. I början av året beslutade hyresnämnden om tvångsförvaltning av bolagets fastigheter i Moholm.
Hem & Hyra når styrelsesuppleanten Ingela Hultberg på telefon men får ändå ingen förklaring till läget. Hon säger sig inte ha några uppgifter om ärendet och vill inte kommentera.
Om en hyresvärd grovt missköter sina fastigheter kan hyresnämnden besluta om tvångsförvaltning.
Värden tvingas då lämna över hela ansvaret för fastigheten till en annan förvaltare, som tar in hyrorna och sköter huset, vanligtvis i en period på tre år. Nya beslut om tvångsförvaltning tas om det krävs.
Endast kommuner och Hyresgästföreningen kan ansöka om tvångsförvaltning.