Anonym tipstjänst för hyresgäster – nytt sätt att jaga svarta kontrakt: ”På gränsen till angiveri”
Kommunala ABK i Kristianstad var först ut med att lansera en digital tipstjänst för misstankar om svartuthyrning. Här kan grannar anonymt via ett formulär ta kontakt om de misstänker att någon granne hyr ut sin lägenhet utan tillåtelse.
Tipstjänsten har varit i gång i cirka två år och Hanna Einarsson, bosocial handläggare på ABK, uppskattar att de får in cirka två tips i månaden. Alla tips undersöks.
– Det är ett nytt sätt för oss att få tips. Vi upplever att många sitter på information men många är också oroliga för repressalier. Detta är ett bra komplement.
Förra året rekord
Under perioden januari 2021 – november 2022 ledde tips här och från andra ställen i organisationen till att 37 hyresgäster sade upp sig själva eller blev uppsagda.
Kommunala Helsingborgshem började ett mer systematiskt arbete mot svartuthyrning runt 2015 och varje år upptäcker de fler fall. Förra året blev det rekord när 94 hyresgäster blev av med sina kontrakt.
– Man ska veta att rätt namn står på grannens dörr. Det är en trygghetsaspekt, men också en fråga om rättvisa. Någon som står i bostadskön har rätt till lägenheten, säger Jonas Jacobsson Gjörtler som är kommunikationschef och ansvarig för bolagets trygghetsarbete.
Han konstaterar att 94 lägenheten är mycket i relation till att de årligen hyr ut cirka 1 200 lägenheten – så nästan tio procent av omsättningen.
”Vill sänka tröskeln”
Med inspiration från ABK har Helsingborgshem nu också infört den digitala tipstjänsten.
– Hyresgäster ringer in tips eller pratar med medarbetare i våra områden. Med den nya tjänsten vill vi sänka tröskeln.
Också Göteborgs tre största hyresvärdar har en särskild tipsmejl via Störningsjouren, för folk som misstänker olovlig andrahandsuthyrning.
På Hyresgästförening är känslan tudelad till bostadsbolagens uppmaningar till hyresgäster att tipsa om varandra.
– Det är rätt att städa upp på hyresmarknaden men fel för att de kan skapa en väldig misstänksamhet bland grannarna. Det kan missbrukas – att man anmäler av andra orsaker. Det är också på gränsen till angiveri, säger Johan Perup, jurist på Hyresgästföreningen.
Han har just nu ett par ärenden där han företräder hyresgäster som menar att de är oskyldigt anklagade.
– Det är fruktansvärt, integritetskränkande och oroligt för den som varnas eller blir uppsagd. Det tar också oftast mycket lång tid innan ärendena slutligen avgörs. I hyresnämnden kan det ta upp mot ett halvår. Det är svårt att gå med den oron så länge.
Inte oroliga för missbruk
Varken Helsingborgshem eller ABK i Kristianstad är oroliga för missbruk.
Ser ni en risk med att uppmuntra grannar att ange varandra?
– Utan tips från grannar hade vi haft svårare att upptäcka olovlig andrahandsuthyrning och då skulle sannolikheten öka att det lönar sig för den som fel, säger Jonas Jacobsson Gjörtler.
Finns det en gräns för hur långt man kan be invånarna att tipsa om varandra till myndigheter och bostadsbolag?
– Vi anser inte att vi är nära någon gräns. Vår utgångspunkt är att grannarna tar ansvar för sitt område och inte låter dåliga krafter ta plats. De här fallen kanske man heller inte ska rota i själv och vi är rätt instans för att undersöka. Vi ser det inte som ett sluttande plan mot vilket angiveri som helst. Det handlar om regler som man bryter mot när man hyr av oss.
Hanna Einarsson i Kristianstad säger att de har diskuterat om det finns några risker men inte kommit fram till några.
– Vi har inte sett att någon vill sätta dit någon. Tjänsten används när något inte står rätt till. Vi ser heller ingen risk med angiveri. Det är en rättvise- och trygghetsfråga. Om detta vore angiveri vore också vanliga klagomål det.
Skärp lagstiftning
2019 skärptes lagen. Den som hyr ut i andra hand utan tillstånd och dessutom tar ut en överhyra kan nu straffas hårt. I värsta fall väntar fängelse i upp till två år. Det är också lättare att förlora sitt kontrakt.
I Kristianstad har inget fall polisanmälts. Inte heller i Helsingborg. Enligt Jonas Jacobsson Gjörtler har de stött på att hyresgäster hyr ut för att tjäna pengar. Det är dock inte vanligt och har inte handlat om större pengar. Förmodligen är det än så länge ett storstadsproblem. I stället handlar det ofta om personer som vill hjälpa någon släkting eller bekant. Det finns också fall där personer hävdar att de har inneboende fast bor någon annanstans och hyr ut hela lägenheten.
– Vårt fokus är också att utreda fusk – inte att grundligt kartlägga motivet. Vi vill ha ordning.
LÄS VIDARE: Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt
Försäkringskassan: Vill ha tips om misstankar om personer eller ett företag får ersättning från Försäkringskassan men inte har rätt till det.
Skatteverket: Tar emot tips om misstänkt skattefusk.
Ekobrottsmyndigheten: Vill ha tips för att förebygga och bekämpa ekobrott.