Anrikt badhus rivs när nya lägenheter byggs
Skissen på det planerade hyreshuset som Edethus visar på sin hemsida visar ett modernt trevåningshus i flera sektioner med trädgård på taket.
– Detta är bara ett exempel. Förmodligen kommer vi vilja lägga på ett par våningar för att få bättre ekonomi i bygget, säger det kommunala bolagets vd Lars Wijkmark till Hem & Hyra.
Turerna kring det gamla badhuset på Majorsgatan, intill Göta Älv i Lilla Edet, har varit många.
Huset stod färdigt år 1936. Bakgrunden var att många på 1930-talet saknade badrum och att socialdepartementet sköt till pengar om kommunerna själva satsade på den här typen av anläggningar. Följden blev att Lilla Edet var först ut i Västsverige med ett komplett badhus. Under många år var det här distriktsmästerskapen i simning anordnades.
Lilla Edets kommun drev badhuset fram till år 2003. Då behövdes en stor renovering göras och från kommunalt håll ansåg man sig inte ha råd.
Kommunens planer på att riva huset stötte på massivt motstånd. En Badhusförening bildades och tog över driften i drygt fem år. När inte heller den lyckades driva verksamheten vidare tog gymkedjan Sportlife, som redan hade ett gym i källaren, över.
Men år 2012 flaggade även de att badet skulle läggas ner.
Fyra år senare fick Edethus igenom en plan som innebar att badhuset skulle rivas och ersättas med bostäder. Men då dök ett nytt hinder upp. Vattenverket, som ligger granne med badhuset, behövde byggas ut och då behövdes delar av badhustomten. Därmed fick bostadsplanerna läggas på is.
Ända tills i vår, då Lilla Edets kommun bestämde sig för att ansluta sig till Trollhättans nya vattenledning från Vänern. Någon utbyggnad av det egna vattenverket behövs därmed inte.
– Nu kan vi riva badhuset och fortsätta planarbetet, säger Lars Wijkmark, som tror att rivningen kan komma igång under 2020.
Byggstart blir det dock tidigast 2023 eller 2024. För först måste detaljplanen för området ändras.
– Dessutom finns det en möjlighet att vattenverket inte längre behövs. Och då kan man bygga bostäder även där. Därför kommer den här processen att ta lite extra tid, säger Wijkmark.
De 40 planerade lägenheterna kommer, enligt Wijkmark, eventuellt att ha högre standard än normalt.
– Läget här med utsikt över älven ger möjlighet att erbjuda lite högre standard vad gäller materialval. Vi tänker också att lägenheterna blir handikappanpassade, och att målgruppen främst kommer att vara 50-plussare som kanske sålt sina villor och letar efter ett mer praktiskt och lättskött boende.
Dessutom finns det planer på att anlägga trädgård på taket, där hyresgästerna kan odla.
– Trenden med gröna tak är bra på många sätt, eftersom man kan utnyttja solen optimalt, men också ytor som annars inte används, säger Lars Wijkmark.