Ansöker om tvångsförvaltning
I fastigheten, som ägs av en privatvärd bosatt på annan ort, finns fyra lägenheter varav tre är bebodda.
Hyresvärden har inte betalat elräkningar för fastigheten sedan april i år. Elbolaget valde därför att i slutet av september stänga av elen i allmänna utrymmen. Därmed fungerar inte varmvattenberedaren. Hyresgästerna är utan varmvatten och fungerande tvättstuga.
I hyreshuset ingår elen i hyran för de boende. Elbolaget har avstått från att stänga av elen till lägenheterna, av humanitära skäl.
– Hade de gjort det hade hyresgästerna haft utomhustemperatur också inomhus. Som det ser ut nu är det ganska allvarligt när hyresgästerna inte har möjlighet att kunna tvätta, de har inget varmvatten och det är en överhängande risk för att värmen stängs av, säger Hyresgästföreningens jurist Anders Falck.
Sedan årsskiftet har hyresgästerna inte kunnat göra hyresinbetalningar eftersom fastighetsägarens konto inte har fungerat. Hyresgästerna har därför deponerat hyran hos länsstyrelsen.
Hyresnämnden kan ta beslut om tvångsförvaltning. Det innebär att någon annan tar över ansvaret och skötseln av fastigheten. Den nya förvaltaren får hyresintäkterna och ett arvode som ersättning.
Hyresgästföreningen har ansökt om interimistisk tvångsförvaltning, vilket innebär omedelbar tvångsförvaltning.
Fastighetsägaren har inte kunnat nås för en kommentar.
Hyresgäster kan begära nedsättning av hyra hos länsstyrelsen i vissa fall, till exempel om det är oklart vem hyran ska betalas till, att den som ska ha pengarna vägrar att ta emot dem eller om det inte går att nå mottagaren. Vid nedsättning innebär det att hyresgästen deponerar hyran hos länsstyrelsen. Skulden anses då vara betald i tid.