Anställd anklagas för svarthandel med kontrakt

Göteborg ​En kvinnlig anställd hos Hyresgästföreningen i region Västra Sverige har polisanmälts av en man som beskyller henne för att ha försökt sälja ett hyreskontrakt svart. Men enligt den interna utredning som gjorts inom föreningen finns det inget som styrker mannens anklagelser.

​-  Det här är en historia där ord står mot ord, säger Marianne Nielsen, vikarierande regionchef i Västra Sverige. Eftersom det handlar om allvarliga anklagelser där den anställda beskylls för brott mot hyreslagen har vi gjort en mycket grundlig intern utredning men inte funnit något faktaunderlag som styrker mannens uppgifter.

Enligt mannen, som i dag berättar sin version i en brett uppslagen artikel i Göteborgs-Posten, kom han och kvinnan i kontakt med varann för ungefär tre år sedan. Han hade då fått jobb i Göteborg och fick via Blocket också napp på en lägenhet.
Men enligt honom fanns det ett villkor. Kvinnan, som vid denna tidpunkt ännu inte var anställd av Hyresgästföreningen, begärde 50 000 kronor för att överlåta kontraktet.
Det upplägg mannen beskriver gick ut på att han skulle betala hälften av pengarna när han flyttade in. Han och kvinnan skulle sedan på papperet låtsas vara sammanboende.
Efter tre år skulle paret ”separera” och mannen skulle då få överta kontraktet mot att han betalade resterande 25 000 kronor. Om hyresvärden inte skulle gå med på överlåtelsen skulle han få tillbaka de 25 000 han redan betalat.
Men enligt kvinnan finns det ingen som helst sanning i de här anklagelserna. I själva verket är mannen en före detta pojkvän som på olika sätt försöker misstänkliggöra och svartmåla henne – inte minst inför hennes nya arbetsgivare.
För en tid sedan valde mannen att skicka ett e-mail till Hyresgästföreningen där han anklagade kvinnan för att ha försökt sälja sitt hyreskontrakt svart.
– Att en av våra anställda beskylls för att ha brutit mot paragraf 65 i hyreslagen är naturligtvis något vi ser mycket, mycket allvarligt på och det är också därför vi tillsatte en intern utredning, säger Marianne Nielsen.
– Vi har haft tillgång till all information, även till den information som kommer från andra personer som uppger sig kunna styrka mannens historia. Vi har alltså undersökt detta mycket noga men inte hittat något som styrker mannens anklagelser.
Mannen har nu valt att polisanmäla kvinnan – något Marianne Nielsen också hänvisat honom att göra.
–   När folk ringer hit med anklagelser om svartförsäljning av hyreskontrakt mot betalning hänvisar vi alltid till polisen, det är den myndighet i samhället som ska utreda brott och därför ska naturligtvis anmälningar om brott göras dit. Det rådet ger vi alltid oavsett vem det är som anklagas .
–  Sedan ska man naturligtvis komma ihåg att en polisanmälan i sig inte innebär att den som anklagas har begått något brottsligt. Därför kommer vi nu att avvakta och se vad som händer med anmälan.

Läs också De kan inte söka lägenheter med lägre hyra än de har – pensionerna är för låga Unik överenskommelse: Hyrorna satta ända fram till 2030 Värd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt” Nu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig" Nytt hovrättsbeslut: Dålig förvaltning stoppar inte årlig hyreshöjning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.