Anställd lurade till sig lägenhet via avancerat upplägg
I februari förra året lade Haninge Bostäder ut en lägenhet till Bostad Direkt, principen är först till kvarn och den som är snabbast får lägenheten. Lägenheten lades ut klockan 09:30:04 på morgonen. Redan 55 sekunder senare, klockan 09:30:59 hade en person fyllt i och skickat in intresseanmälan.
Personen i fråga var riktigt snabb, den som var näst snabbast dröjde tre minuter till innan intresseanmälan nummer två kom in till Haninge Bostäder.
Nu kan Hem & Hyra avslöja att den person som fick lägenheten var barn till en av bolagets anställda och att allt var uppgjort på förhand. De som såg lägenheten på Bostad Direkt och stressade på för att fylla i intresseanmälan och få lägenheten hade i själva verket aldrig någon chans att få den.
En anonym men initierad källa berättar att det finns mejlkonversation mellan anställda på Haninge Bostäder som visar hur det gick till när en anställds barn fick lägenheten på ett otillåtet sätt. Personen berättar också att ordförande i bostadsbolaget, Niclas Lindberg, S, ska ha läst mejlkonversationen i samband med utredningen som gjordes när härvan med otillåten lägenhetsförmedling upptäcktes.
Upplägget gick till på följande sätt: en person på bolaget har mejlat till en annan person på bolaget exakt när lägenheten läggs ut på nätet varpå den andra personen loggar in på sitt barns inloggningssida i Haninge Bostäders bostadskö och anmäler sitt intresse för lägenheten direkt när den läggs ut.
Niclas Lindberg, (S), ordförande i bostadsbolaget, bekräftar att han har läst mejl som visar att anställda på bolaget har riggat en lägenhet så att den ska gå till en av de anställdas barn.
– Ja, det har gått till på det sättet. Men det är en av de 12 lägenheterna som förmedlats på ett otillåtet sätt och som vi har redovisat tidigare, det är ingen ny lägenhet, säger han.
Hur har ni agerat efter att det framkom?
– Personerna i fråga har omplacerats och fått en varning, vilket är en allvarlig form av arbetsrättslig åtgärd. För att det inte ska hända igen så har personerna inte heller samma arbetsuppgifter längre, säger han.
Varför agerar ni inte hårdare mot de här personerna?
– Vi är formellt förhindrade att göra mer än det här. Skälet är att lagen om anställningsskydd säger att arbetsgivaren måste agera skyndsamt om problem upptäcks och det har vi inte gjort. Den förra vd:n fick reda på det här förra våren men har inte agerat så vi kan inte göra mer än så här, säger han.