Ombildningen till bostadsrätt blev en mardröm för hyresgästerna – ansvarig politiker: ”En fråga för bostadsrättsföreningen”

Hem & Hyra har berättat om kommunala Stockholmshems ombildning i Skärholmen där dåvarande hyresgäster köpte efter löften om låga avgifter och renoverade badrum, men där de snart stod med mängder av vattenläckor och ekonomiska problem.
Skulle motverka segregation
Strax efter att det blev klart med ombildningen i Skärholmen 2022 gick Dennis Wedin (M) ut och sa att han var ”stolt över resultatet” av ombildningarna i Stockholms ytterområden. Sammanlagt 1 098 hyreslägenheter i allmännyttan hade ombildats till bostadsrätter. Dennis Wedin hänvisade till att det skulle ge en blandning av boendeformer och motverka segregationen.
Hem & Hyra har sökt Dennis Wedin vid flera tillfällen men han har avböjt intervju och svarar endast via mejl.
Hem & Hyra har berättat om en rad problem i samband med ombildningen i Skärholmen. Månadsavgifterna var orimligt låga vid ombildningen – de är nu uppe i nästan det dubbla för att bostadsrättsföreningen inte ska gå back.
Kunde inte betala räkningar
De som köpte bostadsrätter vittnar om att bostadsrättsföreningen inte kunde betala sina räkningar under en period och var nära konkurs.
Värdet på bostadsrätterna har störtdykt.
Medlemmar berättar om evakuering i över ett år på grund av mögelskador till följd av vattenläckor. De 87 miljoner kronor som skulle finnas för stambyte och annat underhåll visade sig inte finnas.
Räntebetalningar på 1,4 miljoner i månaden
Bostadsrättsföreningen blev mer skuldsatt än vad som utlovades.
I en tidigare granskning av ombildningarna i Stockholm kunde Hem & Hyra avslöja att Restate var den konsult som anlitats i flera av affärerna. Restate hjälpte också till med ombildningen i Skärholmen.
Ombildningskonsulten Restate uppmanade även bostadsrättsföreningen att ta ett lån till hög ränta för att sy ihop affären. Enligt uppgift från en tidigare medlem gick 1,4 miljoner kronor i månaden till räntebetalningar under en period när räntorna var som högst.
”Bostadsrättsföreningens ansvar”
När Hem & Hyra ställer frågor om hur Dennis Wedin (M) nu ser på resultatet av ombildningen i Skärholmen så hänvisar han till att det är bostadsrättsföreningen som har ansvar för att säkerställa föreningens ekonomi och förutsättningar.
– Är det så att fastigheten var i ett sämre skick än man trodde vid ombildningen är det givetvis olyckligt. Det är ju bostadsrättsföreningarna själva som ansvarar för sina avtal.
– Det är naturligtvis väldigt tråkigt att höra om problemen i bostäderna, men det är en fråga för bostadsrättsföreningen att hantera.
Vad vill du säga till de som trodde att de skulle göra ett bostadsklipp och nu känner sig lurade?
– Juridiskt faller ju ansvaret på bostadsrättsföreningarna. Syftet med ombildningarna var aldrig en fråga om ”bostadsklipp” utan om att fler stockholmare skulle ges möjligheten att få äga sina bostäder, svarar Dennis Wedin.
Ständiga vattenläckor
De boende har drabbats av ständiga vattenläckor som har varit svåra att åtgärda eftersom pengarna inte räckt till. Akuta åtgärder har i snitt kostat drygt en miljon kronor per månad under 2022 och 2023 enligt bostadsrättsföreningen. Flera personer har inte kunnat använda sina kök och badrum.
”Min lägenhet står och ruttnar. Trägolvet har helt luckrats upp,” säger en person. ”En kvinna hade en läcka i köket och fick laga mat i badrummet. Där var det hål i taket. När grannen duschade så droppade det ner på henne. En annan person var utan badrum i ett halvår och var tvungen att duscha i simhallen,” säger en annan person.
”Om vi visste då vad vi vet nu hade vi aldrig köpt. Då hade vi kanske haft kvar tryggheten som hyresgäster hos Stockholmshem” ”Inget av det här hade hänt om Stockholmshem haft kvar husen,” är några av kommentarerna.
Vad tänker du om att de boende säger så?
– Det är naturligtvis väldigt tråkigt att höra om problemen i bostäderna, men det är en fråga för bostadsrättsföreningen att hantera.
Vad är ditt ansvar för det?
– Att ta hand om fastigheterna och upprätthålla god standard i bostäderna, är bostadsrättsföreningarnas och bostadsrättsinnehavarnas ansvar.
”Stockholmshem tjänade storkovan på att bli av med skithus”, säger en tidigare hyresgäst. Vad tänker du om det?
– Jag kan bara konstatera att värderingar och försäljningspriser gjordes på marknadsmässiga grunder och utgick från respektive fastigheters unika förutsättningar, bland annat byggnadernas skick och innehåll. Om fastigheten verkligen var i så dåligt skick är det väl samtidigt anmärkningsvärt att Stockholmshem inte förvaltat den bättre?, svarar Dennis Wedin.
Du hänvisade till att de kommunala bostadsbolagen genom ombildningar skulle minska sina skulder. Medan Stockholmshem kunde minska sina skulder vittnar tidigare hyresgäster om att många i flera fall blivit djupt skuldsatta. Vad tänker du om det?
– Det är positivt att Stockholmshem kunnat minska sin skuldsättning. Det är viktigt ur ett kommunalekonomiskt perspektiv för att vi ska kunna säkerställa en bra välfärd för alla.
I de ytterområden som den grönblå majoriteten valde ut för ombildningar fanns en större andel låginkomsttagare. Många av de som bor i husen i Skärholmen har låga inkomster. Färre än beräknat kunde köpa bostadsrätter. Det ledde till en sämre ekonomisk situation för bostadsrättsföreningen. Då kunde ingen vanlig bank erbjuda bostadsrättsföreningen fastighetslån. För att i sista stund sy ihop affären tog bostadsrättsföreningen ett lån till hög ränta hos ett pensions- och försäkringsbolag.
Får inga svar
Dessutom uppger boende att flera grannar med låga inkomster blivit djupt skuldsatta efter att de tagit Bluestep-lån då de inte kunde få bolån hos vanliga banker.
När Hem & Hyra ställer följdfrågor till Dennis Wedin om vad han har för ansvar för den uppkomna situationen så får vi inga svar.
Han svarar inte heller på vad han vill säga till de som trodde att de skulle få det bättre som bostadsrättsägare och som nu känner sig lurade. Vi får heller inga svar på om han anser att ombildningen i Skärholmen medverkat till minskad segregation eller om han själv hade velat köpa en bostadsrätt i föreningen i Skärholmen.