”Ansvarslöst av kommunala bolag” – förhandlingschef fördömer strandningar
Magnus Elsing menar att det under förhandlingarna har visat sig att flera bostadsbolag inte haft någon vilja att komma fram till ett avtal och redan i inledningen vid förhandlingsbordet har talat om att det blir svårt att komma överens. Bostadsbolagen tolkar trepartsöverenskommelsen på ett sätt som ligger långt från det som Hyresgästföreningen anser vara rätt.
– Det tråkiga är att det är hyresgästerna som kommer i kläm, säger Magnus Elsing. Det är de som kastas ut i en tid av oro. Det är en oro som inte behövs nu, när allt annat blivit så dyrt.
Han kritiserar de bostadsbolag som i stället för att hitta en lösning och en vilja att komma fram till en summa, har fokus på hur man ska tolka trepartsöverenskommelsen.
Ansvarslöst och dumt
– Hela överenskommelsen syftar till att vi ska jämka samman hyresgästernas intressen med hyresvärdarnas. Vissa värdar har uttalat att man siktar på att testa systemet snarare än att vi ska hitta lösningar. Det är ett förhållningssätt som är både ansvarslöst och dumt, tyvärr också riktigt allvarligt när det är kommunala bostadsbolag som gör så.
Hyreskraven är högre än på många år, konstaterar Magnus Elsing. Det handlar om åtskilliga hundralappar för en normalstor lägenhet. Och när inte en överenskommelse är underskriven och förhandlingarna går till medling är risken stor att det blir en retroaktiv hyreshöjning, vilket betyder att hyresgästerna får en större klumpsumma att betala när hyran bestämts.
Extra provocerande
– Det kan tyvärr dröja ett par månader innan hyran är satt och det kan bli ganska stora pengar för en hyresgäst, vilket gör det extra provocerande att inte förhandlingsviljan finns, säger Magnus Elsing. Men den nya hyran blir aldrig högre än det bostadsbolaget har yrkat.
I den sammanställning Hem & Hyra har av bostadsbolagens yrkanden kan man se att bostadsbolagen vill ha höjningar på mellan 5 och 10 procent.
Ett av bostadsbolagen som strandat förhandlingarna med hänvisning till tolkningen av trepartsmodellen är kommunala Eidar i Trollhättan. Eidar yrkar på 6,75 procents höjning, medan Hyresgästföreningens ståndpunkt är 2,9 procent.
Tolkar modellen annorlunda
Bostadsbolaget skriver i ett pressmeddelande att trepartsöverenskommelse mellan Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna innebär en förhandlingsmodell med vilka faktorer som bör ligga till grund för förhandlingarna. Att man ska ta hänsyn till taxebundna avgifter, förvaltning och underhåll, räntekostnader, BNP och inflation under en treårsperiod när man bestämmer hyran.
– Vi har använt oss av modellen när vi räknat ut vårt yrkande. Men under förhandlingen har det visat sig att Hyresgästföreningen väljer att tolka modellen annorlunda, därför tycker vi att det är lika bra att Hyresmarknadskommittén får avgöra ärendet, säger Urban Blom. vd för Eidar.
Kommer inte parterna överens blir det Hyresmarknadskommittén som beslutar om vilken hyreshöjning som ska gälla.