Annons

”Ansvarslöst av kommunala bolag” – förhandlingschef fördömer strandningar

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg Flera bostadsbolag har strandat årets hyresförhandlingar. Och troligen blir det fler. Magnus Elsing, förhandlingschef för Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg skräder inte orden: ”Det är ett spel med hyresgästernas plånböcker”, säger han och råder hyresgästerna att lägga undan pengar till en kraftig hyreshöjning.
Magnus Elsing, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg.
Foto: Alice Winroth
Magnus Elsing, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg är kritisk till bostadsbolagen som strandar förhandlingarna och hänvisar till trepartsöverenskommelsen: "Ansvarslöst", säger han.

Magnus Elsing menar att det under förhandlingarna har visat sig att flera bostadsbolag inte haft någon vilja att komma fram till ett avtal och redan i inledningen vid förhandlingsbordet har talat om att det blir svårt att komma överens.  Bostadsbolagen tolkar trepartsöverenskommelsen på ett sätt som ligger långt från det som Hyresgästföreningen anser vara rätt.

– Det tråkiga är att det är hyresgästerna som kommer i kläm, säger Magnus Elsing. Det är de som kastas ut i en tid av oro. Det är en oro som inte behövs nu, när allt annat blivit så dyrt.

Läs ocksåDärför vill de höja hyror med upp till 32 procent: ”Tufft för oss”Bilden är ett montage av två bilder. Badhusgatan 7-9 i Torsås, och Torsås AB vd Stefan Sandgren.

Han kritiserar de bostadsbolag som i stället för att hitta en lösning och en vilja att komma fram till en summa, har fokus på hur man ska tolka trepartsöverenskommelsen.

Ansvarslöst och dumt

– Hela överenskommelsen syftar till att vi ska jämka samman hyresgästernas intressen med hyresvärdarnas. Vissa värdar har uttalat att man siktar på att testa systemet snarare än att vi ska hitta lösningar. Det är ett förhållningssätt som är både ansvarslöst och dumt, tyvärr också riktigt allvarligt när det är kommunala bostadsbolag som gör så.

Hyreskraven är högre än på  många år, konstaterar Magnus Elsing. Det handlar om åtskilliga hundralappar för en normalstor lägenhet. Och när inte en överenskommelse är underskriven och förhandlingarna går till medling är risken stor att det blir en retroaktiv hyreshöjning, vilket betyder att hyresgästerna får en större klumpsumma att betala när hyran bestämts.

Annons
Läs ocksåSilvia blev överfallen i tvättstugan – därför kan förövarens ex-fru bli hemlösEn tvådelad bild med en svartvit illustration som visar hur en man bakifrån närmar sig en kvinna som hänger tvätt på en lina samt utdrag ur en dom med text som "sexuellt ofredande", "villkorlig dom", "skadestånd".
Extra provocerande

– Det kan tyvärr dröja ett par månader innan hyran är satt och det kan bli ganska stora pengar för en hyresgäst, vilket gör det extra provocerande att inte förhandlingsviljan finns, säger Magnus Elsing. Men den nya hyran blir aldrig högre än det bostadsbolaget har yrkat.

I den sammanställning Hem & Hyra har av bostadsbolagens yrkanden kan man se att bostadsbolagen vill ha höjningar på mellan 5 och 10 procent.

Ett av bostadsbolagen som strandat förhandlingarna med hänvisning till tolkningen av trepartsmodellen är kommunala Eidar i Trollhättan. Eidar yrkar på 6,75 procents höjning, medan Hyresgästföreningens ståndpunkt är 2,9 procent.

Läs ocksåNytt fall av köfusk – använde vännens ködagar för att gå före i bostadskönMed hjälp av vännens kötid fuskade sig mannen före i bostadskön hos Boplats Väst.
Tolkar modellen annorlunda

Bostadsbolaget skriver i ett pressmeddelande att  trepartsöverenskommelse mellan Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna innebär en förhandlingsmodell med vilka faktorer som bör ligga till grund för förhandlingarna. Att man ska ta hänsyn till taxebundna avgifter, förvaltning och underhåll, räntekostnader, BNP och inflation under en treårsperiod när man bestämmer hyran.

Annons

– Vi har använt oss av modellen när vi räknat ut vårt yrkande. Men under förhandlingen har det visat sig att Hyresgästföreningen väljer att tolka modellen annorlunda, därför tycker vi att det är lika bra att Hyresmarknadskommittén får avgöra ärendet, säger Urban Blom. vd för Eidar.

Kommer inte parterna överens blir det Hyresmarknadskommittén som beslutar om vilken hyreshöjning som ska gälla.

Andra kommunala bostadsbolag som strandat förhandlingarna är till exempel Vänersborgsbostäder och Alingsåshem.

Läs också Kronofogden öppnar familjens hem – efter fyra månader: "Mina gamla leksaker är som födelsedagspresenter" Se upp för fallgroparna – så lyckas du i bostadskön

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.