Annons

Antalet bygglov rasar – trots bostadsbristen

Nyheter Ännu en larmrapport indikerar att luften har gått ur bostadsbyggandet. Antalet beviljade bygglov har minskat dramatiskt.
Foto: Flickr Arvell Dorsy Jr/Patrick Ekstrand (Montage)

Hittills i år har antalet beviljade bygglov för flerbostadshus minskat med 30 procent. Under årets första åtta månader beviljades drygt 540 bygglov, visar färska siffror från analysföretaget Industrifakta. Under samma period 2017 handlade det om 798 stycken. För småhus var minskningen 25 procent

Utvecklingen är ett klart trendbrott, säger Magnus Johansson, projektledare och marknadsanalytiker på Industrifakta, om den bild som tecknas i rapporten Marknadssignaler & Prognoser.

Läs ocksåLarmrapport: Bostadsbyggandet rasar

– På årsbasis har vi sett en ökning under flera år, men nu ser vi att det har vänt.

Effekten kommer att synas nästa år och 2020 och Industrifakta är inte de enda som ser tecken på att byggandet minskar dramatiskt. För knappt två veckor sedan slog Sveriges Byggindustrier larm. Enligt deras analys väntas det nästa år byggas 21 500 färre bostäder än 2017. I maj visade dessutom siffror från Statistiska centralbyrån, SCB, att antalet påbörjade byggprojekt rasade under årets första månader.

Annons

Förra året var visserligen ett rekordår för byggandet, men Boverkets analys är att det fram till 2025 behövs 600 000 nya bostäder. Att varningstecknen hopar sig är därför något som måste tas på allvar.

Läs ocksåRejäl minskning av bostadsbyggandet hittills i år

En av förklaringarna till avmattningen är de hårdare amorteringskraven, anser både Sveriges Byggindustrier och Industrifakta. Samtidigt är det inte bara de som vill ha en bostadsrätt som påverkas.

– En tredjedel av marknaden för nyproduktion har försvunnit på två år. Det sjunkande bostadsbyggandet kommer få spridningseffekter i övriga ekonomin, säger Sveriges Byggindustriers vd Catharina Elmsäter-Svärd.

– Unga vuxna trycks ut på den osäkra andrahandsmarknaden och tvingas hyra för 10 000 kr i månaden eftersom man inte får lån till en bostadsrätt som skulle kosta 8 000 kr i månaden.

Annons
Läs också"Politiker vågar inte bygga bostäder"

Larmrapporterna oroar även Hyresgästföreningens chefsekonom Martin Hofverberg. Han menar att dagens finansieringsmodell är på väg att kollapsa. Men det finns en lösning: Staten måste ta ett större ansvar.

– Hyresgästföreningen föreslår att staten går in med statliga topplån för nya hyresrätter, för att balansera den kommande lågkonjunkturen, hålla uppe byggtakten och bygga med rimliga hyror.

Läs också Hyresvärdarna förlorar allt mer på tomma lägenheter – "Det här har vi varnat för länge" Höga hus väcker känslor – professorn: ”Finns många nackdelar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.