Äntligen post i brevlådan – men det tog nio månader
I juni förra året slutade Postnord dela ut posten för ett 30-tal hyresgäster i det radhusliknande området i Laröd utanför Helsingborg. I stället fick de åka och hämta den på en postterminal cirka en mil bort. För vissa blev det dyrt och för dem som saknar bil blev det svårt att över huvud taget åka dit. Det skulle dröja nio månader innan situationen fick en lösning.
– Vi har varit helt rättslösa i det här, man undrar ju om Postnord verkligen får göra så här, säger hyresgästen Peter Lund.
Bakgrunden till situationen är att det skickas färre brev och fler paket i Sverige. Postnord måste effektivisera verksamheten. En ökad mängd paket innebär också att brevbärarnas i stället för cykel behöver använda olika fordon. På många platser flyttar man, eller sätter upp nya, brevlådor på en plats där brevbärarna enklare kommer åt.
”Vi kunde inte göra annat”
I Laröd ville Postnord just det – samla ihop brevlådorna till en plats i området. Den springande punkten blev vem som skulle betala för flytt av brevlådor eller köp av nya fastighetsboxar. Fastighetsägaren Mikael Zetterman, Fastighets AB Kronosund, ansåg det inte vara hans sak och argumenterade för att det var Postnords angelägenhet. I flera månader var det stiltje och till slut drog Postnord därför in postutdelningen.
– Det är väldigt sällan som vi beslutar om utdelningsuppehåll. I det här fallet kunde vi inte göra något annat, säger John McCormick, teamchef på Utdelningsförbättringar vid Postnord.
Under tiden som Peter och hans grannar fick bita i det sura äpplet kom Post- och telestyrelsen, PTS, med ett förslag som just handlade om regelverket kring Postnords utdelning. Många remissinstanser var kritiska. Bland annat branschorganisationen Fastighetsägarna Sverige ansåg det orimligt att eventuella kostnader för förändringar läggs på fastighetsägarna.
Hopp till hyresnämnden
Peter Lund var flera gånger i kontakt med Post- och telestyrelsen.
– Både Postnord och Post- och Telestyrelsen har visat total ovilja att hjälpa till utan har tyckt att det är okej att hålla oss hyresgäster som gisslan i detta.
I stället fick hoppet stå till Hyresgästföreningens ansökan om ett åtgärdsföreläggande till hyresnämnden. Enligt ansökan var frånvaron av post i kvarteren en brist som skulle åläggas fastighetsägaren att fixa.
Precis när det var tid för ett avslutande sammanträde i nämnden gav sig fastighetsägaren. I mars sattes fastighetsboxar upp på en garagevägg – över nio månader efter att postutdelningen drogs in.
– Jag och mina rådgivare ansåg inte att vi skulle nå framgång just i den här frågan, säger Mikael Zetterman som på svar om varför han inte inväntade ett beslut från hyresnämnden.
Mikael Zetterman säger att han inte vet vad exakt vad notan för fastighetsboxarna hamnar på men uppskattar att de kostar cirka 3 000 kronor per fack. Och han räknar med att det under tid tillkommer underhållskostnader.
Samma sak nu i Varberg
Nu har också kommunala Varbergs Bostad tvingats att räkna på vad nya post- eller fastighetsboxar kostar. I ett bostadsområde vill Postnord göra en förändring likt den i Laröd. För cirka en vecka sedan fick nära tusen hushåll i stadsdelen Håsten en lapp i brevlådan där Postnord meddelade att sista april kan de dra in postutdelningen på grund av att bostadsbolaget inte har agerat. Enligt Varbergs Bostad skulle det kosta dem 5,6 miljoner kronor att fixa nya postanordningar.
Vd Ulf Hofstedt säger att är han mycket förvånad – han trodde att de hade en pågående diskussion. Han säger att han förstår att Postnord vill förändra sitt arbetssätt. Men deras lösning att fastighetsägaren ska sätta upp tusen nya brevlådor – i öar i bostadsområdet – är orimligt. De behöver också tid för eventuell upphandling och de vill hitta en hållbar lösning för framtiden.
Postnords beslut går inte att överklaga.
– Vi hoppas på omstart i dialogen. Det måste finnas en bättre lösning – mer modern lösning.
Diskussioner mellan Postnord och Helsingborgshem
Även i Helsingborg pågår diskussioner mellan kommunala Helsingborgshem och Postnord. Det kommunala bostadsbolaget, med totalt cirka 12 000 lägenheter, har radhusområden som kommer att beröras. Helsingborgshem vill i nuläget inte kommentera hur diskussionerna går.
Tillbaka till Peter Lunds fråga om Postnord verkligen kunde sätta honom och de andra hyresgästerna i en situation där de tvingades åka en mil enkel väg för att få sin post.
”Vårt ansvar dela ut post”
Postnord beklagar att det blev som det blev.
– Men vi har rätt att be om en förändring och sluta dela ut posten om det finns fog för det. Problemet är att de boende kan komma i kläm.
Han poängterar att fastighetsägare måste få rimlig tid att lämna en handlingsplan. Tiden är oftast satt till minst sex månader.
Kan Postnord kräva att hyresvärdar betalar kostnaderna i samband med flytt eller köp av nya brevlådor?
– Jag vill vända på det. De kan inte kräva att vi ska betala. Vi bestämmer inte över – eller äger -brevlådor eller andra postanordningar. Vårt ansvar är att dela ut post.
1 april 2023 trädde Post- och Telestyrelsens nya föreskrifter i kraft. En av de viktiga punkterna är att det nu slås fast att om Postnord vill genomföra förändringar i postutdelningen ska det först ske ett så kallat samråd med berörda parter. Kommer man inte överens är huvudregeln att utdelningen ska fortsätta som vanligt, enligt Emma Maraschin, chef på PTS:s enhet för postfrågor.
Annan lagstiftning är tvingande
Men det kan finnas annan lagstiftning som är tvingade. Går den aktuella postutdelningen emot arbetsmiljölagen har Postnord rätt att genomföra förändringar.
Vem ska betala?
– PTS har inget mandat att bestämma vem som ska betala – det är i så fall en fråga för politiken – och om man ser till annan kommunikation är det användaren som betalar, som till exempel för telefoni, Emma Maraschin.
Enligt John McCormick har flera fastighetsägare överklagat ärenden till Rådet för utdelningsfrågor – som prövar om Postnord följer PTS:s riktlinjer. Eftersom hyresnämnden aldrig kom att pröva fallet i Helsingborg finns ingen vägledning där.
Fastighetsägaren Mikael Zetterman räknar med mer diskussioner om saken framöver. Han har också fler områden i Helsingborg som förmodligen kommer att beröras.
– I vårt fall blir en konsekvens att det kan påverka hyran. Det är jättetråkigt.
Återigen till Peter Lund. Det verkar onekligen så att han var just så rättslös som han känt sig.
Det är Post- och telestyrelsen som utser vem som har den så kallade samhällsomfattande posttjänsten i Sverige. Den har ett samhällsansvar, ska finnas i hela landet och vara självfinansierad. I dag är det Postnord som har tjänsten.
Föregångaren till Post- och telestyrelsen, PTS, är Postverket. 1994 slogs Postverket samman med dåvarande Telestyrelsen. I dag är man den statliga myndigheten som har ansvar över posten samt elektronisk kommunikation – det vill säga tele, it och radio.