Annons

Hyresgästen använde för mycket varmvatten – anklagas för att ha hyrt ut i andra hand

Malmö Ett tips fick hyresvärden att kontrollera varmvattenförbrukningen i tvårummaren. Den var alldeles för hög för den lilla lägenheten, ansåg värden. Nu sägs hyresgästen upp misstänkt för att ha hyrt ut i andra hand utan tillstånd.
Hand som känner på vatten som rinner ur en kran och MKB:s logga.
Foto: Anders Paulsson
MKB anklagar hyresgästen för att ha hyrt ut svart. Ett av hyresvärdens bevis är vattenförbrukningen.

Vi dricker vatten, vi duschar, vi spolar i toaletten och diskar. Men hur mycket vatten är egentligen normalt att använda per dag? Den frågan ställs nu på sin spets i ett fall i Malmö där en kvinna i åttioårsåldern riskerar att förlora sitt hyreskontrakt. MKB anklagar henne för att ha hyrt ut sin lägenhet i andra hand utan tillstånd. Bevisen som används mot hyresgästen är bland annat varmvattenförbrukningen.

Historien började med ett tips sommaren 2023.

Läs ocksåHar använt för lite varmvatten – hyresgäst sedan 34 år kan vräkasBild över Västra hamnen och Malmö och en vattenkran.

Enligt tipset var det inte alls kvinnan med kontraktet som bodde i lägenheten utan en familj på fyra personer. En snabb slagning i folkbokföringen visade att den äldre kvinnan i och för sig var skriven på adressen men att hon samtidigt hade en särskild postadress till anhöriga på en helt annan adress i Malmö. Ingen annan var folkbokförd i hennes lägenhet.

Lägenheten ska gå till bostadskön

Hyresvärden MKB, det kommunala bostadsbolaget i Malmö, valde ytterligare en väg för att samla bevis mot kvinnan. En kontroll av varmvattenförbrukningen gav utslag. Den visade sig vara onormalt stor. Flera gånger större än en normal förbrukning för en person. MKB kunde heller aldrig se hyresgästen på plats, däremot syntes för värden okända personer i lägenheten.

Annons

När MKB bokade in ett hembesök visade sig kvinnan inte vara hemma utan på en längre resa i Tyskland, det var beskedet de fick via en anhörig till kvinnan. En kort tid därefter efter upphörde vattenförbrukningen helt, ett tecken på att ingen alls bodde i lägenheten. Under år 2024 har vatten bara använts väldigt sporadiskt och nu vill MKB att kvinnan ska flytta. Hon har ingen användning av lägenheten, menar MKB, utan den ska gå till bostadskön. Hon har under en period dessutom hyrt ut den olovligen, anser värden.

Läs ocksåSå mycket får värden snoka för att upptäcka svartuthyrning – och här går gränsenTvådelad bild: Till höger porträttfoto på advokat Peter Hellman, i mörkblå kavaj, vit skjorta, mörkblå slips med orange ränder. Till vänster: en illustration med ett förstoringsglas och bakom det ikoner för olika sociala medier som Instagram och Facebook. Hur mycket får hyresvärden snoka på sina hyresgäster för att upptäcka otillåten andrahandsuthyrning?

Hyresnämnden ska pröva fallet.

Beviset: förbrukning av varmvatten

Hem & Hyra har flera gånger tidigare skrivit om hur vattenförbrukning används som bevis mot hyresgäster som misstänks för hyra ut svart, som alltså hyr i andra hand utan att ha fått tillstånd av hyresvärden. Så sent som i höstas sade MKB upp en kvinna som använde för lite varmvatten, ett tecken på att hon varken bodde i eller behövde sin lägenhet. Hon protesterade och menade att MKB spionerade på henne, samtidigt som hon medgav att hon ofta var på resande fot. I ett annat fall blev en hyresgäst i Stockholm uppsagd efter att förbrukat kopiösa mängder vatten. Hyresvärden anklagade honom för vattenslöseri och sade upp honom men efter en rättslig prövning får mannen bo kvar. Domstolen att hyresgästen inte hade haft något ont uppsåt med sin överdrivna varmvattenförbrukning och dessutom hade han bättrat sig.

Annons

I ett tredje fall betalade Malmöbon sin hyra i tid men använde för lite vatten och blev därför uppsagd. I sista stund backade dock hyresvärden MKB och mannen fick bo kvar.

Läs ocksåKalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månadenKvinna som står utanför ett hyreshus. En röd balkong syns i bakgrunden. Det är snö på marken.
Fakta: Då kan hyresvärden säga upp dig!

Hand som håller i lagbok

• Hyresvärden kan i princip säga upp dig när som helst MEN du behöver inte flytta om det inte finns goda grunder för det.
• Att en lägenhet inte används kan vara grund för uppsägning. Det regleras i Jordabalken. Men det är hyresvärden som måste bevisa att lägenheten står tom. Till exempel genom el- eller vattenförbrukning.
• I Sverige är besittningsskyddet starkt. Det innebär i korthet att du inte behöver flytta även om hyresvärden säger upp hyreskontraktet.
• Skulle du bli uppsagd men inte vill flytta bestrider du uppsägningen och bor kvar tills en rättslig prövning är avslutad. Är du medlem i Hyresgästföreningen kontaktar du en jurist där så fort du får en uppsägning.
• Det finns situationer när värden kan få rätt mot dig. Det gäller bland annat om du inte har betalat hyran eller har betalat för sent. Om du har stört dina grannar eller misskött dig. Eller om huset ska rivas eller byggas om helt, eller om du inte har behov av lägenheten.

Läs också Om varmvattnet strular kan du ha rätt till sänkt hyra – Marita fick tillbaka 20 procent Kall juldag och ingen dusch på sju veckor för Anna-Lisa, 94

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.