Är Mars Sveriges fulaste kvarter?
Det är fjärde gången som det så kallade fulpriset delas ut av Arkitektuppropet. Syftet är att föreningen vill ha vackrare nybyggda hus och genom sin omröstning på Facebook vill man visa upp dåliga exempel på nybyggda hus.
Sammanlagt har 30 nybyggen nominerats till årets Kasper Kalkonpris. Och om kvarteret Mars står det så här: ”Ännu en grå höghuslåda i miljonprogramsnostalgi, med röda påhäng slumpmässigt placerade runt vissa fönster. Entreprenören använder sig av branschens flosklelordbok och säljer in bygget som “spännande” och “annorlunda” trots att trenden är flera år gammal och kopierad till leda. Spännande eller mest spänningshuvudvärk?”
Kvarteret Mars ägs av det kommunala bostadsbolaget Eidar i Trollhättan och hyresgästerna fyllde snabbt huset när det stor klart. Framför allt lägenheterna högt upp i huset var populära, då man därifrån har utsikt över hela Trollhättan med omnejd. Hem & Hyra har tidigare berättat om nöjda hyresgäster i huset, men även om fluginvation.
Bostadsbolaget Eidars vd, Urban Blom, säger att kvarteret Mars är en tillgång för Trollhättan och Eidar:
– Kvarteret Mars innebär ju en stor förändring av stadsbilden och allt som sticker ut skapar åsikter. Ju mer det sticker ut; desto fler åsikter och större bredd i tyckandet. Och åsikter är ju väldigt subjektiva. Vi får väldigt mycket kommentarer om hur fint det blivit, men också synpunkter om motsatsen. Och trivseln är generellt hög hos befintliga hyresgäster.
– Jag tycker själv att vi tillfört en fantastisk och fin tillgång till Trollhättan och det är också ett område där efterfrågan är god och många vill bo. Jag tror inte att intresset för att flytta till kvarteret Mars påverkas av denna tävling, säger Urban Blom.
Förra året var det kvarteret Sofia i Malmö som fick priset. Kvarteret är mer känt som rosthuset, då dess klädsel består av rostfärgad yta.
Här kan du se alla nominerade till fulhetspriset nybyggen 2019.
Arkitekturupproret började som en grupp på Facebook i slutet av 2014, med inspiration från Nyproduktion i klassisk tradition och brittiska Architectural Revival. Nu har gruppen över 40 000 följare. Upproret har spridit sig till bl a Norge, Danmark, Finland, Estland och Storbritannien. Syftet med gruppen är att byggare och planerare ska ta hänsyn till befintligt kulturarv. Inga rivningar, brutala om- eller tillbyggnader, dominerande höghus eller i känsliga miljöer. Gruppen vill ha ökat medborgarinflytande i stadsbyggnadsfrågor.