Är han Gävles mest hatade man?
Är du Gävles mest hatade man?
– Ja, ibland känns det så. Vissa dagar på jobbet och ibland innan jag somnar kan jag tänka att det inte finns någon som tycker att jag gör något bra.
Varför är du så illa omtyckt ?
– Hela samhället har gått från ett kollektivt till ett individuellt perspektiv. De som inte får som de vill blir arga. De tycker inte att jag lyssnar på dem för att jag inte delar deras åsikt. De vill till varje pris ha sin vilja igenom och tycker jag är ointelligent som håller fast vid det som gäller. Jag följer ju lagstiftningen och bolagets regler och somliga har svårt att acceptera när mina beslut går dem emot.
Hur står du ut med att få så mycket skäll?
– Jag får stöd och hjälp av mina kolleger. Mitt jobb är ju på ett sätt ett koncentrat av elände, människor är i kris och jag blir budbäraren de skjuter på. Men jag försöker också tänka på dem jag hjälpt och som varit tacksamma.
Har du blivit hotad på grund av ditt jobb?
– Ja, det har hänt och jag har varit rädd flera gånger. När mitt telefonnummer var offentligt ringde det ibland människor på nätterna och sa att de skulle skicka Hells Angels på mig. Men det är bara ett fåtal som har hotat, andra gråter eller skäller och några vill göra överenskommelser för att få som de vill. Jag och min fru kan ta det men jag tror att det varit värre om vi haft barn.
Finns det miljöer du undviker på grund av ditt jobb?
– Jag går inte ut på krogen sent på kvällarna. Det har hänt att människor känner igen mig och vill prata ut om något ärende och det kan bli bråkigt.
Har du haft nytta av att du är utbildad undersköterska i ditt jobb på Gavlegårdarna?
– Ja, det har jag. Jag har lärt mig att till exempel se om en människa mår psykiskt dåligt eller om en äldre hyresgäst är dement och därför inte kan sköta sin lägenhet.
Var du illa omtyckt i hemtjänsten när du jobbade där?
– Nej, tvärtom! Jag var populär hos de äldre damerna eftersom jag visste hur man rullar upp hår, det hade jag lärt mig av mormor. Det hände också att de hellre ville att jag fikade och pratade med dem istället för att städa som det var meningen att jag skulle göra.
Beskriv dig själv med tre ord!
– Ordning, reda, struktur, mina favoritord. Rättvisa är väldigt viktigt också, men svårt. Betyder det att alla ska ha lika mycket eller att de som behöver mer också ska ha mer?
Vad drömmer du om att få göra i framtiden?
– Jag och min fru drömmer om att driva ett boende för dem som har missbruksproblem eller inte klarar av att ha en egen lägenhet. Men vi behöver nog bli ekonomiskt oberoende först för vi vill inte göra det för pengarnas skull. Vi drömmer om att äga en häst också som Matilda kan rida och jag köra. Jag red när jag var yngre men nu är jag för tung.
Får du kommentarer i dag om helikopterresan du var med på för 13 år sedan med Hyresgästföreningen?
– Det händer. Att tala om det brukar vara ett sätt att försöka såra mig. Hyresgästföreningen gjorde en revision och påpekade att det som hänt kanske var olämpligt men det var ju inget brottsligt. Det var inte min idé från början och jag skrev aldrig på några fakturor men jag tog ansvaret och avgick som ordförande för Gävleföreningen. När jag skriver mina memoarer ska jag berätta vad som verkligen hände.
Ålder: 38 år.
Familj: Gift med Matilda, Ebba, fransk bulldog.
Yrke: Bostadskonsulent på kommunala Gavlegårdarna.
Bor: Hyresfemma på Gävle strand.
Hyra: 12 000 kronor i månaden.
Intressen: Hundar och hästar.
Övrigt: Är kyrkorådets ordförande i Gävle pastorat samt aktiv även på stifts- och nationell nivå inom Svenska kyrkan. Representerar socialdemokraterna.