Annons

Arbetarbostadsfonden höjer hyran på Södermalm med 30 procent

Södermalm En hyreshöjning på 1 400 kronor i månaden för helrenovering av lägenheter på Södermalm. Det blev resultatet när Arbetarbostadsfonden renoverar. "I det stora hela får jag säga att jag är nöjd", säger hyresgästen Sven Andersson.

Det är inte helt ovanligt att hyresvärdar höjer hyran med 3 000 kronor efter renovering. Och även om det finns undantag, som till exempel Botkyrkabyggen som höjer cirka 1 200 kronor, så vill många höja mer.

Några av de som arbetar för att hålla nere höjningarna är stiftelsen Arbetarbostadsfonden, som precis dragit igång renovering av 57 lägenheter på Duvnäsgatan på Södermalm.

Läs ocksåSmällen efter resan: Tvingas betala 400 000 kronor för sönderslagen lägenhetBild på ett sönderslaget kök och en hand som håller i pengar.

Patrik Huldt, vd i bolaget, säger att bolaget höjer hyran med cirka 30 procent och hamnar på en normhyra på 1 490 kronor per kvadratmeter och år, efter renovering. De befintliga hyresgästerna får en hyresrabatt på 50 kronor och får en normhyra på 1 440 kronor så länge de bor kvar. Som exempel får en tvåa på 60 kvadrat en höjning från 5 600 kronor till 7 000 kronor.
– Vi hade kunnat yrka mer men vi måste värna om våra hyresgäster, många är äldre som har bott i huset sedan det byggdes på 60-talet, säger han.

Annons

Patrik Huldt förklarar att hyrorna kan hållas nere litegrand på grund av att bolaget inte försöker gör så stor vinst som möjligt.
– Vi har som mål att göra en vinst på sex procent per år på beståndet och vi har inga ägare som kräver utdelning, säger han.

Men själva renoveringen sköts upp efter att flera hyresgäster gått till hyresnämnden och sedan hovrätten för att de bland annat ville ha kvar sina kök och inte ville ha postboxar nere i trappen istället för att få posten i brevlådan. Sven Andersson, 80 år, har bott i huset i sexton år och en av de som gick till nämnden.
– Jag gick dit också för att jag var rädd att det skulle bli mycket högre höjningar än det sedan blev. Jag tror fonden tar mer hänsyn än andra värdar, säger han.

Läs ocksåMimer höjer hyrorna med 5 procent – vice vd:n: ”Jag tycker att vi har landat på en nivå som är schysst”Tvådelad bild: till vänster: halvkroppsporträtt på Gustav Hanstad, Mimer, i grå kavaj. Till höger: sedlar i närbild som någon håller i. Mimer hyreshöjning 2025

Hans tvåa på 60 kvadratmeter har en hyra på 5 600 kronor och får en höjning till 7 000 efter renovering.
– Det blir ganska så precist för mig, men annars får jag söka bostadsbidrag, säger han.

Annons

Han är medveten om att flera andra hyresvärdar höjer mer än Arbetarbostadsfonden.
– I det stora hela får jag säga att jag är nöjd. Fonden har gjort det bra, inga ont om dem, säger han.

Läs också Dubbelhöjning ger årets högsta hyreshöjning hittills: ”Vi låg lägre än andra förra året” 30 000 Gävlebor får höjning på över 5 procent för tredje året i rad – "Vi vill inte ha ett Sverige där allmännyttan förfaller" Så mycket höjer värdarna i Uppsala län hyran 2025 – hela listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.