Arbetsförmedlingen känner till försäljningen av hyreskontrakt
Hem & Hyra har tidigare skrivit om att nyanlända flyktingar i Halmstad får betala mellan 10 000 till 30 000 kronor för ett hyreskontrakt. Ahmad Mansor är en av dem som fått erbjudande om att köpa hyreskontrakt men tackat nej. Läs mer om det här.
Carola Lindgren är sektionschef vid arbetsförmedlingen i Halmstad. Hon känner till problematiken och berättar att olika bostadsbolag hört av sig om den här typen av kontrakt men då de inte har några bevis är det svårt att göra något åt det.
− Vi har aldrig fått några namn så vi har aldrig kunnat bevisa något. Vi måste veta vem det gäller och vad som har hänt för att kunna agera.
Vet du hur det här fungerar?
− De som fått permanent uppehållstillstånd vill få etableringsersättning så fort som möjligt för att kunna skapa sig ett liv här. Men för att få det ekonomiska bidraget från arbetsförmedlingen måste du först ha en adress och en bostad. Tyvärr gör väl det att det händer att vissa människor skor sig på det. Våra sökande har ingen bra ekonomi men de behöver en bostad och tvingas att hitta lösningar på ett eller annat sätt, så tyvärr är det väl så.
Har du någon uppfattning om hur vanligt det är?
− Nej, det har jag inte.
Hur hanterar ni det?
− Det här är ju så svårt. Vi måste ju veta vem som ligger bakom. Det är ett brott att ta betalt för ett kontrakt och då är det ett ärende för polisen.
Vad är ditt råd till en nyanländ flykting som blir erbjuden ett hyreskontrakt mot betalning?
− Mitt råd är att inte köpa ett kontrakt. Det finns ingen anledning. Det gäller att på egen hand söka bostad hos de privata värdarna och att använda sig av de kommunala bostadsbolagen.
Men att få en bostad via det kommunala bostadsbolaget i Halmstad är tufft. Den så kallade medelkötiden är 5,3 år. HFAB har ingen förtur för nyanlända flyktingar men godtar etableringsstöd som inkomst.
Ulf Nilsson arbetar vid det kommunala bostadsbolaget i Halmstad med affärsutveckling och som kommunikationschef.
Han har hört talas om att det förekommer försäljning av hyreskontrakt mot betalning men har inte hittat några konkreta exempel på olaglig handel i HFABs bostadsbestånd.
− Jag har hört att de får betala för sina kontrakt och att de får betala alldeles för höga hyror. Men det är ingenting som vi har upptäckt. Vi har undersökt saken för att se om det sker i vårt bestånd men vi har inte hittat något.
Ulf Bejrum är polischef i Halmstad kommun. Enligt honom har polisen i Halmstad inte fått in några uppgifter som rör försäljning av hyreskontrakt till nyanlända flyktingar.
− Nej, det känner jag inte till. Vi vet inte heller hur stor handeln är generellt med hyreskontrakt i Halmstad.
Hur kommer ni att agera i den här frågan nu?
− Det här är ju en politisk fråga. Men jag har informerat mina mederbetare om att vi måste vara vaksamma på detta. Sen har vi har olika forum där vi träffar andra myndigheter. Vi får diskutera det där.
Regeringen har uppmärksammat de nyanlända flyktingarnas problem på bostadsmarknaden och beställt en rapport av Boverket. Den 15 oktober i år ska den vara klara. Den kommer att handla om de nyanlända flyktingarnas bostadssituation.
Micael Nilsson är utredare vid Boverket:
− Vi har ett regeringsuppdrag där det ingår att undersöka vilka olagligheter som förekommer för nyanlända flyktingar på bostadsmarknaden. Det har kommit signaler om att saker och ting inte står rätt till på bostadsmarknaden för den här gruppen och att de råkar väldigt illa ut.