Annons

Årets hyror klara i Vara och Lidköping – men det krävdes medling

Västra Götaland Nu är hyrorna klara för hyresgästerna hos de kommunala bostadsbolagen i Vara och Lidköping. Det krävdes hjälp av Hyresmarknadskommittén för att komma överens. Resultatet blev cirka två procent lägre än bostadsbolagens ursprungliga krav. Förhandlingarna med Götenebostäder är också klara. Där kom parterna fram till beslut utan strandning.
Hyresgästföreningens förhandlare Murat Solmaz hade helst sett att parterna kommit överens utan medling, men nu är årets hyror i Lidköping och Vara satta med hjälp av HMK.

Eftersom Hyresgästföreningen inte kunde komma överens med Vara Bostäder och AB Bostäder i Lidköping valde bostadsbolagen att stranda hyresförhandlingarna. Då hamnade ärendena i Hyresmarknadskommittén, HMK. Och nu har HMK tagit beslutet om årets höjningar i de båda bostadsbolagen.

Resultatet blev att hyresgästerna i AB Bostäders 2 596 lägenheter får betala 4,48 procent mer i snitt från den första februari. Förhandlingsresultatet innebär att hyresgästerna får en månads retroaktiv höjning. AB Bostäders ursprungliga yrkande var 6,7 procents höjning.

Läs ocksåDärför vill de höja hyror med upp till 32 procent: ”Tufft för oss”Bilden är ett montage av två bilder. Badhusgatan 7-9 i Torsås, och Torsås AB vd Stefan Sandgren.

Från den 1 januari 2023 höjs hyrorna för Vara Bostäders 608 lägenheter med 4,5 procent i snitt. De nybyggda lägenheter som har presumtionshyra höjs med 2,55 procent. Förhandlingsresultatet innebär att hyresgästerna får två månaders retroaktiv höjning, som kommer att fördelas på två månadshyror.

Vara Bostäder yrkade först på en höjning på 6,5 procent, något som ansvarig förhandlare på Hyresgästföreningen, Murat Solmaz, menar att de inte kunde gå på:

— Vi har varit tydliga med att inte godkänna en högre hyreshöjning än vad som har varit absolut nödvändigt. Vi möts av rekordmånga hyresgäster som är oroliga över deras ekonomi och hyra. Vi har sett att bolaget har en förändrad ekonomisk situation med tanke på världsläget. Men, som vi också kan se utifrån HMK:s beslut, är det inte rimligt att hyresgästerna ska ta hela smällen, säger Murat Solmaz.

Annons
Läs ocksåRishi blåst på 64 000 kronor i kommunala värdens hyreshus: ”Visste att hyran var för hög”Sweden Accomodation har tagit ut överhyra av en rad hyresgäster i Göteborg. De får troligen aldrig tillbaka sina pengar eftersom bolaget har gått i konkurs.

— Helst hade vi sett en lokal överenskommelse genom förhandlingarna. Vi anser att lokala förutsättningar tolkas bäst utifrån lokala perspektiv, säger Murat Solmaz.

För en genomsnittlig tvåa på 60 kvadratmeter hos Vara Bostäder innebär överenskommelsen att hyran höjs med i snitt 265 kronor per månad, som kan jämföras med ursprungskravet, vilket hade blivit  på 382 kronor per månad i snitt.

Och för en motsvarande lägenhet i AB Bostäder i Lidköpings bestånd betyder det  att hyran höjs med i snitt 253 kronor per månad, vilket kan jämföras med AB Bostäders hyreshöjningskrav på 377 kronor.

Läs ocksåKommunen backar om retroaktiva hyror för ukrainska flyktingar

Även Götenebostäders hyror är nu färdigförhandlade. Där blir höjningen 4,4 procent i snitt från första mars. Hyresgästföreningen skriver i ett pressmeddelande att  kommunala Götenebostäder ville höja hyrorna med 6,5 procent från årsskiftet. Efter segdragna förhandlingar har parterna till slut kunnat teckna ett avtal som berör 400 hushåll.

Överenskommelsen innebär att bostadsbolagets hyresintäkter stiger med 4,4 procent. Hushåll som betalar kallhyra får en höjning med tre procent. Där värmen ingår i hyran blir höjningen 4,4 procent och om även hushållselen ingår höjs hyran med 4,9 procent. Götenebostäders ursprungliga höjningskrav låg på 6,5 procent från den 1 januari.

Annons

– Det unika förhandlingsläget ställer krav på att båda förhandlingsparter är konstruktiva och försöker hitta lösningar. Efter tuffa förhandlingar kunde vill till sist sluta ett avtal som gäller från 1 mars vilket innebär att hyresgästerna slipper betala en retroaktiv höjning för årets första månader, säger Murat Solmaz som ledde Hyresgästföreningens förhandlingsgrupp.

För en genomsnittlig tvåa på 60 kvadratmeter med varmhyra innebär överenskommelsen att hyran höjs med 253 kronor vilket kan jämföras med Götenebostäders ursprungliga krav på 373 kronor.

Här kan du se årets färdigförhandlade hyror i regionen.

Läs också Hyreschock för ukrainska flyktingar i Uppsala: "Jag har varit jättestressad" Skiljemannens beslut: rekordhöjning av hyrorna i Varberg och Partille

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.