Annons

Årets sommarplågor är här

Blekinge Det kan uppstå en del konflikter på sommaren när man bor i lägenhet och måste samsas om ett begränsat utomhusutrymme.

Sommaren är en härlig tid, det är varmt och skönt, fönster och dörrar står öppna och många är utomhus.

– Det gäller, precis som alltid, att använda sitt goda omdöme och ta hänsyn, säger Ingrid Buskas, jurist på Hyresgästföreningen region sydost.

Läs ocksåSmällen efter resan: Tvingas betala 400 000 kronor för sönderslagen lägenhetBild på ett sönderslaget kök och en hand som håller i pengar.

Den vanligaste frågan de får under sommaren brukar handla om grillning.

– Det finns ingen lagstiftning eller bestämmelser som säger att man inte får grilla i hyreshus, säger Ingrid Buskas. Däremot kan hyresvärden ha egna ordningsregler som förbjuder grillning.

Om man grillar ska man göra det på ett sådant sätt att det inte stör grannarna.

Läs ocksåAllt svårare att få hyra bostadsrätter - Antonya fick inte hyra av sin mammaKvinna framför flerbostadshus.

– Hellre på en gemensam gräsmatta än direkt på uteplatsen och hellre på en elgrill än en kolgrill alltså.

Annons

Festande kan vara ett annat störningsmoment som kan ställa till problem när sommaren kommer. Här tycker Ingrid Buskas att man ska göra på samma sätt som under resten av året.

– Säg till grannarna i förväg att du ska ha fest. Blir man störd av en fest är det bästa att gå och prata med grannarna och kanske be dem sänka musiken, eller stänga dörren.

Läs ocksåHyresgäster utan värme i nio dagar: "Grannen hade 10 grader i lägenheten"Niklas Ytterberg, Munkedal.

Hjälper inte det så är många hyresvärdar anslutna till en störningsjour som man kan ringa kvällar och helger. Eller också får man ringa polisen.

– Och naturligtvis informera hyresvärden om problemen dagen efter, säger Ingrid Buskas.

En annan vanlig fråga gäller värmen inomhus. Där räknas det som en olägenhet om det är över 24 grader varmt i lägenheten under en längre period.

– Vid en kortvarig värmebölja kan man få man acceptera att det blir 28 grader varmt, säger Ingrid Buskas.

Annons

Om man upplever att lägenheten är alldeles för varm så ska man i första hand kontakta sin hyresvärd. Om värden inte gör något åt saken kan man prata med kommunens miljökontor för att få hjälp.

För några år sedan var det även mycket frågor angående studsmattor och pooler. Man får sätta upp en studsmatta eller pool på sin egen uteplats eller i sin trädgård, men vill man sätta upp något på en gemensam mark måste man först ha hyresvärdens tillstånd och det är ägaren till poolen eller studsmattan som är ansvarig om något skulle hända.

En fråga som inte är så vanlig, men ändå förekommer är den om att låna ut sin lägenhet sommartid. Det har blivit alt vanligare att hyresgäster byter bostad med varandra under semestern. Även om inga pengar är inblandade, så räknas det som andrahandsuthyrning och man måste först ha hyresvärdens tillstånd.

– Det har kanske blivit lite vedertaget att man gör så här, men det är viktigt att veta vad som gäller, säger Ingrid Buskas. Har man inte hyresvärdens tillstånd så kan det vara grund för uppsägning.

Läs också Popsångerska anklagas för skenkontrakt – blir av med sin lägenhet Massuppsägningen kom som en chock – hyresgästen Tobias: ”Visste inte ens att jag hyrde av mellanhand”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.